Ilyen a lezárt és kihalt kaliforniai tengerpart

Ilyen a lezárt és kihalt kaliforniai tengerpart

A teljesen üres móló a kalifornia Venturában 2020. április 7-én. Nagyon nem ehhez szoktak (Fotó: Lengyel Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden egy 30 éve Kaliforniában élő magyar, Lengyel Balázs élménybeszámolója alapján írtunk arról, hogy milyen az élet az elvileg az egész állam valamennyi állampolgárára vonatkozó „maradj otthon” rendelet március 19-i bevezetése óta. Ezúttal kaptunk egy fotósorozatot is arról, hogy milyen kihalt a „Baywatch hazája”, a híres kaliforniai óceánpart.

Mint Balázs elmondta, ő három évtizede él Los Angeles vonzáskörzetében, de ilyet, mint ami a koronavírus-járvány kapcsán jelenleg a szövetségi államban van, nem igen pipált. Az autóforgalom roppant gyér, a megszokott töredéke, ami szokatlan a helyiek számára, akik a tömegtumultusokhoz szoktak a „freeway”-eken.

Az autóforgalom roppant gyér (Fotó: Lengyel Balázs)

Hasonló a helyzet a tengerpartokon; a szem nem szokott ahhoz a csendhez és a már-már zombiapokalipszist idéző kihalt tájképhez, ami az embert fogadja, ha leruccan a mólóra.

Ahogy minden más, nem létfontosságú szolgáltatás, így a köztéri parkok és a szabadstrandok is bezártak, erre angol és spanyol nyelven is figyelmeztetik a lakosságot. Mindez – mint írják – további, ellenkező rendelkezésig érvényben is marad.

Ilyen üres a tengerpart a kaliforniai Venturában a koronavírus-járvány idején, 2020. április 7-én (Fotó: Lengyel Balázs)

Ventura – ahol Balázs lakik – Los Angeles egyik agglomerációs külvárosának számít. A 70 ezres település 83 kilométerre északnyugatra fekszik a hollywoodi álomgyárnak is helyet adó gigapolisztól. Az azonos nevű megyében egyébként 845 ezren laknak.

A mólón angol mellett spanyolul is figyelmeztetik az embert, hogy a partot lezárták (Fotó: Lengyel Balázs)

Ami a koronavírus statisztikákat illeti, Venutra jelenleg Kalifornia egyik kevéssé fertőzött megyéjének számít. Ez idáig 243 megbetegedést jelentettek, és közülük hatan hunytak el. A statisztikában azonban ez inkább akkor érzékelhető, ha megnézzük az egymillió lakosra lebontott, hivatalosan igazolt megbetegedéseket.

Ezek alapján Venturában ez az arány 292,15, Los Angelesben 698,75, Santa Barbarában 510,68, míg Monóban kiugróan a legmagasabb, 1327,84 – Ventura valahol a középmezőny alján áll. Összehasonlításképp a szerdai adatok alapján New York államban 7120,5, Magyarországon 91,5, míg az egész világ viszonylatában 188 volt ez a mutató.

Alig van élet, nagyon nem ehhez szoktak a kaliforniai óceánparton (Fotó: Lengyel Balázs)

A legidegtépőbb ott is az, hogy senki sem tudja, meddig tarthat a jelenlegi állapot. Gavin Newsom kormányzó és irodája például úgy számol, hogy az állam lakosságának 56 százaléka, azaz mintegy 25,5 millió fő fogja elkapni a kórt az elkövetkezendő két hónapban.

Szerda estig egész Kaliforniában 15 865 megbetegedést regisztráltak eddig 374 elhalálozás mellett. Ez az amerikai esetszámokat nézve „nem rossz”, a gyors házi elkülönülés elrendelése ebből a szemszögből nézve hatékonynak tűnhet, eredményes lehet az esetszám mérséklésében.

A gazdaság ott is komoly kihívások előtt áll, Venturában például fogas kérdés, hogy mi lesz a helyi bevételek jelentős részét generáló turizmussal. Az elérhető statisztikák szerint a kaliforniai megyének 54,1 millió dolláros éves adóbevétele származott a turizmusból 2018-ban, a szektor összesen 1,8 milliárdos forgalmat bonyolított, míg 17 360 munkavállalónak biztosított megélhetést a járvány előtt. Ezzel ott is minden bizonnyal kezdeni kell majd valamit.

Ilyen üres a tengerpart a kaliforniai Venturában a koronavírus-járvány idején, 2020. április 7-én (Fotó: Lengyel Balázs)

A San Francisco Chronicle minapi cikke szerint a koronavírus 2020-ban 54 milliárd dolláros kiesést fog okozni a kaliforniai turizmusban, ebből 10,9 milliárdnyi adóbevétel formájában nem fog befolyni, míg összesen, szövetségi állami szinten mintegy 554 ezer munkahely lehet veszélyben.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban korábban több, az amerikai mindennapokat bemutató karanténriportunk is megjelent korábban, amelyeket alább tud elérni:

• A légiutas-kísérőként dolgozó Soos Krisztina és férje beszélt nekünk arról, milyen az élet a világ legfertőzöttebb városában, New Yorkban.

• Aztán hasonló körképben Lengyel Balázs mutatta be, milyenek a hétköznapok Kaliforniában.

• Egy Bronxban élő magyar filmrendező, Köves Krisztián Károly egy megrázó Facebook-posztban írta meg, mennyire igénybe veszi a járvány a frontvonalban orvosként dolgozó – szintén magyar – feleségét.