Elnöki kegyelemben reménykedik a QAnon-sámán

Elnöki kegyelemben reménykedik a QAnon-sámán

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntetõ támogatóinak egy csoportja a szenátusi ülésterem ajtaja elõtt, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump felhívására „sétált be” a törvényhozás épületébe a véres ostromkor a világhíressé lett, magát QAnon-sámánnak nevező arizonai Jacob Chansley – mondta a férfi ügyvédje helyi idő szerint csütörtökön este. Albert Watkins szerint Trumpnak elnöki kegyelemben kellene részesítenie a Capitoliumot megrohamozókat.

- Az ügyfelem nem tört be a törvényhozás épületébe. Az ügyfelemnek kitárva tartották az ajtót a capitoliumi rendőrök – mondta Albert Watkins. A CNN-nek adott interjújában az ügyvéd hozzátette: ügyfele úgy érezte, hogy Donald Trump – akinek szintén velük kellett volna mennie - felhívására vonult be a Capitoliumba. Az elnökünknek felelnie kell ezért, tartozik azoknak, akik „békeszeretően” mentek oda. Elnöki kegyelemben kell őket részesítenie  – mondta Albert Watkins.

A magát QAnon-sámánnak nevező arizonai férfi szombat reggel önként feladta magát a rendőrségen, miután szerdán az egész világsajtót bejárták azok a képek, amelyeken a törvényhozás épületében pózol a január 6-i ostromkor. A bíróság hat rendbeli törvénysértéssel vádolja.

Január 6-án a tömeg Donald Trump Fehér Háznál tarott beszédjéről vonult át a Capitoliumhoz. Az épület ostromában öten meghaltak, sokan megsérültek. A történtek miatt a képviselőház szerdán vádat emelt Donald Trump ellen. Az impeachment eljárás során a szenátusnak kell majd lefolytatnia a pert és kimondania, bűnös-e a bukott elnök a tömeg felbujtásában és az ostromban.