Nincsenek magyarok a jégcsuszamlás eltűntjei között

Nincsenek magyarok a jégcsuszamlás eltűntjei között

Helikopter repül 2022. július 4-én a gleccser felett, amelynek egy darabja letörött és hegymászókat sodort el egy népszerű túraútvonalon az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin előző nap (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Andrea Solero)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább heten meghaltak vasárnap, amikor az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin jégcsuszamlás volt. A tragédiában több tucat embert terített be a hó, most is keresik az eltűnteket.

Hétfőn Maurizio Fugatti, az érintett Trento megye kormányzója és Mario Draghi miniszterelnök sajtótájékoztatón számolt be a fejleményekről: Fugatti elmondta, eddig három eltűnt külföldiről tudnak, akik mind cseh állampolgárok. Hozzátette: a hét áldozat mellett nyolc sérültet találtak, közülük kettőjük; egy 67 éves német férfi és egy 58 éves német nő állapota súlyos.

A katasztrófa helyszínéhez legközelebbi parkolóban azonban még mindig üresen parkol két cseh kocsi mellett egy német és egy magyar autó is – mondta Mario Draghi miniszterelnök.

Továbbra sincsen magyar áldozata vagy sérültje a jégcsuszamlásnak, ahogy eltűnt magyar állampolgárt sem jelentettek eddig a katasztrófával összefüggésben – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő hétfőn az MTI-t. Közölte: a magyar külképviseletek folyamatosan kapcsolatban vannak az olasz hatóságokkal, amelyek továbbra sem tudnak magyar áldozatokról vagy sérültekről. Emellett sem a milánói főkonzulátusra, sem a római nagykövetségre nem érkezett bejelentés eltűnt magyar állampolgárról. A délután folyamán az olasz hatóságok felhívták a figyelmet egy üresen álló magyar személygépkocsira, amelyet a katasztrófa helyszínéhez közel található parkolóban hagytak. A külügyi szóvivő közölte, hogy a bejelentés követően felvették a kapcsolatot a gépjármű tulajdonosával. Két személygépkocsiról és egy nyolctagú magyar csoportról volt szó, amely a jégcsuszamlás alatt a Marmolada hegy gerincén tartózkodott 3300 méteren. Az omlást követően a csapatot helikopterrel hozták le az olasz hatóságok a hegyről, valamennyien jól vannak, és az autókkal együtt már hazatértek Magyarországra. A külképviseletek továbbra is folyamatosan kapcsolatban vannak az olasz katasztrófavédelemmel, és szorosan nyomon követik az eseményeket – emelte ki Paczolay Máté. 

Az áldozatok keresése folytatódik: bár hétfőn a rossz idő miatt ideiglenesen fel kellett függeszteni a kutatást, drónokkal is folytatják az eltűntek keresését, és az olasz pénzügyőrség speciális helikopterei is a helyszínre érkeztek, amelyek berendezései mobiltelefonokat tudnak felderíteni még a hótakaró alatt is.

A jégcsuszamlásért a szombati 10 Celsius-fokos csúcshőmérséklet lehet a felelős, hétfőn Draghi a klímaváltozásra is célzott a tragédia nyomán.

(MTI)