Felmentették a Kuciak-gyilkosság vádja alól Kočnert és Zsuzsovát

Felmentették a Kuciak-gyilkosság vádja alól Kočnert és Zsuzsovát

Ján Kuciak meggyilkolt szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová emlékére gyújt mécsest egy gyászoló egy pozsonyi emlékhelyen 2020. február 21-én. A 27 éves Kuciakot és élettársát 2018. február 21-én agyonlőtték a szlovákiai Nagymácséd (Velka Maca) faluban lévő otthonukban. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felmentették a Kuciak-gyilkosság vádja alól Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát – derült ki a Denník N cikkéből. A bíróság szerint nem bizonyított a két ember érintettsége. Szabó Tamást viszont a bazini bíróság bűnösnek találta Ján Kuciak újságíró és párja, Martina Kušnírová régész meggyilkolásában, ezért őt huszonöt év szabadságvesztésre ítélték.

Engedély nélküli fegyverviselésért azért megrótták Kočnert is, de emiatt csak ötezer eurót kell fizetnie. Ezt öt hónapos büntetéssel is kiválthatja. Az ítélethirdetés a Bumm.sk szerint folytatódik, a meghozott ítéleteket a szenátus elnöke, Ružena Sabová közli.

A Híd elnöke, Sólymos László azt írta a Facebook-oldalán, sokkolta az ítélet. – Mindannyian bíztunk abban, hogy a mai napon végleges ítélet születik Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében. Sokkolt a hír, de nincs más lehetőségem, tiszteletben kell tartanom a bíróság döntését és bízni abban, hogy ha a vártnál tovább is fog tartani, elítélik a bűnösöket. Őszintén együttérzek Ján és Martina szüleivel – közölte a pártvezető.

A Markiza-váltók meghamisítása és az igazságszolgáltatás akadályozása ügyében egyébként idén februárban Kočnert és Pavol Ruskót is elítélték, akkor tizenkilenc év letöltendő börtönbüntetést kaptak. Kočner esetében ezt megfejelték tízezer eurós büntetéssel is. A vád az volt, hogy négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be a fizetési meghagyásokhoz. Így 69 millió euróhoz jutottak volna.

Kočner tavaly augusztusban tagadta bűnrészességét a Szlovákiában és Magyarországon is nagy vihart kavart politikai gyilkosság ügyében. A merénylet megrengette a szlovák közéletet, több politikus is belebukott a történtekbe, köztük Robert Kaliňák belügyminiszter és Robert Fico miniszterelnök.

A 27 éves Kuciakot és barátnőjét nagymácsédi családi házukból kilépve lőtték le 2018. március 21-én. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett a merényletért.