Jóváhagyták a tagállamok a brexitet

Jóváhagyták a tagállamok a brexitet

Banksy megcsinálja a brexitet – az ismert graffitiművész kompozíciója a brit uniós kilépőre (Forrás: Duncan Hull/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadták az uniós tagállamok vezetői a Nagy-Britannia EU-tagságát megszüntető kilépési megállapodást. Ezzel újabb jogi akadály hárult el az elől, hogy a britek október 31-ével elhagyják az uniót. A dokumentumot jövő héten ratifikálja az Európai Parlament, az előzetes hírek alapján ezzel nem lesz gond. Ugyanakkor el kell fogadnia a kilépési megállapodást a brit alsóháznak is. Erről szombaton szavaznak Londonban, egyelőre kérdéses, hogy Boris Johnsonnak és pártjának meglesz-e a többsége.

A kilépési megállapodás tulajdonképpen már egy éve készen van, azt a változatot azonban több alkalommal sem fogadta el a brit alsóház. A mostani verzió a korábbitól csak 5 százalékban tér el, a legfontosabb kérdés az volt, hogy hol húzódjon meg az EU és Nagy-Britannia vámhatára. El kellett ugyanis kerülni, hogy Írország és Észak-Írország között újból határokat kelljen építeni, az újbóli ellenőrzéséek ugyanis vélhetőleg véget vetnének a törékeny békének. 

Michel Barnier, az EU brexit-ügyi főtárgyalója úgy foglalta össze az alku lényegét, hogy a brit hatóságok azokra a termékekre, amelyek az északír belépési pontokon keresztül Nagy-Britanniában kerülnek forgalomba, kivetik a brit adókat. Azonban ha a terméket az EU-ban tovább akarják értékesíteni, akkor már az uniós adórendszert fogják alkalmazni. Észak-Írország lesz az egységes európai piac belépőpontja, egyfajta hídszerepet tölt majd be.

Négy év elteltével az északír parlament dönthet arról – tehát nem az EU és nem az Egyesült Királyság –, hogy fenntartja-e ezt a rendszert, vagy újat fogadnak el helyette.

Azok az uniós állam- és kormányfők, akik a csúcstalálkozó kapcsán nyilatkoztak, elégedettek voltak a döntéssel és támogatták a megegyezést. Orbán Viktor – szokásához híven – most is az újságírókat megkerülve, nyilatkozat nélkül ment be az Európai Tanács épületébe. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke azt mondta, hogy a brexit valaminek nem a vége, hanem a kezdete, innentől arra kell törekedni, hogy minél jobb kapcsolatot alakítsanak ki az EU és Nagy-Britannia között. Az egyezmény része egyébként a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló politikai nyilatkozat is.

A döntést hivatalosan Donald Tusk jelentette be, aki kulcsfontosságúnak nevezte azt, hogy a változtatásokkal nem sérült meg az európai közös piac integritása. Mint mondta, ehhez szükség volt Boris Johnson brit miniszterelnök támogató hozzáállására is, amellyel elfogadta az északír beléptetőpontok létrejöttét. „Így kerülhető el a káosz és a konfliktus” – mondta Donald Tusk, aki személy szerint mély szomorúságot érez a britek kiválása miatt.