Hollandiában megtartották az ország első műhús-kóstolóját
A Meatable sült kolbásza műjúsból (Fotó: Meatable)

A leideni Meatable nevű start up-cég szerdán mutatta be a laboratóriumaiban fejlesztett műhúst. Az ízlésesen tálalt sült kolbászt újságírók és séfek, szakácsok kóstolhatták meg először.

Ez volt az első alkalom, hogy Hollandiában műhús-terméket lehetett ízlelni. A leideni cég évek óta fejleszti a mű sertéskolbászt. Ez a kóstolók szerint majdnem tökéletesen emlékeztet a hasonló, „valódi” termékekre, sőt, mint az egyik meghívott megjegyezte, feltételezése szerint több hús lehet benne, mint egyes, a boltok polcain jelenleg is kapható kolbászokban, felvágottakban.

Várakozások szerint még legalább tíz évbe telik, mire a hasonló műhús termékek nagy mennyiségben feltűnnek a szupermarketekben. A műhús előállítása még mindig rettentő drága, igaz, már jóval olcsóbb, mint a 2013-ban Londonban bemutatott első műhamburger bekerülési költsége: az a kutatásokat és az előállítást is beleszámolva csaknem 250 ezer euróba került. Friss kutatások szerint a jövőben elérhető, hogy egy kiló műhús előállítási költsége 60 euró körül mozogjon.

Húsos rizs vagy húsrizs? Elnevezni is nehéz a rizsre növesztett laborhúst
Molnár Csaba

Húsos rizs vagy húsrizs? Elnevezni is nehéz a rizsre növesztett laborhúst

Olyan, mintha 100 gramm rizshez ennénk egy fél teáskanál marhahúst és az ára gyakorlatilag megegyezik a sima rizsével. Így megfizethető alternatíva lehet az eddig csak rizst fogyasztók számára.

Ez az összeg a leideni cég terméke esetében még jóval magasabb volt – hogy mennyivel, azt nem árulták el a kóstolással egybekötött sajtótájékoztatón. A drágaság oka egyrészt az, hogy egyelőre kis mennyiségben termelnek, vagyis a mostani eszközeik nem alkalmasak tömegtermelésre, ráadásul ma még a műhús-előállítás energiaigénye is rendkívül magas. A Meatable ugyanakkor bizakodó: úgy számolnak, hogy ha az Európai Unió engedélyt ad a műhús árusítására, a maguk részéről 2040-re 130 millió tonnával csökkentik a üvegházhatású gázok húsfogyasztáshoz kapcsolódó kibocsátását, míg a vízfogyasztás 300 milliárd literrel lehet kevesebb a jelenlegi értékeknél. Nem szólva a 14 millió megkímélt állatéletről.

Szingapúrban, Izraelben és az Egyesült Államokban már vásárolható műhús, Európában a hatóságok még nem adták meg a vonatkozó engedélyeket. Olaszország ugyanakkor máris betiltotta a műhús-forgalmazást, és Magyarországon is gyanakodva figyelik az iparág felől érkező híreket. A műhús fő ellenzői a hústermeléssel foglalkozó gazdák, és – ha minden igaz, a hagyományok védelme miatt érzett aggódásból fakadóan – a szélsőjobboldali pártok.

Hogyan készül a műhús?
Elméletben minden állat húsa reprodukálható, de az ezzel foglalkozó cégek jelenleg elsősorban a sertéssel, a szarvasmarhával és a baromfival kísérleteznek. Az állatokból őssejteket vesznek le, melyeket bioreaktorban szaporítanak és táplálnak – többek között aminosavakkal, cukrokkal, fehérjékkel. Az őssejtekből izom-, illetve zsírsejt tenyészthető; ezekből elegendő mennyiség esetén hús állítható elő. Ez a folyamat korábban hónapokat vett igénybe, a Meatable cégnél jelenleg mindössze négy napra van szükségük hozzá.