Kikészült gyerekek, kutyabérlés, internetgondok – ilyen az élet most Olaszországban

Kikészült gyerekek, kutyabérlés, internetgondok – ilyen az élet most Olaszországban

Koronavírus Észak-Olaszországban (Fotó: MTI/AP/Paolo Santalucia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nehezebbek a lakosság számára a hétköznapok Olaszországban, ahol nagyon szigorú korlátozások vannak érvényben a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében. A kijárási tilalom miatt különösen nehéz helyzetbe kerültek a gyermeket nevelő családok. Bár az alapvető létszükségletek biztosítottak, és ellátási problémák nincsenek, a nem létfontosságú cikkek beszerzésével már lehetnek gondok: vannak szolgáltatók, akik egy ideje csak az alapvetőnek tartott árukat szállítják ki. Az Amazon könyveket például már egyáltalán nem visz.

Két, Olaszországban élő interjúalanyunk mesélt arról, hogyan zajlanak a hétköznapok a vesztegzár alatt: mindkettejük szerint megviseli a családokat, főleg a gyerekeket a hetek óta tartó bezártság. Március 9-én rendelték el a kijárási tilalmat, majd több későbbi rendelkezésekkel fokozatosan szigorították azt. A kijárási tilalom Eva Clausen 1980 óta Olaszországban élő német kulturális újságíró és idegenvezető szerint egy félreértéssel kezdődött: azt, hogy mindenki az otthonában tartózkodjon, úgy lehetett érteni, hogy a hivatalos lakcímén.

„Sajnos megfeledkeztek arról, hogy sok Észak-Olaszországban dolgozó eredetileg Dél-Olaszországból jön. Ezután következett az északról történő tömeges menekülés, a hazatérők pedig vitték magukkal a vírust. Egy későbbi rendeletben már az szerepelt, hogy mindenki maradjon ott, ahol éppen tartózkodik, vagyis értelemszerűen ne induljon el oda sem, ahová be van jelentkezve” – mondta lapunknak az újságíró, akinek Rómában van állandó lakhelye, a kijárási tilalom idejét azonban a fővárostól ötven kilométerre, Trevignano Romano községben tölti – ő azért teheti ezt meg, mert lovai vannak, akikről gondoskodnia kell; egyéb esetekben meg van tiltva az olaszoknak, hogy kiköltözzenek a nyaralójukba.

Bolognában ragadt a koronavírus miatt Stefano Bottoni magyar-olasz történész | Magyar Hang

A Bologna, Firenze és Budapest között ingázó magyar-olasz történész, Stefano Bottoni a járvány idejére Bolognában ragadt. Szerinte a korábbi tömeges menekülésnek – azon kívül, hogy Milánó vesztegzár alá helyezésekor előző nap kiszivárgott az erről szóló rendelet-tervezet – inkább gazdasági és kulturális okai voltak, mint adminisztratívak: azoknak, akik esetleg elveszítették a munkájukat, hirtelen megoldhatatlanná volt a milánói élet, arról nem beszélve, hogy sokan egyedül maradtak. A dél-olaszországi kultúrába pedig sokkal jobban kódolva van a családi, közösségi együttlét, mint az északiba.

– Sok szülő több száz kilométert autózott Milánóba, hogy egyetemista gyermekét hazavigye délre – magyarázza a történész. Délen szerinte a vírus kockázatait is nehezebben értette meg a lakosság: – Itt nálunk, Bolognában a helyzet valószínűleg azért is jobb, mert fegyelmezett a lakosság. Nem fordul elő olyasmi, mint Dél-Olaszország kisebb településein: volt polgármester, aki maga járta az utcákat, hogy hazazavarja az embereket az otthonaikba, máshol a lakosok egymást jelentették fel, ha úgy látták, a másik megszegte a járványügyi korlátozásokat. Érkezett már hír üzletfosztogatásról is, bár nem tömegesen – számolt be a történész.

Ma már a milánóihoz hasonló menekülési akciók nem volnának lehetségesek, hiszen a legszigorúbb kijárási tilalom van érvényben, az alapvető létfeltételek előteremtését leszámítva gyakorlatilag leállt Olaszország, Bottoni beszámolója szerint múlt héten már stratégiai fontosságú gyárak is beszüntették működésüket.

Hetekig észrevétlenül terjedhetett a koronavírus Olaszországban? | Magyar Hang

Az interneten vásárolt áruk kiszállítása működik, bár Stefano Bottoni tapasztalatai szerint ez egyre inkább csak a létfontosságú termékekre korlátozódik. A hallgatói arról számoltak be neki, hogy a megrendelt könyvek már nem érkeztek meg. „Ruhát most nemigen kap az ember. Néhány elektronikai üzlet rövidített nyitva tartással még elérhető, de a plázák üzletei nem. Az éttermek teljesen bezártak, viszont az ételkiszállítást továbbra is biztosítják.”

A párok, családtagok, ha nincs közös lakcímük, és a zárlat elrendelésekor egy háztartásban sem éltek, egyáltalán nem találkozhatnak, bár Eva Clausen elmondása szerint az idősek ellátása – ott tartózkodás nélkül – megengedett. Ebben a hatóságok is segítenek. 

