Gruevszki titkosszolgálati vezetője is meglógott az igazságszolgáltatás elől

Gruevszki titkosszolgálati vezetője is meglógott az igazságszolgáltatás elől

Nikola Gruevszki (Fotó: olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudta átadni a házi őrizetről szóló határozatot a rendőrség hétvégén a macedón titkosszolgálat (UBK) egykori vezetőjének, Szaso Mijalkovnak, akit azzal vádolnak, hogy 2008 és 2015 között 20 ezer embert hallgattatott le törvénytelenül. Ezért sokan most azt gyanítják, hogy az egykor nagy hatalmú vezér a pénteki ítélethozatal elől menekült el, mert attól tart, hogy börtönbüntetésre ítélik, akárcsak unokatestvérét, a Magyarországra szökött Nikola Gruevszkit.

Ami a részleteket illeti, az észak-macedóniai belügyminisztérium megerősítette: az ügyészség azért kérte, hogy helyezzék házi őrizetbe Mijalkovot, mert attól tartottak, hogy a politikus elmenekül az igazságszolgáltatás elől. A macedón TV 21 szerint a politikust utoljára Szkopjéban, a Meriot szállóban látták, s miután kiderült, hogy eltűnt a hatóságok látóköréből, több helyen is keresni kezdte a rendőrség, majd országos elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Mijalkov eltűnése azért rázta meg a macedón közvéleményt, mert a mai napig emlékszik rá mindenki, hogy Nikola Gruevszki egy korrupciós ügyben kapott börtönbüntetés miatt Magyarországra menekült, hazánk pedig befogadta az Orbán-kormánnyal korábban kitűnő viszonyt ápoló jobboldali politikust. A VMRO-DPMNE egykori vezetője később interjút adott a Sitel nevű csatornának, amelyben elmondta, hogy olyan információkat kapott, hogy meg akarják ölni a börtönben, ezért döntött úgy, hogy elmenekül otthonról. Mint ahogy akkori szkopjei riportunkból kiderült, Észak-Macedóniában sokakban felmerült, hogy Zoran Zaev kormánya valójában szabad utat adott Gruevszkinek, aki magyar diplomaták segítségével jutott aztán Budapestre.

A macedón Kanal 5 TV által megkérdezett szakértő szerint nem valószínű, hogy Mijalkovot most hagyta volna megszökni a kormány, ugyanis ez az új helyzet a kormány stabilitását is megrengetheti, így a résztvevő pártok átgondolhatják a további részvételüket Zaev kormányában.