Helikopterrel vihettek fegyvert az ukránok az ostromlott acélgyárba

Helikopterrel vihettek fegyvert az ukránok az ostromlott acélgyárba

Mariupoli műholdfelvételek (Fotó: Maxar Technologies)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország tucatnyi katonai egységet helyezett át az ostromlott Mariupolból, átcsoportosítva őket a Donbasz elleni offenzíva támogatására- írja a Sky News cikkét idézve az RTL Klub.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban bejelentette: bár az Azovsztal acélgyárban elbarikádozott ukrán erők még kitartanak, a város „felszabadítása” véget ért, a gyárat pedig blokád alá vonják és védőit kiéheztetik. Csakhogy Olekszij Danilov ukrán védelmi vezető most arról számolt be, hogy egy éjszakai helikopteres akcióval fegyverszállítmányt juttattak el a körbezárt acélgyárhoz.

Az ukrán állítás nem teljesen megalapozatlan: április elején feltételezhetően ukrán harci helikopterek bombáztak le egy üzemanyagraktárt Oroszországban, Belgorod városánál. Ez azt jelzi, hogy az orosz légvédelem meglehetősen foghíjas, az orosz légierő gyenge teljesítményéről pedig már a háború kezdete óta tudni lehet.

Az ukrán hadsereg 50 ezer katonából álló főereje a körbezárt Mariupoltól északra állomásozik a szakadár donyecki és luhanszki népköztársaságok határán, vagyis a Donbasz régióban. Azonban arra jelenleg nincs lehetőség, hogy felmentsék az ostromlott kikötővárost. Megindult ugyanis az orosz offenzíva Donbasz elfoglalására, így az ukránoknak minden erejükre szüksége van a védelemhez – mutat rá az RTL Klub portálja. Mariupol védőinek tehát az az egyetlen esélye, ha a levegőből juttatnak el utánpótlást számukra.

Az Azovsztal területén meghúzódó ukrán erők viszont jelentős orosz erőket kötnek le, így az orosz hadsereg nem engedheti meg magának, hogy félretegye az ostrom befejezését. Egyelőre visszatértek a már bevett módszerhez: légitámadásokat indítottak a gyár területe ellen.