Romániában szombattól nem kell maszkot viselni az utcán

Romániában szombattól nem kell maszkot viselni az utcán

Klaus Johannis a csütörtöki bejelentésen 2021. május 13-án. (Fotó: Elnöki Hivatal, Románia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombattól, vagyis május 15-től komoly lazításokat vezet be Románia a járványkezelésben: megszűnik az éjszakai kijárási tilalom, és a legtöbb esetben nem kell maszkot viselniük az embereknek szabadtéren sem. A változásokat egy tizenhét perces élős youtube-os közvetítésben jelentette be csütörtök este Klaus Johannis államfő. 

A lazítások első szakaszában, szombattól tehát már csak a piacokon, vásárokban és a tömegközlekedési járművek megállóiban kell maszkot viselni Romániában, az utcán már nem, de a zárt terekre vonatkozó korlátozások érvényben maradnak.

Szombattól lehet menni meccsekre is, a stadionok kapacitásának negyedéig, és fogadhatnak nézőket a fedett sportcsarnokok is, azt viszont az államfő nem részletezte, milyen szabályokkal, de arról beszélt, hogy a nézőszám növelhető, ha csak oltottakat engednek be az eseményre. Mivel eltörlik az eddig este tíztől tartó kijárási korlátozást, az üzletek ezután bármeddig nyitva tarthatnak.  

Június elsejétől, az enyhítések második szakaszától lehet esküvőt is szervezni Romániában, de szabadtéren legfeljebb hetven, zárt térben pedig ötven fő lehet jelen. Ha kizárólag oltott embereket hívnak meg, akkor nincs létszámkorlát.