Az embert fél kilométerre az otthonától már nagy valószínűséggel kérdőre vonja a rendőrség az utcán, hogy merre tart. Korábban még meg volt engedve a kocogás a parkokban, ezt egy későbbi rendelkezés megtiltotta. Eva Clausen elbeszélése szerint a korábbi, enyhébb rendelkezések idején virágzott a kutyabérleti üzlet: sok gazda 7-15 euróért adott bérbe kutyát azoknak, akik hajlandóak voltak így megvásárolni a sétalehetőséget. És voltak olyanok  is, akik a sétára csak egy pórázt vittek magukkal, és amikor kérdőre vonták őket a hatóságok, azt válaszolták, hogy a kutya elszaladt. Ma már ennek a lehetősége sem áll fent, mert a kutyák a legutóbbi szigorítás után már csak a ház három méteres körzetében sétáltathatók. 

„Az orvosok teherbírásuk végén vannak már, még húsz ilyen napot nem bírunk ki" | Magyar Hang

– Aki elhagyja a házát, egy űrlapot kell kitöltenie, amelyen a személyes adatai vannak feltüntetve, és hogy milyen célból lépett az utcára. Ezt az űrlapot többször módosították, többek között arról is kell már nyilatkozni rajta, hogy a tulajdonosának nincs pozitív koronavírus-tesztje és nincs karanténban. Ezeket a rendőrség az ellenőrzés során elkérheti, és később ellenőrizheti az állítások valódiságát. Az ellenőrzéseket a különböző rendvédelmi szervek végzik. Arról egyelőre viták vannak, hogy bevonják-e ebbe a katonaságot is – meséli Eva Clausen. Elmondása szerint nagyon segítőkészek a rendőrök, inkább arra törekszenek, hogy meggyőzzék az embereket, mint arra, hogy megbüntessék őket.

Hasonló nyomtatványt egyébként nemrég Romániában is bevezettek. A lapokat otthon, indulás előtt kell kinyomtatni és kitölteni, de Bottoni elmondása szerint Olaszországban nem probléma, ha valakinek ez nem sikerül, a rendőrök ugyanis tartanak maguknál nyomtatványt, amit a helyszínen is ki lehet tölteni.  

Stefano Bottoni azt tartja igazán abszurdnak, hogy mialatt a kutyákat még ezekben a minden eddigi szigort felülmúló intézkedésekben is számításba vették, a gyerekekre senki nem gondolt.

– Fel sem merül, hogy a gyerekeknek joguk és szükségük lenne friss levegőre. Most úgy néz ki a helyzet, hogy a kutya sétáltatása legitim indok arra, hogy valaki utcára lépjen, a gyermeké viszont nem – mondta lapunknak a történész, aki maga is szülő, ezért elmondása szerint meg tudja érteni, mekkora probléma ma Olaszországban a gyerekek helyzete – Pszichológusok mostanában kezdenek arról beszélni a nyilvánosságban, hogy ennek következményei lesznek – mondja a történész. Ráadásul ötödik osztályig interaktív tanulás sincs az olasz távoktatásban, vagyis nincsenek videós órák, csak a feladatok továbbítása zajlik, így a gyermekek gyakorlatilag szociálisan is el vannak szigetelve, miközben szüleik sok esetben otthonról dolgoznak. 

„Mintha mindenki mindentől félne, a fertőző osztály azonnal megtelt" - beszámoló az olasz vesztegzárról | Magyar Hang

A közszolgáltatások Eva Clausen tapasztalata szerint meglepően jól működnek Olaszországban, az internettel viszont vannak problémák. Az országban eleve nincs jól kiépítve a hálózat, gyakran túlterhelt, főleg most, amikor mindenki az interneten lóg. De teljes kiesést ő még nem tapasztalt a szolgáltatásban. „Néha lassabb az internet, de most úgyis őrült sok időnk van” – mondja. Bottoni viszont gyakran tapasztal olyasmit az egyetemi oktatás során, hogy a hallgatói internetproblémák miatt eltűnnek a videós tanórákról.

A polgári védelem napi sajtótájékoztatói videókapcsolaton keresztül működnek, ahogy a tévés talkshow-kba is Skype-on vagy más csatornákon jelentkeznek be a vendégek. – A parlament viszont tovább ülésezik, még ha kevesebbet is. Ez demokrácia kérdése – mondja Eva Clausen. Az újságírók elmondása szerint még szabadon mozognak, és a krízisövezetekből is tudósítanak.

A társadalom lelkiállapotáról nem sok jót közölhettek a Magyar Hang beszélgetőpartnerei: félelmek, pánik, depresszió, kétségbeesés, reménytelenség – ezekkel a tünetekkel kell megküzdeni Eva Clausen szerint. „Igyekszünk Skype-on, telefonon tartani a kapcsolatot egymással, hogy csökkentsük az izolációt. De az ember eléri a határait ebben a helyzetben. A családokban veszekedések törnek ki. A gyerekek boldogtalanok, a szülők tehetetlenek” – mondja. Bottoni elmondása szerint a közéletben mostanában már jelen van az a felvetés is, hogy egyáltalán meddig tartható fenn a mostani állapot, és hogy nem kellene-e akár kockázatok árán is részben újraindítani az életet Olaszországban.