Lengyel kormányfő: A magyarok minél gyorsabban mondjanak le az orosz kőolajról

Lengyel kormányfő: A magyarok minél gyorsabban mondjanak le az orosz kőolajról

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Petr Fiala cseh kormányfővel közösen tartott sajtóértekezleten Varsóban 2022. április 29-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A davosi Világgazdasági Fórum fő témája a megszaggatott szállítási láncok helyreállítása a jelenlegi válságok után, e megújuló láncoknak Lengyelország erős eleme lehet – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy szerdai sajtókonferenciáján az MTI beszámolója szerint. Morawiecki hétfőn és kedden vett részt a svájci Davosban rendezett fórumon. Erről azon a sajtóértekezleten is beszámolt, amelyet szerdán egy, a Varsó melletti Pruszkówban működő, a rendészeti és állami intézményeknek elektronikus felszerelést szállító cég székhelyében tartott.

A koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború tönkretette a szállítási láncokat, s a davosi fórum fő témája ezek megújítása volt – közölte Morawiecki. Aláhúzta: Lengyelország a továbbiakban „nem csupán a részműveleteket végző alvállalkozó” szerepét akarja betölteni, ezért saját megoldásokat kell, hogy ajánljon e téren. E vonatkozásban kiemelte a csúcstechnológiát gyártó cégek szerepét, és közéjük sorolta az általa szerdán meglátogatott céget is. Ígéretet tett arra, hogy az állam továbbá is támogatja a járvány, valamint a háború következményeivel szembesülő vállalkozókat.

Kiemelte a biztonság, ezen belül a kiberbiztonság szerepét is a gazdaság működésében. A NATO tagállamai tudatosítják a kiberbiztonsági fenyegetéseket, ezért manapság „óriási beruházásokat végeznek” e téren – állapította meg, és beszámolt a Davosban e témában több nagycég képviselőivel folytatott megbeszélésekről is.

Az ukrajnai háború kapcsán feltett újságírói kérdésre elmondta: azokat a Nyugaton felmerülő véleményeket, miszerint Ukrajna egy részét át kellene adni Oroszországnak, Davosban „inkább bírálták és túlbuzgónak minősítették”, tárgyalópartnerei „nagy tiszteletet tanúsítottak” Ukrajna szabadságharca, szuverenitása és területi egysége iránt.

Egy másik kérdés arra a keddi információra vonatkozott, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja az Európai Tanács (ET) elnökének, Charles Michelnek, hogy ne kerüljön napirendre a testület következő ülésén az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata. Az újságíró afelől tudakozódott, hogy Morawiecki beszélt-e erről Orbánnal, és „felhívta-e valamire” ez ügyben.

„Azt a felhívást intézem, hogy a magyarok minél gyorsabban mondjanak le az orosz kőolajról” – válaszolt Morawiecki, anélkül, hogy reagált volna arra, beszélt-e a magyar kormányfővel az EB új szankciós csomagjáról. Hozzátette: a teljes helyzetképhez hozzátartozik, hogy néhány ország számára problematikus a nagyon gyors leválás az orosz kőolajról. Olyan országokról van szó, amelyeknek nincs tengerük, nincs hozzáférésük az átrakodó bázisokhoz – mondta el, sorolva Magyarország mellett Csehországot, Szlovákiát és Ausztriát.

Ezek az országok hosszabb átmeneti időszakot szorgalmaznak a szankciók alkalmazásában – erősítette meg Morawiecki, hozzátéve: „igaz viszont, hogy a magyarok ebben mintegy élen járnak, ők kérik a leghosszabb átmeneti időszakokat és az olyan megoldásokat, amelyek segítenek nekik a kőolajszállítási infrastruktúra szűk keresztmetszeteinek kiegészítésében”. A lengyel kormányfő szerint a kőolajra is vonatkozó hatodik szankciós csomag jóváhagyása  a legközelebbi vagy az ezt követő ET-ülésen lehetséges. „Tekintettel kell lenni bizonyos aggodalmakra, de az említett államok részéről is nagyobb bátorságra van szükség e téren” – fogalmazott Morawiecki.

Szijjártó Péter arról beszélt szerdán, hogy „első a megoldás, és csak utána beszélhetünk szankciókról”. Úgy vélekedett, nem reális, hogy az Európai Bizottság már a héten előáll egy elfogadható javaslattal erre vonatkozóan, így a kormány kezdeményezte, hogy a jövő heti EU-csúcson ne is kerüljön napirendre a kérdés.