Greta Thunberg a legfájdalmasabb pillanatban vágott vissza Donald Trumpnak a saját szavaival

Greta Thunberg a legfájdalmasabb pillanatban vágott vissza Donald Trumpnak a saját szavaival

A globális felmelegedés ellen küzdő Greta Thunberg 16 éves svéd klímavédő aktivista és diáklány a sajtónak nyilatkozik az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. április 16-án (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Majdnem egy évet kellett várnia a frappáns válasszal, de most eljött a pillanat Greta Thunberg svéd klímaaktivista számára, hogy visszavágjon Donald Trump amerikai elnöknek – osztotta meg Facebook-oldalán Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester.

– Annyira nevetséges. Gretának a dühkezelési problémáján kellene dolgoznia, aztán beülnie a moziba egy jó kis régi filmre egy barátjával. Nyugi, Greta, nyugi – írta Donald Trump tavaly decemberben. Az amerikai elnök hosszasan harcolt az online térben a svéd aktivistával, különösen azok után, hogy a fiatal lány felszólalt tavaly ősszel az ENSZ New York-i klímacsúcsán.

– Üres szavakkal elloptátok az álmaimat és a gyermekkoromat. És én még a szerencsések közé tartozom – mondta a politikai döntéshozóknak címzett szenvedélyes beszédében Greta Thunberg. – Az emberek szenvednek, az emberek haldokolnak, a teljes ökoszisztéma összeomlik. Egy tömeges kihalás kezdetén állunk, és ti csak a pénzről és a gazdaság örökké tartó növekedésének tündérmeséjéről tudtok beszélni. Hogy merészelitek – fogalmazott.

Donald Trump nem vette túl komolyan a fenyegetést, Twitter-üzenetében Thunberg beszédének az emberiség haldoklásáról szóló részét idézte, majd hozzátette: „úgy tűnik, hogy egy nagyon boldog fiatal lány tekint előre a fényes és csodálatos jövőbe, milyen jó ezt látni!”

Greta Thunberg az amerikai elnökválasztás kritikus pillanatában érezte úgy, hogy ideje válaszolnia Trumpnak. Amikor az amerikai elnök az egyre jobban közeledő demokrata jelölt, Joe Biden hajráját látva azt követelte, hogy állítsák le a szavazatok számlását, majd kiáltott csalást bizonyítékok nélkül, a svéd aktivista a Twitterén idézte fel az elnök szavait.

– Annyira nevetséges. Donaldnak a dühkezelési problémáján kellene dolgoznia, aztán beülnie a moziba egy jó kis régi filmre egy barátjával. Nyugi, Donald, nyugi – írta Greta Thunberg.

Nem mellékesen, Joe Biden megígérte, megválasztása esetén az Egyesült Államok visszatér a párizsi klímaegyezményhez. – Ma a Trump-kormány hivatalosan is kilépett a párizsi klímaegyezményből. Pontosan 77 nap múlva egy Biden-kormány ismét csatlakozni fog hozzá – írta egy Twitter-bejegyzésben Joe Biden.