Odesszát lőtték az oroszok, többen meghaltak

Odesszát lőtték az oroszok, többen meghaltak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legkevesebb nyolcan meghaltak szombaton orosz rakétacsapásokban Odessza kikötővárosában.

A halottak között van egy három hónapos gyermek is – írta Andrej Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Telegramon. 18 másik személy megsebesült – tette hozzá. „Semmi sem szent” – írta Jermak, hozzátéve: A gonoszt megbüntetik.

A kijevi metróban tartott esti sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy hét rakéta találta el Odesszát, és nyolcra nőtt a halálos áldozatok száma (korábban öt, majd hat elhunytat erősítettek meg). „Egy három hónapos baba meghalt” – mondta. „Megöltek egy három hónapos babát. A háború akkor kezdődött, amikor ez a baba egy hónapos volt. El tudod képzelni, mi történik? Ők csak fattyúk. Csak fattyúk. Nem tudok más szót használni ebben az összefüggésben. Ők csak fattyúk” – fogalmazott.

Korábban ukrán katonai tisztviselők bejelentették, hogy rakéták egy katonai létesítményt és két lakóépületet találtak el a városban. 

A bombázott épületek között volt egy 14 emeletes panelház is. A szemközti parkolót kitört üveg és törmelék borítja. Több jármű súlyosan megrongálódott. Egy túlélő azt mesélte a BBC-nek, hogy neki és édesanyjának le kellett ugrania az első emeletről, hogy elmeneküljön.

Az ukrán katasztrófavédelem a Twitteren közölt felvételeket az odesszai lakóépületet ért orosz rakétacsapást követő mentőakcióról. Azt mondják, hat ember halt meg. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-üzenetében elítélte Oroszországot a támadás miatt.

Oroszország néhány órával később megerősítette, hogy csapásokat hajtott végre a térségben. A TASSZ hírügynökség által idézett orosz védelmi minisztérium kommentárja szerint egy ukrán logisztikai bázist tettek működésképtelenné az Odessza melletti katonai repülőtéren. Azt állították, hogy ehhez nagy pontosságú rakétákat használtak. A TASSZ nem tett említést lakóépület elleni bombázásról, Moszkva pedig korábban tagadta, hogy szándékosan civileket célzott volna meg – írja a BBC hírportálja.