Legalább öt hónapig védett lehet, aki átesett a fertőzésen

Legalább öt hónapig védett lehet, aki átesett a fertőzésen

Koronavírus-tesztre várakoznak emberek egy kijelölt egészségügyi intézmény bejárata előtt Londonban 2020. szeptember 21-én (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt hónapra ad bizonyos fokú immunitást, ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen – állítja egy brit kutatásról kiadott előzetes tanulmány. A Public Health England népegészségügyi szolgálat tanulmánya több ezer egészségügyi dolgozó vizsgálata alapján arra jutott, hogy a szervezetben talált antitestek 83 százalékos védettséget biztosítanak az újrafertőződés ellen, szemben azokkal, akik még nem kapták el a vírust – írja a CNBC.

A természetes úton szerzett immunitás legalább öt hónapig tart, nagyon ritkán fordult elő új megbetegedés az antitestekkel rendelkezők körében. A 2020 június és november között vizsgált 6614 esetből mindössze 44 kaphatták el újra a kórt. Azért írnak „lehetséges” újrafertőződésről az ő esetükben, mert mind a 44 személy valószínűleg még tavasszal esett át az első fertőzésen, de egyikük esetében sem készült akkoriban PCR-teszt, viszont mindannyian rendelkeztek antitestekkel a vizsgálat kezdetekor.

Ugyanakkor az előzetes eredményekből az is kiderül, hogy az antitestekkel rendelkezők vagyis a fertőzésen már átesettek egy kis hányada képes továbbadni a vírust, ezért továbbra is be kell tartani a korlátozásokat – írják a tanulmányban, amely még nem esett át a független szakértői ellenőrzésen. Mint a szerzők hozzátették, még 12 hónapig követik a résztvevők egészségügyi állapotát, és valószínűleg a vakcinák hatását is tanulmányozzák majd.