Lukasenka: „Ha nem akarnak, ne dolgozzanak. Ha lenyugszanak, el lehet dönteni, ki térhet vissza a munkába”

Lukasenka: „Ha nem akarnak, ne dolgozzanak. Ha lenyugszanak, el lehet dönteni, ki térhet vissza a munkába”

Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök (balról a második) és Viktor Hrenyin védelmi miniszter (jobbra) a Grodno melletti, a lengyel és a litván határól néhány kilométerre fekvő katonai gyakorlótéren 2020. augusztus 22-én (Fotó: MTI/EPA/Belta pool/Andrej Sztaszevics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A sztrájkoló üzemek bezárását rendelte el Aljakszandr Lukasenka. Az elnökválasztást a hivatalos adatok szerint az ellenzék jelöltjével, az azóta az Litvániába menekült Szvetlana Tyihanovszkajával szemben több mint 80 százalékkal „megnyerő” belarusz államfő ellen a két héttel ezelőtti urnazárás óta tüntetnek. Az országot 1994 óta vezető Lukasenka a kezdeti megingások – a pár óra erejéig még egy új választást is belengető akciója – óta mintha újra „formába lendült”.

Miközben egyre többen követelik lemondását, ő láthatóan bekeményít: előbb katonai egységeket vezényelt a nyugati határára, válaszul külföldi kormányoknak a belarusz belpolitikai helyzettel kapcsolatos nyilatkozataira, majd a legfrissebb hírek szerint szombaton már arra utasította a hadsereget, hogy a legkeményebb eszközökkel védjék meg az ország területi integritását. Lukasenka a lengyel és litván határhoz közeli grodnói katonai gyakorlótéren járt, ahol erődemonstrációt tartott a védelmi miniszterrel. Az elnök szerint a posztszovjet térségben megszokott forgatókönyvet próbálják meg ellene is bevetni: azaz külföldről pénzelt „színes forradalommal” akarják megbuktatni.

Lukasenka egyúttal arra utasította a belügyminisztériumot és a KGB-t, hogy a hétvégén is tartsák fent a rendet az ország városainak utcáin, és vegyenek őrizetbe minden gyanús provokátort. Beszámolója szerint 46 személyt vettek őrizetbe, amiért azok a biztonsági erőkre támadtak; tizenkét rendőr pedig megsérült.

Nem sokkal korábban az orosz Interfax hírügynökség beszámolója szerint Grodnóban, egy támogatói előtt elmondott beszédében a renitenskedő gyárak bezárására szólított, azaz, augusztus 24-én hétfőtől minden olyan üzemet be kell zárni, ahol a dolgozók sztrájkba akarnak kezdeni, vagy tudomásuk van arról, hogy rendszerellenes tiltakozások gócaivá válhatnak.

– Arra kértem a kormányzót, az egyes üzemek vezetéségét, ha valaki nem akar dolgozni, akkor ne dolgozzon, ne kényszerítsék arra. Senkit sem kényszerítünk és beszélünk rá semmire. De ahol nem veszik fel a munkát, ott az egész gyárat leállítjuk, hétfőtől lehúzzuk a rolót – közölte Lukasenka, majd úgy folytatta: „Ha az emberek lenyugszanak majd, akkor el lehet dönteni, lehet mérlegelni, hogy ki térhet vissza a munkába.”

Dmitrij Bolkunyec politikai elemző szerint a tüntetések csendesedése ellenére is Lukasenka körül vészesen fogy a levegő, egyre kevésbé van politikai jövője Belaruszban, az egyetlen megoldás az lehetne, ha rövid időn belül önként lemondana, és távozna a hatalomból. Akár Oroszországba, ahol kapna politikai menedékjogot. Noha az elnök még a választások előtt megpengette, hogy egy alkotmányos reform keretében egy kétéves átmeneti időszak alatt békésen átadná a jogköreit, ám a probléma ezzel az, hogy mára kiderült, a belarusz lakosság egyre nagyobb tömegei egy szemernyit sem bíznak már benne.

Az események alapján egyelőre Bolkunyec forgatókönyvére vajmi kevés az esély.

Minszkben egyébként az elnök ellen tüntetők egy 13 kilométeres élőlánccal vették körbe a belarusz fővárosban a Sztálin elnyomás áldozatainak emlékhelyét.