Japán mindenképpen a tengerbe fogja ereszteni a sugárzó fukusimai szennyvizet

Japán mindenképpen a tengerbe fogja ereszteni a sugárzó fukusimai szennyvizet

Újságírók védőfelszerelésben a 2011. márciusi 11-i a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengésben súlyosan megrongálódott Fukusima-1-es atomerőmű területén a katasztrófa kétéves évfordulója közeledtével 2013. március 6-án (Fotó: MTI/EPA/Pool/Kato Isszei)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A japán kormány bejelentette, hogy még a héten elkezdi a tengerbe ereszteni a 2011-es földrengésben és cunamiban megrongálódott és részleges reaktorleolvadást elszenvedett fukusimai atomerőműben azóta tárolt radioaktív szennyvizet, a belföldi és nemzetközi tiltakozás ellenére. Összesen több mint egymillió sugárzó szennyvíztől igyekeznek ilyen – nem minden ellentmondástól mentes – módon megszabadulni. 

Kisida Funio miniszterelnök a kormányülésen született döntés után arról tájékoztatta a sajtót, hogy a szennyvíz kiengedése helyi idő szerint csütörtökön veheti kezdetét, ha megfelelők lesznek az időjárási körülmények. A terv azóta vált ki heves tiltakozásokat, hogy idén januárban nyilvánosságra hozták. Két héttel ezelőtt már tüntettek ellene Dél-Koreában. Bár a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ), sőt dél-koreai szakértők is jóváhagyták a tervet, rengetegen tiltakoznak ellene, civilek és kormányok egyaránt. 

A NAÜ egy hónapja úgy nyilatkozott, hogy a japán terv megfelel az ügynökség biztonsági előírásainak, és a már kezelt, de még radioaktív szennyvíz valószínűleg nem jelent egészségi fenyegetést az emberre. Vannak azonban kutatók, akik szerint a NAÜ csak azért gondolhatja ezt, mert a japán kormány, illetve az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power cég nem volt őszinte a radioaktivitás mértékével kapcsolatban.

A kínai kormány, a dél-koreai társadalom nagy része, illetve a tengerből élő japán halászok ádázul tiltakoznak a terv ellen. A kínaiak bejelentették, hogy minden szükséges lépést megtesznek a tengeri ökoszisztémák és az élemiszer-biztonság megóvása érdekében. Kérdéses azonban, hogy ha tényleg ennyire veszélyes ez a szennyvíz, akkor a gyakorlatban mit tehetnek ellene. A japán miniszterelnök találkozott a halászok képviselővel, és megígérte nekik, hogy a szennyvíz kiengedése nem fogja lerombolni a teljes egzisztenciájukat. De itt is kérdés, hogy az üres ígéreten túl mit tehetnek valójában ez ellen. Nem is kell ugyanis, hogy ténylegesen radioaktívvá váljanak a halak. Elég, ha a vásárlók nagy része ezt hiszi, hiszen akkor nyilván nem fognak belőlük vásárolni.

A radioaktív szennyvíz már 12 éve nagy fejtörést okoz a japán kormánynak és a tulajdonosnak egyaránt. A szennyvizet a katasztrófa után szivattyúzták a reaktorba, hogy így hűtsék le a fűtőelemeket. Azóta számos terv született az egymillió tonna szennyvízzel kapcsolatban, és a kormány szerint még mindig a szabályozott kiengedés a legkevésbé rossz megoldás. Nem azonnal zúdítanák az egész vizet az óceánba, hanem lassan, harminc év alatt.