Kiderült, mit üzent Prigozsin a halála előtt

Kiderült, mit üzent Prigozsin a halála előtt

A razgruzka_vagnera Telegram-csatornán 2023. augusztus 22-én közzétett videóból készült képkocka Jevgenyij Prigozsinról (Forrás: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

FK

A Wagner zsoldoscsoporthoz köthető Grey Zone Telegram-csatorna új videót tett közzé Jevgenyij Prigozsinról – írja a The Guardian. Az Afrikában felvett videón – amely állítólag néhány nappal a halála előtt készült – Prigozsin egyebek mellett a jólétét érintő találgatásokról, valamint az életét ért fenyegetésekről beszélt.

A videón Prigozsin egy autóban ülve a következőt mondja: „Mindenkinek, aki azon spekulál, hogy életben vagyok vagy sem, hogy érzem magam. Hétvége van, augusztus második fele, 2023.‌ Afrikában vagyok.” Majd így folytatja: Azok, akik az eltűnésemről, magánéletemről, vagyonomról és egyéb dolgaimról szoktak pletykálni, megnyugodhatnak, mert ami azt illeti, minden rendben van.”

A Guardian hozzáteszi, hogy a mozgó járműben felvett videón Prigozsin ugyanazt a terepszínű öltözéket és kalapot viseli, amelyben egy augusztus 21-én közzétett videóban is feltűnt: ezt állítása szerint szintén Afrikában forgatták. Ugyanakkor a lap nem tudta megállapítani a mostani videófelvétel pontos helyét és idejét, de valószínűnek tartja, hogy augusztus 19-20-án készülhetett, néhány nappal a Wagner-vezér halála előtt. Szavai mindenesetre arra utalnak, tisztában volt azzal, hogy veszélyben forog az élete. 

Mint beszámoltunk róla, a Wagner-vezér magángépe augusztus 23-án este zuhant le pontosan két hónappal azt követően, hogy Prigozsin puccsot kísérelt meg az orosz elnök ellen. Egyes feltételezések szerint a gépet légvédelmi rakéták találhatták el. Prigozsint azóta egy privát szertartás keretében temették el Szentpéterváron. Vlagyimir Putyin nem vett részt rajta, de televíziós beszédében részvétét fejezte ki az elhunyt családjának. Anton Bendarzsevszkij biztonságpolitikai szakértő úgy kommentálta a Magyar Hangnak Prigozsin halálát: „Sokan, köztük én magam sem számítottam arra, hogy ez ilyen demonstratívan, ennyire hamar fog megtörténni”.