Számos országban korlátozott lesz a karácsony

Számos országban korlátozott lesz a karácsony

Bécsben idén is megtartják a vásárt (Fotó: Alisa Anton/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Számos országban idén sem lesz ugyanolyan az ünnep, mint a kornavírus-járvány előtt. Máshol viszont ódzkodik a politika a lezárásoktól. Németország és Ausztria csak az oltatlanoknak szab határokat, Hollandia viszont mindenki számára szigorú korlátozásokat írt elő a karácsonyi ünneplésre.

Hollandiában még a privát családi ünnepre is szigorú szabályok vonatkoznak majd, miután az országban teljes, oltottakat is érintő lezárást vezettek be az omikron-variáns terjedése miatt hétfőtől. Január 14-ig az összes üzlet, vendéglátóipari egység, kulturális-és sportlétesítmény, fodrász és iskola zárva tart, csak a létfontosságú üzletek lesznek nyitva az ünnepek alatt. Nagy családi karácsonyt sem lehet rendezni a szabályok szerint, egy háztartás két vendéget fogadhat, karácsonykor és szilveszterkor pedig legfeljebb négyet.

Mark Rutte holland miniszterelnök szombaton, a lockdown bejelentésekor érzelmes beszéddel búcsúzott a normális karácsonytól: azt mondta, hogy az omikron-variáns gyors terjedése miatt, óvatosságból avatkoznak be, és „hallja, ahogy egész Hollandia felsóhajt”, hiszen senki nem ilyen karácsonyt kívánt magának.

 

Németországban kedden tárgyalhat a szövetségi kormány az omikron-variáns terjedése miatt bevezetendő szigorúbb intézkedésekről, amelyek további kontaktkorlátozásokból állnának, hogy az egészségügyi rendszer omikron-variáns miatti túlterhelését megakadályozzák - sajtóértesülések szerint azonban ezek csak karácsony után lépnének életbe. Az országban már így is szigorú szabályok vonatkoznak az oltatlanokra, mióta nemrég bevezették orzágszerte a 2G-szabályt, a nem létfontosságú üzleteket leszámítva az üzleteket és a szolgáltatókat is csak oltott vagy koronavíruson átesett vásárlók látogathatják.

Az, hogy megtartják-e idén a karácsonyi vásárokat, tartományonként és a szervezőktől függően változhat: volt, ahol ezek elmaradtak, máshol viszont védettségi igazolvány megkövetelése mellett megnyitottak a vásárok. A karácsonyi vendégjárást viszont korlátozzák a szabályok, még ha ezeket nehéz is ellenőrizni: a gyógyultak és az oltottak itt is kivételek, de amint oltatlan személy is van társaságban, már az a szabály érvényesül, hogy két vendéget hívhatnak magukhoz az egy háztartásban élők. A gyermekek és a külön élő parnterek nem számítanak bele a létszámba.
Ausztriában ezzel szemben már lazítottak az oltottak számára azokon a korlátozásokon, amelyeket Hollandiához hasonlóan oltottságtól függetlenül vezettek be korábban. December 13. óta, három hét lezárás után kinyithatnak az üzletek és a vendéglátóhelyek - 23 órai zárással, az éjszakai élet továbbra is szünetel - de csak az oltottak számára, ráadásul ezt a határidőt egyes tartományok meg is hosszabbíthatták, Bécsben például csak hétfőn nyitottak ki a vendéglátóhelyek.
Karácsonykor viszont az oltással nem rendelkezők is kivételt fognak képezni. A karácsonyfa alatt és szilveszterkor tíz fő gyűlhet össze, beoltva vagy anélkül, viszont a tíz főt meghaladó családi ünenpeken már csak oltott vagy gyógyult személyek vehetnek részt, és ők sem lehetnek többen, mint huszonöten.

Az ünnepnapokat kivéve - jelenleg is - szigorúan korlátozzák azoknak a lehetőségeit, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást, a létfontosságú üzleteken kívül semmilyen boltot vagy szolgáltatót nem kereshetnek fel, sőt, az oltottságot az olyan privát rendezvényeken is kötelezővé tették, mint egy születésnap vagy egy esküvő, a létszámkorlát itt is 25 fő.
A szabadtéri rendezvények szabályozása lazább, bár ezeken is oltottak vagy gyógyultak vehetnek csak részt, az ültetett rendezvények létszámkorlátja 4000 fő, a többié pedig 300.

A karácsonyi vásárok megrendezése nincs korlátozva, bár ott is kérnek védettségi igazolványt. Megtartják a bécsi Városháza előtti téren rendezett hagyományos karácsonyi vásárt is, lezárások végeztével ez is kinyithatott, és mivel szabadtéren tartják, a beltéren kötelezővé tett FFP-2-es maszkot sem kell viselni. A budapesti turisták viszont aligha fogják olyan számban felkeresni a vásárt, mint a járvány előtti években, mert Ausztria hétfőn bejelentette, hogy szigorít a beutazási korlátozásokon, a kétszer oltott és a gyógyult személyeknek 48 órán belüli negatív PCR-tesztre lesz szüksége a beutazáshoz, ez alól csak a harmadik oltásukat felvett személyek mentesülnek.

Franciaország ezzel szemben még csak most készül a 2G-szabály kiterjesztésére, vagyis arra, hogy a közösségi helyszínek látogatását kössék oltottsághoz, vagy ahhoz, hogy valaki már átesett  koronavíruson - jelenleg 24 órán belül készült teszttel is igénybe lehet venni azokat a szolgáltatásokat, amelyek védettségi igazolványhoz vannak kötve. Ilyen a kulturális intézmények, sportlétesítmények és éttermek látogatása is, de a szálláshelyeket például mindenfajta igazolás nélkül igénybe lehet venni, míg a távolsági tömegközlekedést például nem. A magánéletet sem érintik a korlátozások.

Spanyolorszában egyelőre csak a Kanári-szigeteken korlátozzák a privát rendezvényeket legfeljebb 12 főre, és itt üzemel az éjszakai élet is, de csak oltással, teszttel, vagy gyógyultság igazolásával látogathatók a közösségi helyszínek. 

Nagy-Britanniában a kormány szeretné elkerülni a szigorítást, Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken jelezte: nem készülnek lockdown-ra, bár a szakértők szerint szükség lenne új intézkedések bevezetésére.

A szabályozás még a visegrádi országokban sem hasonlóan laza, mint jelenleg Magyarországon. Lengyelországban a kulturális, szabadidős helyszínek, éttermek és hotelek legfeljebb 30 százalékos telítettséggel üzemelhetnek, ellenkező esetben védettségi igazolványt kell kérni a vendégektől, és január 17-ig a klubok és a diszkók sem nyithatnak ki, kivéve szilveszterre. Csehországban pedig a tesztet nem, csak az oltás és a gyógyultság igazolását fogadják el közösségi helyszíneken.

 

 

Címkék: koronavírus