Putyin: Prigozsin komoly hibákat vétett az életében

Putyin: Prigozsin komoly hibákat vétett az életében

Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül vesz részt a BRICS-országok 15. csúcstalálkozóján Johannesburgban 2023. augusztus 24-én. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jevgenyij Prigozsin szerda esti halálát követően most először szólalt meg Vlagyimir Putyin – írta meg a BBC csütörtök este. A Wagner-vezér magángépe szerda este zuhant le éppen két hónappal azt követően, hogy Prigozsin puccsot kísérelt meg az orosz elnök ellen.

Putyin televíziós beszédében részvétét fejezte ki az elhunyt családjának, és Prigozsint „tehetséges üzletembernek” nevezte. Arról is beszélt, nyomozók fogják kivizsgálni, mi történt, de ez időbe fog telni. Állítása szerint a szerda esti repülőgép-szerencsétlenségről csak csütörtök reggel értesült. Úgy fogalmazott, tudomása szerint Prigozsin csak szerdán tért vissza Afrikából, ahol bizonyos hivatalos személyekkel találkozott. – Régóta ismertem Prigozsint, az 1990-es évek eleje óta – mondta. Hozzátette: ő „egy bonyolult sorsú személy volt, és komoly hibákat vétett az életben”, de arra is törekedett, hogy elérje a szükséges eredményeket – mind magának, mind pedig mikor Putyin arra kérte, a „közös ügy” érdekében. Az orosz elnök utóbbira példaként az elmúlt hónapokat említette.

Putyin arról is beszélt, az első adatok azt sugallják, más Wagner-alkalmazottak is a gépen voltak. – Szeretném megjegyezni, hogy ezek az emberek jelentősen hozzájárultak az ukrajnai neonáci rezsim elleni küzdelem közös ügyéhez – mondta megígérve, ezt nem fogják nekik elfelejteni.

Szerda este derült ki: Prigozsin neve rajta volt a neve egy magángép utaslistáján, amely lezuhant. Egyes feltételezések szerint a gépet légvédelmi rakéták találhatták el. Anton Bendarzsevszkij biztonságpolitikai szakértő úgy kommentálta a Magyar Hangnak Prigozsin halálát: „Sokan, köztük én magam sem számítottam arra, hogy ez ilyen demonstratívan, ennyire hamar fog megtörténni”.