Gyanús támogatásokat juttathatnak a boszniai szerbeknek Orbán Viktorék

Gyanús támogatásokat juttathatnak a boszniai szerbeknek Orbán Viktorék

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfőt (j) fogadja Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja (b) Banja Lukában 2021. november 6-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gazdaságfejlesztésre adnánk ugyan a boszniai szerbeknek forintmilliárdokat, de a megvalósulás a Szabad Európa szerint korrupciós kockázatokat rejt.

Orbán Viktor még tavaly novemberben repült Boszniába, hogy Milorad Dodikkal, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjavál tárgyaljon. Sok minden nem derült ki az egyeztetésről, a Szabad Európa balkáni forrásai szerint ugyanakkor a kormányfő százmillió eurót, tehát körülbelül negyvenmilliárd forintot ígért Dodiknak.

Többen attól tartottak, hogy Dodikék kampányát igyekszik támogatni Orbán Viktor, de hivatalosan gazdaságfejlesztésre mehet a pénz, méghozzá eszközvásárlásra pályázatos formában. A befutók végül hetven százalékos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak. Első körben 35 millió eurót osztanak ki, egyszerre legfeljebb 25 ezer euróra lehet pályázni, és Magyarországon összeszerelt mezőgazdasági gépekre mehet a pénz. A pályáztatás viszont éppen a helyi választás előtt, szeptember 1-jétől október 15-éig tart, így a Szabad Európa szerint még pont Dodikék kinevezettjei bírálhatják el. Ezt egyébként egy erre a célra létrehozott, Progressus nevű alapítvány végzi. A lap szerint a pályáztatásban van egy meghatározó mértékű, titkos és szubjektív elem, amivel így a trafikpályázatokra emlékeztethet és a döntések így nem igazán ellenőrizhetők.

A hasonló léptékű uniós vagy más nemzetközi támogatásokat általában közvetlenül osztják el, nem használnak ilyen közbeiktatott, új szervezeteket – mondta a lapnak a Transparency International boszniai igazgatója, Ivana Korajlić.

Mint a Szabad Európa fogalmaz, Dodik az orosz elnök, Vlagyimir Putyin közeli szövetségese, ráadásul a kilencvenes évek háborúi óta nem látott politikai válságot idézett elő Boszniában. Tavaly év végén ugyanis bejelentette, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság kivonul a közös hadseregből, a legfőbb igazságszolgáltatási szervből és az adóhatóságból.