Macron meggyőző fölénnyel nyeri az elnökválasztást Le Pennel szemben

Macron meggyőző fölénnyel nyeri az elnökválasztást Le Pennel szemben

Emmanuel Macron francia elnök (j) és felesége, Brigitte leadja szavazatát Le Touquet-ban 2022. április 24-én, a francia elnökválasztás második fordulójában. (MTI/EPA/Pool/Reuters/Gonzalo Fuentes)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorsdöntő választást tartottak vasárnap Franciaországban, ahol 2017 után ismét Emmanuel Macron és Marine Le Pen szállt versenybe az elnöki címért. A voksok 58,34 százalékát érte el a centrista Macron az elnökválasztás második fordulójában a szavazatok 98 százalékos feldolgozottsága alapján, ezzel még a korábban vártnál is nagyobb győzelmet aratott Marine Le Pennel szemben, aki már el is ismerte vereségét. Macron új korszakot ígért győzelmi beszédében.

A korábbi felmérések még 56 százalékos Macron-előnyt mutattak. A mostani győzelemmel Macron lehet az első elnök lehet 2002 óta, akit újraválasztanak Franciaországban. Két elődje, a szocialista François Hollande és a jobbközép Nicolas Sarkozy csak öt-öt évet kapott.

Macron kihívója, a szélsőjobboldali és EU-szkeptikus Marine Le Pen több mint 16 százalékkal maradt le mögötte, és késő este 41,66 százalékon állt. A részvételi arány 71,8 százalékos volt, ami alacsonynak számít Franciaországban.

Az elemzők közül a legtöbben eddig is a jelenlegi elnök győzelmét vetítették előre, ám a várakozások szerint a két jelölt párharca az öt évvel ezelőttihez képest sokkal szorosabbnak ígérkezett. Öt éve Macron 66,1 százalékot elérve győzte le a 33,9 százalékon végző Le Pent.

A mostani április 10-i első fordulóból Macron 27,84, Le Pen 23,15 százalékkal jutott tovább. 

Már csak azért is nagy tétje volt a mostani, vasárnapi második fordulónak, mert Franciaország jelenleg az Európai Unió második legerősebb gazdasága, emellett atomhatalom és állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, így a világpolitikára gyakorolt befolyása sem lebecsülendő.

Macron győzelme esetén vélhetően folytatódik az erős európai integrációt szorgalmazó narratíva, míg Le Pen megválasztása esetén régi nagy tabuk dőlhettek volna meg a francia uniós politikában. A jelenleg regnáló francia elnök ugyanis az európai integráció további mélyítését tűzte zászlajára, amely elnökségének eddigi éveit is meghatározta. A francia államfő épp az európai egységben látja a francia érdek érvényesülésének fő zálogát. 

Le Pen nem vonul vissza

Az aligha volt kérdéses, hogy Orbán Viktor kinek szurkolhatott: emlékezetes, hogy Le Pen kampányát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Bank is hitelezte. Ezt valamint oroszbarátságát is ellenfele fejére olvasta Macron a szerda esti választási tévévitájukban. 

Le Pen abban is Orbán szövetségese, hogy a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan azon az állásponton van: az Európai Unió föderális irányba való elmozdulása, további bővítése rossz, a jövő a szuverén nemzetek Európájáé, tehát az integráció gyengítése a célja.  

Le Pen az eredmények ismeretében egyébként közölte, hogy nem vonul vissza: – Természetesen szerettük volna, ha az eredmény másképp alakul. A szavazatok több mint 43 százalékával ez jelentős győzelmet jelent. Honfitársaink milliói választották a Nemzeti Tömörülést. Elszántabbak vagyunk, mint valaha. Nem neheztelek és nem haragszom. Nem fogjuk elfelejteni az elfeledett Franciaországot. Az általunk képviselt eszmék új magasságokba emelkedtek. Ebben a vereségben nem tudok nem reményt érezni – idézi a Portfolió a vereségét elismerő Le Pent.

Ugyanakkor hírek szerint Le Pen táborában dühösen fogadták az eredményt, a Sky News arról számolt be, hogy rohamrendőrök könnygázt vetettek be Párizs központjában a Macron újraválasztása után tiltakozó tüntetők ellen.

Azt, hogy nem a radikális jelölt került ki győztesen a párharcból, többen azzal magyarázzák, hogy az első fordulóban a harmadik helyre egy veterán szélsőbalos politikus, Jean-Luc Mélenchon futott be, akinek támogatói minden bizonnyal inkább Macront választották a jobboldali Le Pen helyett. Az Ipsos felmérése szerint Mélenchon hívei 42 százalékos arányban szavaztak Macronra.

Az új köztársasági elnököt legkésőbb május 13-én beiktatják hivatalába, akkor jár le ugyanis Emmanuel Macron jelenlegi mandátuma. A megválasztott államfő által kinevezett új kormányfő fogja vezetni a kampányt a június 12-én és 19-én esedékes kétfordulós nemzetgyűlési választások előtt, amelynek eredménye alapján nevezi majd ki az elnöki program végrehajtásáért felelős kormányt.  

Macront a párizsi Mars-mezőre várták hívei, az Eiffel-torony előtti füves területen ezrek gyűltek össze a köszöntésére. Macron magyar idő szerint háromnegyed tízkor érkezett meg megtartani a győzelmi beszédét. A Telex beszámolója szerint az államfő az Európai Unió himnuszának, az Örömódának a dallamára érkezett, majd megköszönte azok szavazatait, akik a programjára szavaztak, és azokét is, akik a szélsőjobboldal megállítása érdekében választották őt. „Tisztában vagyok vele, hogy ezek a szavazatok köteleznek az elkövetkező években” – mondta utóbbiakra utalva. Azt is felelősségnek nevezte, hogyan reagáljanak az otthon maradókra, és a Le Penre szavazókra is. Mint mondta, ő már nem egy tábor elnökjelöltje, hanem minden francia elnöke: „Hatékony választ kell adnunk a megmutatkozó haragra.”

Macron szerint az új korszak nem a most véget ért ötéves ciklus folytatása lesz, egy megújult módszert ígért Franciaország vezetésére, és azt is mondta, senkit sem hagynak az út szélén. „Az elkövetkező évek nem lesznek csendesek, de történelmiek lesznek” – mondta. Macron arról is beszélt, hogy „az ukrajnai háború is emlékeztet minket, hogy tragikus időket élünk.” 

Érkeznek a gratulációk

Eközben befutottak már az első külföldi gratulációk: – Gratulálok Emmanuel Macronnak, várakozással tekintek a kiváló együttműködésünk folytatására. Együtt előrevisszük Franciaországot és Európát – írta a Twitteren az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel szintén francia nyelvű gratulációjában azt írta, ezekben a nehéz időkben erős Európára és egy olyan Franciaországra van szükség, amely teljes mértékben elkötelezett egy szuverénebb és stratégiai jelentőségű Európai Unió mellett.

Boris Johnson brit miniszterelnök is gratulált Macron újraválasztásához a Twitteren, tweetjében kiemelte, hogy Franciaország az egyik legközelebbi és legfontosabb szövetségesük. 

A magyar politikusok közül Dobrev Klára európai parlamenti képviselő gratulált a leghamarabb Emmanuel Macronnak a győzelméhez. Szerinte ez az európai gondolat győzelmét jelenti, ami pazar hír Európa barátainak, mert mindkét országban az Európai Uniót gyöngíteni akaró erők vesztettek befolyást.