Fiala és Morawiecki: Közép-Európa akkor erős, ha közösen tud fellépni

Fiala és Morawiecki: Közép-Európa akkor erős, ha közösen tud fellépni

Mateusz Morawiecki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna győzelme az orosz-ukrán konfliktus egyetlen elfogadható megoldása Csehország és Lengyelország közös álláspontja szerint – idézi az MTI Petr Fiala cseh miniszterelnököt, aki lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tartott sajtótájékoztatójukon pénteken Prágában a két ország kormányának együttes ülése után.

Fiala szerint az ukrajnai események hatalmas kihívást jelentenek Csehország és Lengyelország számára is.

– A tárgyalásokon megmutatkozott, hogy a két ország álláspontja sok tekintetben megegyezik, és eredményt is tudnak elérni, ha az Európai Unióban közösen igyekeznek érvényesíteni nézeteiket – szögezte le a cseh kormányfő.

Mateusz Morawiecki szerint Varsó és Prága együttműködése a közös értékek vállalásán alapszik – Közép-Európa akkor erős, ha közösen tud fellépni, egységes politikájában, például az orosz agresszió megítélésében – fogalmazott a lengyel politikus. Kifejtette, a lengyelek és a csehek közös lépéseket tesznek annak érdekében, hogy az Európai Unió nyújtson nagyobb anyagi segítséget a jelenlegi ukrajnai menekülthullám által érintett országok – így Lengyelország és Csehország – számára.

A cseh miniszterelnök arról is beszélt, hogy Közép-Európa nagyon perspektivikus, fejlődőképes régió, ami alapvetően attól függ, miként tudnak együttműködni a térség országai.

A sajtótájékoztató előtt a két ország védelmi miniszterei emlékeztetőt írtak alá a cseh-lengyel védelmi együttműködés intenzívebbé tételéről. Egy másik miniszteri emlékeztető pedig a lengyel tengeri kikötők és Csehország együttműködéséről szól. Petr Fiala szerint Lengyelország nagy segítséget nyújthat Csehországnak, hogy megszabaduljon az orosz energiafüggőségtől. Lengyel partnere pedig hangsúlyozta, hogy Varsó kész intenzívebbé tenni az együttműködést ezen a téren és segítséget nyújtani a cseheknek.