Orbán levélben közölte, hogy nem tárgyal az olajembargóról

Orbán levélben közölte, hogy nem tárgyal az olajembargóról

Orbán Viktor Brüsszelben (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor kizárta, hogy az EU jövő heti csúcstalálkozóján megvitassák az Oroszországgal szemben javasolt uniós olajembargót, ami újabb csapást jelent az Unió azon erőfeszítéseire, hogy támogatást szerezzen a mérföldkőnek számító szankciócsomagjának – írja a Portfolio a Financial Times cikkére hivatkozva.

A magyar kormányfő levelében azt közli Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, hogy országa nem tudja támogatni a szankciókat, ha nem kap részletesebb tájékoztatást arról, hogy az EU milyen pénzügyi eszközökkel segít Budapestnek leszokni az orosz olajról.

A Financial Times szerint Brüsszel tervei az orosz olajtól való függőség megszüntetésére meghiúsulhatnak, mivel Orbán Viktor nem hajlandó tárgyalni a csomagról. 

– Csak a belső megosztottságunkat emelné ki, anélkül, hogy reális esélyt kínálna a nézeteltérések megoldására. Ezért azt javaslom, hogy az Európai Tanács következő ülésén ne foglalkozzunk ezzel a kérdéssel – írja a magyar kormányfő levelében.

A levélben arról is ír Orbán, bár a 210 milliárd dollár értékű REPowerEU tervben vannak biztató jelek, de az nem foglalkozik Magyarország aggodalmaival, mert „nincsenek keretösszegek a leginkább érintett, tengerparttal nem rendelkező tagállamok számára,” illetve hogy „nincs jelzés az orosz olaj kiváltásával kapcsolatos sürgős beruházási igények finanszírozásának módozatairól és ütemezéséről”.

Orbán arról is ír a levélben, hogy a javasolt szankciók „súlyos ellátási problémákat” okoznának Magyarországon, aláásnák létfontosságú energiabiztonsági érdekeit, és „ársokkot” okoznának az ország háztartásainak és gazdaságának.

Orbán szerint Magyarországnak pénzre van szüksége ahhoz, hogy finomítóit nem orosz olajhoz igazítsa, és új csővezetékeket építsen, hogy alternatív szállítások érkezzenek az országba.

Ismert, hogy az EU 2 milliárd eurót folyósít a közép-európai országoknak a helyreállítási alapon keresztül. Magyarország helyreállítási tervét azonban még mindig nem fogadták el, korrupciós és jogállamisági elégtelenségek miatt. Orbán levelében arra is rámutatott, hogy jóváhagyott stratégia híján Magyarország rövid távon nem tud részesülni a REpowerEU-csomagból sem. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy „pragmatikus és eredményorientált megközelítéssel” folytatja a tárgyalásokat.

Az Európai Tanács már megkapta Orbán levelét, de hivatalosan még nem reagáltak rá – erősítette meg az Eurologusnak egy, a tanácshoz közeli uniós forrás. A forrás szerint Michel minden vezetővel egyeztet a jövő heti csúcsra készülve, így ez az ügy is „folyamatban van”.