Joe Biden érzékeny izraeli kérdésről beszélt

Joe Biden érzékeny izraeli kérdésről beszélt

Joe Biden támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen a dél-karolinai Columbiában 2020. február 11-én (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amennyiben megválasztják az Egyesült Államok elnökének, nem telepítené vissza Tel-Avivba, hanem Jeruzsálemben hagyná az amerikai nagykövetséget Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje. A 77 éves politikus – aki korábban az Obama-adminisztráció alelnöke volt – az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott: a képviseletet nem kellett volna áthelyeznie a Trump-kormányzatnak, de „most, hogy már ott van”, ő nem költöztetné vissza.

Egyúttal kijelentette, konzulátust nyitna Kelet-Jeruzsálemben, megkönnyítve a párbeszédet a palesztinokkal. – Az én kormányzatom mindkét felet arra biztatnám, hogy tegyenek kezdeményezéseket a kétállami megoldás napirenden tartása érdekében – mondta egy videokonferencián, amelyen a kampánya 250 lehetséges anyagi támogatója vett részt. Az úgynevezett kétállami megoldás értelmében Izrael mellett létrehoznának egy önálló palesztin államot is.

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy 2019 októberében Biden egy amerikai baloldali zsidószervezet konferenciáján kiállt korábbi álláspontja mellett, és hangsúlyozta, soha nem támogatna olyan lépést, amely becsapná az ajtót a palesztin állam létrehozása előtt. A korábbi amerikai kormányok - beleértve a Barack Obama és a George W. Bush vezette kabinetet – szintén a kétállami megoldást támogatták, és ezen a nemzetközi határozatokhoz is illeszkedő politikán Donald Trump kormányzata változtatott.

66 milliót ad a kormány egy jeruzsálemi múzeum bővítésére | Magyar Hang

A Trump-kormányzat 2018 májusában – Izrael Állam megalakulásának 70. évfordulóján – áthelyezte az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe, és ezzel formálisan is Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának. Idén januárban pedig Jared Kushner, az amerikai elnök veje és fehér házi tanácsadója előterjesztette a kormányzat közel-keleti béketervét, amely elemzők szerint Izraelnek tesz jelentős engedményeket. A tervet egyébként a Palesztin Hatóság elutasította.