A Fidesz-frakció kizárását készítheti elő az Európai Néppárt

A Fidesz-frakció kizárását készítheti elő az Európai Néppárt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) fordulatokban bővelkedő történelmének újabb fejezete arról szól, hogy a legnagyobb európai pártszövetség az egész Fidesz-frakciót kizárná soraiból. Az amerikai Politico brüsszeli kiadásának értesülései szerint a néppárt EP-frakciója kedden úgy döntött, hogy módosítja a működési szabályzatát – legalábbis készítenek erre egy javaslatot.

Eddig ugyanis egyszerre csak egy képviselőt lehetett a frakciótagságától megfosztani, azonban szeretnék, ha ezt képviselők csoportjával is meg lehetne tenni. Ezért egy öt fős munkacsoportot jelöltek ki a feladatra, a testület valamennyi tagja a Fidesz kritikusának számít. December közepén a néppárti csoport Deutsch Tamás kizárását tűzte napirendre, miután a fideszes politikus sértő kijelentéseket tett Manfred Weber frakcióvezetőre. Ezeket aztán Deutsch többször is visszavonta, számos alkalommal bocsánatot kért, frakciótársai szerint azonban ez nem volt őszinte.

Végül ugyan nem zárták ki, hanem határozatlan időre megfosztották az összes jogosítványától a magyar képviselőt. Nem szólalhat fel, nem kaphat semmilyen tisztséget sem az EP-ben – gyakorlatilag tétlenségre kárhoztatták. Ugyanebben a határozatban szó van arról is, hogy a többi fideszes képviselőnek is át kellene gondolnia, egyetért-e a néppárti alapelvekkel.

A mostani kezdeményezés – amelynek szövegében nem említik a magyar kormánypártokat – arra is irányul, hogy az eddigi kétharmados többség helyett egyszerű többség is elegendő legyen a szavazás eredményességéhez. A változtatásról február végéig kell döntést hozni, hogy aztán szavazhassanak róla az uniós politikai pártszövetség plenáris ülésén.

Deutsch Tamás kizárására vonatkozó kezdeményezés egyébként még mindig az asztalon van, csak éppen legutóbb nem szavaztak róla. A fideszes politikus ugyanakkor a felfüggesztése után azt mondta, hogy amennyiben őt kizárnák, a többi fideszes képviselő is elhagyná a néppárti frakciót. Az EPP parlamenti csoportja eddig ragaszkodott ahhoz, hogy ezeket a döntéseket össze kell hangolni a frakcióban és magában az európai pártszövetségben, ahol közel két éve felfüggesztették a Fidesz tagságát.

Ez a döntést most azt jelzi, hogy ehhez már nem ragaszkodik az EP-s képviselőcsoport, csak éppen a megfelelő jogi megoldást keresik. Szerepet játszhat ebben az is, hogy az EPP a koronavírus-járvány miatt nem tudja összehívni a Politikai Gyűlését, ahol erről döntést lehetne hozni. Donald Tusk elnök szerint ugyanis egy ilyen kérdésben nem lehet videokonferencia keretében szavazni. Mások viszont azt mondják, hogy bár nagyon sokan bírálják a Fideszt a néppártban, de nincs meg a kizáráshoz szükséges többség.

Deutsch Tamás: „Nincs szándékomban kiszállni”

Az ellene indított hadjárat kapcsán már jó előre látni lehetett, hogy „a folyamatnak győztese nem, kizárólag vesztesei lesznek” – mondta a Neokohn nevű oldalon szerdán megjelent interjúban Deutsch Tamás. Az uniós pártcsaládjában és az Európai Parlamentben minden jogosítványától megfosztott Fidesz EP-képviselője a Fidesz és az EPP viszonyáról úgy vélekedett: nem az a döntő kérdés, hogy a Fidesz kilép-e az Európai Néppártból, hiszen – fűzte hozzá – „ettől nem lesz sem olcsóbb, sem drágább a kenyér”.

Az MTI által is idézett politikus ehelyett az emberek személyes életét közvetlenül és mélyebben érintő alapvető kérdések között említette, hogy „sikerül-e Európát megvédeni az illegális migránsok áradatával szemben, sikerül-e megvédenünk a hagyományos európai életformánkat, sikerül-e megvédenünk a nemzeti- és alkotmányos szuverenitásunkat az európai együttműködést birodalomépítő szándékok mentén átalakítani akaró erőkkel szemben”. Deutsch Tamás ezen a ponton úgy fogalmazott: „(…) életveszélyes minden birodalmi törekvés Európában”. – Európa konfliktusait mindig is a birodalmi gondolkodás okozta. Ezért is fontosak tehát az erős identitású és önálló nemzetállamok – hangoztatta a fideszes EP-képviselő.

A karrierje jövőjét firtató kérdésre úgy felelt: „Nincs szándékomban kiszállni, politikus vagyok, ez a hivatásom és büszke is vagyok a szakmámra, szóval biztos, hogy nem leszek pályaelhagyó”. Megfogalmazása szerint „mi nem azért lettünk több mint 30 esztendeje politikusok, mert pozícionális ambícióink voltak, hanem mert világmegváltó álmaink voltak, amik nekem azóta is vannak”. – A kezdetektől fogva azért dolgozom, hogy Magyarország, a magyar nemzet szabad és sikeres legyen – hangsúlyozta.