Magyarország nem támogatja az orosz energiaembargót – mondta Szijjártó Brüsszelben

Magyarország nem támogatja az orosz energiaembargót – mondta Szijjártó Brüsszelben

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, teljesen eltér a magyar és a lengyel, de úgy is mondhatjuk, hogy a magyar és a többségi álláspont Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója kapcsán. Ez derült ki Szijjártó Péter külügyminiszter brüsszeli sajtótájékozatóján, ahová mint ahogy tavaly július óta minden alkalommal, ezúttal is csak a kormánypárti újságírókat hívták meg.

A külügyminiszterek értekezletén részt vevő Szijjártó kijelentette, hogy az orosz energiaembargót, az Ukrajna fölötti légtérzárat, vagy a békefenntartó misszió kiküldését – mindhármat határozottan támogatja, sőt, javasolja a lengyel kormány – Magyarország ellenezni fogja. Ez egyúttal vétót is jelent ezekben a kérdésekben. Így fogalmazott a külügyminszter: „Látszik, hogy egy új dimenzióba léptünk a háborús kockázatok tekintetében, ezért az elkövetkezendő időszakban még keményebben és még egyértelműbben kell fellépnünk nemzeti érdekeink, vagyis a béke és biztonság magyarországi garantálása érdekében.” Aztán pedig részletezte is mindezt Szijjártó, aminek az volt a lényege, hogy Magyarország energiabiztonsága nem garantálható az orosz gáz nélkül, s amennyiben a NATO légtérzárat rendelne el Ukrajna fölött, vagy békefenntartó misszió küldéséről születne döntés, azt a magyar kormány nem támogatná, mert ez nyílt háborút jelentene, amiből Magyarország ki akar maradni. „Az energiaellátás nem egy filozófiai, nem egy ideológiai kérdés, hanem egy kőkemény fizikai és matematikai kérdés” - magyarázta Szijjártó, hogy az országnak nincs alternatív beszerzési forrása és nincsenek kiépítve alternatív szállítási útvonalak sem. A külügyminiszter szerint mindez 1-2 évet venne igénybe. Utóbbi ugyanakkor már megfelel a jelenlegi európai terveknek, mert a tagállami vezetők két héttel ezelőtt azt vállalták, hogy fokozatosan kivezetik az orosz energiát. Több ország azonban nem éri be ezzel a tempóval és sokkal gyorsabb előrelépést szeretnének elérni, amivel újabb csapást tudnának mérni az orosz gazdaság háború-finanszírozási képességére. Szijjártó szerint több ország is támogatja a magyar álláspontot, ezeket azonban nem nevezte meg.

Információink szerint egyébként már dolgoznak a következő, ötödik szankciós csomagon, amelyben újabb bankok és oligarchák kerülhetnek tiltólistára, de valamilyen formában meg fog jelenni az energia kérdése is.

„A mi vörös vonalaink világosak, nem fogunk támogatni olyan szankciós intézkedéseket, amelyek Magyarország energiaellátását veszélyeztetik” – foglalta össze Szijjártó.

A külügyminiszter felrótta az EU-nak, hogy miközben Magyarország és Lengyelország az EU nevében és helyette látja el az ukrán menekülteket, éppen ettől a két országtól tartják vissza az uniós forrásokat.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban ezen a héten magas szintű egyeztetések lesznek: Európába utazik Joe Biden amerikai elnök, aki először a NATO-, majd az Európai Unió csúcstalálkozóján vesz részt a hét második felében.