Fauci a megbetegedett vuhani tudósok kórlapját követeli

Fauci a megbetegedett vuhani tudósok kórlapját követeli

Anthony Fauci, az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója a koronavírus-járványról tartott albizottsági meghallgatásán a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. április 15-én. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Amr Alkify

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Anthony Fauci – Joe Biden jelenlegi és Donald Trump korábbi amerikai elnök járványügyi főtanácsadója – pénteken felszólította Kínát, hogy bocsássa rendelkezésre kilenc ember kórlapját a koronavírus-járvány eredetének vizsgálatához, nevezetesen, hogy állatról terjedt-e át emberre, vagy laboratóriumból szabadult-e ki a kórokozó – írja a Portfólió a Reuters hírére hivatkozva.

Az amerikai hírszerző ügynökségek még mindig vizsgálnak olyan jelentéseket, amelyek szerint a vuhani virológiai labor kutatói közül többen súlyosan megbetegedtek 2019-ben, már egy hónappal az első hivatalosan jelentett koronavírusos fertőzés, illetve a vírus okozta COVID-19-es betegség előtt.

Kína következetesen tagadja, hogy laboratóriumból „szivárgott volna ki” a vírus, ezzel szemben azt állítja, hogy a vírus más területeken már jelen lehetett, mielőtt Vuhanba érkezett. Peking azt is felveti, hogy külföldről importált fagyasztott vadhús révén kerülhetett Kínába. 

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy a Financial Times című brit lap szerint Fauci továbbra is úgy véli, a vírus állatról került először emberre, és még ha a kért kínai kórlapokból az derülne is ki, hogy a kilenc ember COVID-19-ben betegedett  meg, akkor sem biztos, hogy laboratóriumi eredetű a járvány, mert a kutatók megkaphatták más emberektől is a kórt.