Már előre hozott választásban gondolkodik Boris Johnson

Már előre hozott választásban gondolkodik Boris Johnson

Az angol parlament alsóházi terme (Fotó: Wikipedia/UK Parliament)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a brit parlament felfüggesztése nem sok sikerrel kecsegtet, Boris Johnson a BBC cikke alapján komolyan fontolgatja az előre hozott választások kiírását. Bár a királynő engedélyezte a törvényhozás idejének rövidítését, de a munkáspárti képviselők és a volt tory miniszterek mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a megállapodás nélküli kilépést. A kormányfő szerint október 31-én mindenképpen el kell hagyni az Európai Uniót, ha lesz megegyezés, ha nem, de az ellenzéki képviselők nem hajlandóak tétlenül nézni, hogy a hard brexit megtörténjen.

Johnson így először megfenyegette a soft brexitben hívőket, hogy kiteszi őket a pártból, most pedig azt tervezheti, hogy szerdán szavaztat az előre hozott választás kiírásáról. Miután a képviselőházban 247 munkáspárti politikus ül, így nélkülük a kétharmadot nem lehet összehozni.

Leáll a brit parlament - Boris Johnson nyerőben | Magyar Hang

Rábólintott a királynő Boris Johnson brit miniszterelnök kérésére, és szeptember 10. és október 14. között szünetelni fog az Egyesült Királyság törvényhozása. A miniszterelnök arra hivatkozva fordult ötletével II. Erzsébethez, hogy új törvénykezési programot kíván előterjeszteni a tisztelt ház elé. A munkaszünet egyben megakadályozza a brexit ellenzőit, hogy törvények, illetve jogszabályok kidolgozásával akadályozzák meg a rendezetlen brexitet.

A munkáspárti Jeremy Corbyn támogatja az előre hozott választásokat, viszont Tony Blair korábbi miniszterelnök ezt csapdának tartja, és a választás feltehetőleg Johnson győzelmével zárulna. Ráadásul Johnson megtehetné azt is, hogy csak novemberre írja ki a választást, így az emberek nem szavazhatnának már azelőtt, hogy a hard brexit megtörténik.

Az ellenzéki képviselők javaslatáról ráadásul, ami a megállapodás nélküli kilépést utasítaná el, az alsóházban csak szeptember 9-én szavazhatnak. Mindezt úgy, hogy működés felfüggesztése szeptember 9. és 12. között lenne esedékes.