Kanadában újabb helyen pusztít az erdőtűz

Kanadában újabb helyen pusztít az erdőtűz

Képünk csak illusztráció! Az Alberta Wildfire által közreadott képen erdőtûz a kanadai Alberta tartományban fekvő Sturgeon Lake Cree Nation területén 2023. június 8-án. (MTI/EPA/Alberta Wildfire)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kanadai Északnyugati Területeken (Northwest Territories) pusztító erdőtüzek megközelítették a régió fővárosát, ezért szerdán este elrendelték Yellowknife csaknem 20 ezer lakosának evakuálását. 

Az MTI beszámolója szerint a főváros legnagyobb veszélynek kitett területein lakóknak a legrövidebb időn belül el kell hagyniuk otthonukat, a város többi részén élőknek pedig péntek délig kell elmenniük – jelentette be az Északnyugati területek kormánya. Az evakuálás biztonságáról a hatóságok gondoskodnak, az autópályákon, ahol a füst miatt rosszak a látási viszonyok, átkísérik a várost elhagyókat.

A régió tűzvédelmi szóvivője szerdán elmondta, hogy az Északnyugati területek nyolc terepülésének csaknem 6800 lakóját már evakuálták. A lakosság mentésében repülőgéppel is segítettek. Az északi sarkkörtől 450 kilométerre délre fekvő Yellowknife-ban már hétfőn veszélyhelyzetet hirdettek a közeledő tűz miatt. Kanadában idén rekordszámú erdőtűz pusztított. A lángok miatt több mint 21 ezer négyzetkilométernyi terület égett le. Az országban 168 ezer embert evakuáltak a minden korábbi rekordokat megdöntő erdőtűzszezon kezdete óta.