EP-alelnök: Magyarország nélkül kellene az olajembargót kezdeményezni

EP-alelnök: Magyarország nélkül kellene az olajembargót kezdeményezni

Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke (FOTÓ: Katarina Barley / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A többi 26 uniós tagállamnak most Magyarország nélkül kellene az olajembargót kezdeményeznie – mondta Katarina Barley (SPD), az Európai Parlament alelnöke a Deutschlandfunknak. Hozzátette, hogy persze ez egyáltalán nem ideális. De Orbánt csak sok pénzzel fogják tudni rávenni, hogy beleegyezzen az olajembargóba. És ez a pénzt aztán Orbán cimborái között lenne elosztva. Ebbe nem szabad belemennie az EU-nak – mondta.

Magyarország mellett Csehország, Szlovákia és Bulgária is különösen érintett. Ez a három állam azonban az EU-val közösen próbál megoldásokat keresni, „egyedül Magyarország használja ezt politikai játszmáira, és arra is, hogy ismét többletpénzt irányítson Magyarországra” – mondta Barley. Orbán Viktor a helyreállítási alapból a jogállamisági problémák miatt zárolt támogatásokat akarja így kompenzálni – tette hozzá.

Az imént egy másik példa is született, ami egyértelműen mutatja, hogy Magyarország „nyíltan korrupt rendszer” – mondta Barley. 2022 májusában Magyarország leggazdagabb emberéhez, Orbán Viktor legjobb barátjához, Mészáros Lőrinchez került az autópálya-infrastruktúra. A megrendelés értéke 14,4 milliárd euró. Magyarország 15-18 milliárd eurót követel az olajembargó miatt az infrastruktúra újjáépítésére, hogy az ország tudjon boldogulni az orosz olaj nélkül is, teljesen világos, hogy ez a pénz is Mészáros Lőrincnél van, vagy Orbán vejénél vagy annak édesapjánál – mondta Barley. „Szinte merésznek tartom kijelenteni, hogy még 15-18 milliárd eurót akarunk, most, hogy mindenki tudja, hová megy a pénz, és ki nyeri ezt a pályázatot” – fogalmazott.

Május elején rövid vitát tartott az Európai Parlament a hetes cikkelyes eljárásról. Katarina Barley akkor Magyarországra utalva arról beszélt, hogy egyesek azt gondolják, hogy ha többséget szereztek a választásokon, akkor bármit megtehetnek. A német politikus szerint azonban a demokrácia, az Európai Unió éppen nem erről szól, hanem arról, hogy tiszteletben kell tartani a kisebbségeket is. Megjegyezte azt is, hogy nem a lengyel vagy a magyar embereket, hanem a lengyel vagy a magyar kormányt bírálják, amikor ezeket a kérdéseket szóba hozzák. Kijelentette, hogy Magyarországon a korrupció ott van mindenütt.