Felajánlotta lemondását az olasz miniszterelnök, de az elnök nem fogadta el

Felajánlotta lemondását az olasz miniszterelnök, de az elnök nem fogadta el

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnökeként sajtóértekezletet tart az EKB kormányzótanácsának kamatdöntő ülése után Frankfurtban 2019. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/Armando Babani)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

FRISSÍTÉS: Sergio Mattarella köztársasági elnök nem fogadta el Draghi felajánlott lemondását.

Korábbi cikkünk:

Mario Draghi olasz miniszterelnök bejelentette, hogy le fog mondani, miután az egyik (eddigi) koalíciós partner, az Öt Csillag Mozgalom bojkottálta a róla szóló bizalmi szavazásnak tartott energetikai törvény parlamenti szavazását. Ez olyan politikai krízist okozott Olaszországban, ami miatt nagy valószínűséggel előre hozott választást fognak tartani.

Ezután Draghi szerint „A kormány működésének alapját jelentő bizalmi szerződés megbukott”. Elmondta, hogy az előző napokban mindent megtett, hogy egyben tartsa a kormányt, de mára világossá vált, hogy ez az erőfeszítés nem volt ehhez elegendő.

Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke a kudarcos szavazás után találkozott Sergio Mattarella köztársasági elnökkel, és valószínűleg felajánlotta a lemondását. Az egyelőre nem világos, hogy az elnök elfogadta-e ezt. Elméletileg Draghinak még megvan a parlamenti többsége, de kérdés, hogy ez mennyire működőképe a gyakorlatban.

Draghi 2021 februárjában lett az olasz egységkormány feje, és fő célja az volt, hogy kivezesse az országot a koronavírus-járványból, illetve revitalizálja a gazdaságot.