A kínai elnök Bidennek: A konfliktusok senkinek nem állnak érdekében

A kínai elnök Bidennek: A konfliktusok senkinek nem állnak érdekében

Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: MTI/EPA/Hszinhua/Hszie Huan-csi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül.

Videótelefonos tárgyalást folytatott Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök magyar idő szerint pénteken délután. A kínai állami televízió már közölt néhány részletet arról, mit mondott a találkozó során a kínai elnök, míg amerikai részről egyelőre nincs konkrét információ a találkozóról.

A kínai állami televízió szerint a kínai elnök a videóhívás során azt mondta az Egyesült Államok elnökének, hogy a konfliktusok senkinek nem állnak érdekében. A CCTV szerint Hszi úgy fogalmazott: az államközi kapcsolatok nem juthatnak a háborús cselekmények szintjére. – A béke és a biztonság a nemzetközi közösség legértékesebb kincsei – fogalmazott a televízió szerint a kínai elnök, és felszólította Bident, hogy az Egyesült Államoknak és Kínának is vállára kell vennie a nemzetközi felelősséget és lépéseket kell tennie a világbéke érdekében. Az Egyesült Államok részéről eddig nem érkezett információ arról, hogy miről volt szó a videókonferencián. 

Joe Biden amerikai elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping közötti telefonbeszélgetés magyar idő szerint néhány perccel délután kettő óra után kezdődött – közölte a The Guardian a Fehér Ház bejelentésére hivatkozva. A mostani beszélgetés az első a két vezető között a tavaly novemberi videós csúcstalálkozó óta, és ez alkalmat ad a nézeteltérések tisztázására.

Előzetes várakozások szerint Biden figyelmeztetni fogja Hszit, hogy „magas ára lesz” annak, ha Peking megmenti szövetségesét, Oroszországot a Moszkva ukrajnai inváziójának büntetését célzó nyugati szankcióktól. 

CNN elemzése szerint az orosz-ukrán háború kritikus pillanatában tárgyal a két vezető. Amerikai tisztviselők szerint Kína mérlegeli, hogy nyújtson-e katonai vagy pénzügyi segítséget Oroszországnak, amely erre kérte, mivel hadserege jelentős veszteségeket szenvedett Ukrajnában. A megbeszélés során Biden várhatóan világossá teszi Hszi számára mekkora veszteséget szenved Kína, ha akár katonai, akár pénzügyi támogatást nyújt Oroszországnak, illetve hogy hosszabb időre megromolhat az ázsiai ország kapcsolata a nyugattal. Amerikai tisztviselők, köztük Bill Burns, a CIA igazgatója már a háború kirobbanása előtt felfigyeltek arra, hogy Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Az amerikai szolgálatok a háború kezdete óta az ázsiai térséget is árgus szemekkel figyelik, különösen Tajvan áll a figyelem középpontjában, mert Peking a közelmúltban fokozta a katonai repüléseket a sziget közelében.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!