Európában is megjelent a koronavírus

Európában is megjelent a koronavírus

Beteget szállítanak egy vuhani kórházba 2020. január 23-án. Hupej tartományban a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetették ki. Kínában eddig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legkevesebb tíz városban vezettek be a kínai hatóságok utazási korlátozásokat, illetve utazási zárlatot a koronavírus terjedése miatt, az intézkedés körülbelül hatvan millió embert érint. A hatóságok igyekeznek gátat vetni a betegség terjedésének, amely a Holdújév időszakában, amikor körülbelül két milliárd ember kel útra a Távol-Keleten, , hogy rokonaikkal ünnepeljen, nem egyszerű feladat.

A járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdették ki – írta az MTI. Az itt működő összes tanintézményt és óvodát - egyelőre határozatlan időre - bezárták.

A vírus ugyanakkor már Hupejen kívül is áldozatokat szedett: egy 80 éves férfi halt bele a fertőzés okozta betegségbe a Pekinggel szomszédos Hopej tartományban. A férfi előzőleg két hónapon keresztül Hupej fővárosában, Vuhanban tartózkodott. Ezzel a halálos áldozatok száma 26-ra nőtt, míg 830 fertőzöttet diagnosztizáltak.

A betegség már Európában is megjelent. Az Egyesült Királyságban öt embert kezelnek a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. A betegek közül négyet Skóciában (hárman közülük Edinburghban élnek, a negyedik Glasgowban lakik), egyet Észak-Írországban vizsgálnak.

Infektológus: Valószínűleg nehezen terjed emberről emberre az új koronavírus | Magyar Hang

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter csütörtökön, a londoni alsóházban tartott soron kívüli tájékoztatásában elmondta: Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója az eddigi "nagyon alacsony" fokozatról "alacsony" - vagyis eggyel magasabb - szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást.

A brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzéses esetek nagy többsége nem halálos kimenetelű, a betegek zöme náthára vagy influenzára emlékeztető tüneteket tapasztal, de végül kilábal a betegségből.

Az Egyesült Államokban közben újabb feltételezett koronavírusos fertőzéses esetet vizsgálnak – közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) csütörtökön késő este. A betegséget Texasból jelentették, a helyi orvoscsapat még vizsgálja az érintettet, aki a kínai Vuhanból érkezett vissza az Egyesült Államokba. Az illetőt azonnal karanténba helyezték.

Az Egyesült Államokban kedden diagnosztizálták az első, új típusú koronavírusos tüdőgyulladást. A páciens egy harmincas éveiben járó amerikai férfi, aki szintén Vuhanban járt korábban. Az orvosok szerint állapota kielégítő, de állandó megfigyelés alatt tartják.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korában azt közölte az MTI-vel, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy tüdőgyulladással járó megbetegedés Európában is megjelenik. Szerintük az újonnan kimutatott koronavírus légúton, valamint szájon át fertőzhet.

Az 1960-as években azonosított koronavírusok emberi és állati (madarak és emlősök) megbetegedéseket okozhatnak. Ezek közé tartozik a súlyos, heveny légzőszervi tünetegyüttes kórokozója, a SARS, valamint a közel-keleti koronavírus, a MERS.

Az új koronavírus által okozott tüdőgyulladással járó megbetegedések megelőzésére nincs oltóanyag - írták. Fontosnak nevezték, hogy ha az utazónál légúti tünetek jelentkeznek az utazás előtt, alatt vagy azt követően, forduljon orvoshoz, és jelezze, hogy hol járt.