Hatalmas a felháborodás Brüsszelben Kovács Zoltán botránya után

Hatalmas a felháborodás Brüsszelben Kovács Zoltán botránya után

Kovács Zoltán (Fotó: Facebook/V4NA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amint tegnap a Magyar Hang is beszámolt róla, Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár kedden a politikai jellegű kérdéseket megvitató Általános Ügyek Tanácsnak a magyar jogállamisággal foglalkozó zárt üléséről a Twitteren keresztül személyeskedő, sorosozó megjegyzéseket tett közzé.

Az ülést vezető Tytti Tuppurainen finn külügyminiszter a történtek után nemcsak az antiszemitizmust nevezte felháborítónak, hanem a szivárogtatás miatt csalódottságának is hangot adott. A magyar kormánytól pedig nem bocsánatkérést, hanem sürgős írásos magyarázatot vár. A Népszava információi szerint az erről szóló levelet már szerdán megkaphatta Varga Judit igazságügyi miniszter, válaszadási határidőként az uniós csúcs csütörtök délután 3 órás kezdését szabták meg neki.

A hvg.hu közben arról számolt be, hogy Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Politico című lapnak megerősítette: a terem elhagyásával fenyegetett, ha a magyar delegáció nem kér bocsánatot. Ez állítólag meg is történt, de már késő volt. A felháborodott külügyminiszter kijelentette: még a brüsszeli zárt ajtós üléseken is semmibe veszik az Európai Unió szabályait, csak a saját nemzeti érdeküket nézik. Majd hozzátette, elege van ebből a viselkedésből.

Kovács Zoltán botrányt okozott | Magyar Hang

Elfogadhatatlannak nevezte a történteket Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja is, aki megígérte: a történtekről értesíteni fogják Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét. Márpedig Magyarországnak elengedhetetlenül fontos, hogy jóban legyen az európai intézményekkel, nemcsak a hetes cikkely, hanem a 2020 utáni hétéves uniós költségvetés közelgő elfogadása miatt. A pénzek kifizetését a bizottsághoz hasonlóan a féléves elnökségüket befejező finnek is a jogállamiság betartásához akarják kötni, ha a magyar kormány továbbra is szándékosan és sorozatban sérti meg az unió szabályait, akkor könnyen lehet, hogy egyre többen csatlakoznak majd hozzájuk.

A magyar kormány egyelőre nem kommentálta a történteket. Varga Judit kedd este törölte sajtótájékoztatóját, és csak a kormánypárti médiának nyilatkozott. Twitteren később végtelen történetnek és boszorkányüldözésnek nevezte a meghallgatásokat.