Elfogták a székelyföldi táblarongálót

Elfogták a székelyföldi táblarongálót

Székelyudvarhely tábláját már leszerelték (Fotó: Egyed Ufo Zoltán/Uh.ro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy 30 éves Bákó megyei férfit gyanúsítanak a székelyföldi táblamázolással. A rendőrség közlése szerint a gyanúsított autójában találtak egy fekete festékspray-t is, írja az Uh.ro. Az elkövető a hatályos román jogszabályok alapján két év szabadságvesztést is kaphat, ha rongálásért elítélik. Mint megírtuk, szombatról vasárnapra virradóan több Hargita és Maros megyei településen fekete festékkel takarták le a magyar feliratokat.

Az állami rendőrség munkáját megkönnyítette, hogy a székelyudvarhelyi rendőrség munkatársai a hétvégén kielemezték a térfigyelő kamerák felvételeit, és beazonosították az elkövetők autóját. A felvételeken látszik, hogy szombat este 23 óra 34 perckor a város határában egy Bákó megyei rendszámú autó áll meg a tábla előtt. A lefestett helységnévtáblákat egyébként az illetékeset ideiglenesen eltávolították.

Az incidensről a máréfalvi polgármesteri hivatal Facebook-oldala is beszámolt. „Az eset ismét arra emlékeztet minket, hogy az ország, amelyben élünk, nem védi kellőképpen a kisebbségben élők jogait, ezzel is ellehetetlenítve a békés együtt élést, etnikai feszültséget keltve. A rongálás mindnyájunkra nézve sértő, hiszen ezeknek a kétnyelvű tábláknak szimbolikus jelentőségük van, annak a bizonyítékai, hogy minden ember egyenlő tagja a közösségnek, nemzetiségétől függetlenül" – írták.

Székelyudvarhely helységnévtáblának a magyar feliratát is lefestették fekete festékkel – ezt már – Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője erősítette meg a portálnak. Egy olvasójuk által küldött fotó szerint pedig a Maros megyei Hármasfalu helységnévtáblájának magyar feliratát is megrongálták az éjjel.