Már több mint tízezer halott orosz katonát találtak

Már több mint tízezer halott orosz katonát találtak

Besorozott újoncokat képeznek ki az orosz védelmi minisztérium noginszki gyakorlóterén 2022. december 13-án (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz adatújságírók és érthető okokból névtelen önkéntesek gyűjtik össze közösségi médiás bejegyzésekből, helyi újságok kishíreiből, temetői sirkőfotókról, az áldozatok egykori iskoláiban kitett emléktáblákról és más információkból az ukrajnai invázióban elesett orosz katonák adatait. A szám a napokban meghaladta a tízezret.

Egy hatalmas táblázat frissül gyakran a független hírportál, a Mediazona szervezésében – a New York Times cikke alapján legutóbb épp egy szibériai kisvárosból származó asztalitenisz-edzőnek a neve került fel. A harmincéves férfi november 20-án halt meg egy gránátrobbanásban a kelet-ukrajnai Donyeck tartományban. Mindez egy szibériai helyi újságból derült ki, amely december nyolcadikán jelent meg. „A szíve hívására válaszolt, hogy csatlakozzon a különleges katonai művelethez" – állt a róla szóló rövid megemlékezésben.

A Mediazona független orosz hírportál a BBC oroszországi szolgálatával és mintegy tucatnyi oroszországi névtelen önkéntessel együtt vezeti a listát, amely gyakran úgy is bővül, hogy megtalálják a bajtársaikat gyászoló katonatársak posztjait, sőt, néha még a rokonoktól is kapnak tippeket, akik szeretnék, ha elhunyt szeretteik bekerülnének az összesítésbe. A lista már meghaladta a 10 000 nevet, és köztük több mint 400, a közelmúltban besorozott orosz állampolgár van. – Ha az orosz kormány nem számolja az orosz áldozatokat, akkor valakinek meg kell tennie – mondta a lapnak David Frenkel, a projektet vezető Mediazona négy adatközlőjének egyike. – Fontos számunkra, hogy elmagyarázzuk az oroszoknak a háború költségeit. Talán a halott oroszok száma elgondolkodtatja őket.

Az orosz kormány eddig mindössze kétszer beszélt az áldozatok számáról: egyszer március végén, majd szeptemberben, amikor Szergej Sojgu védelmi miniszter azt mondta, hogy a háború kezdete óta 5937 orosz katona halt meg. Ez a hivatalos szám jelentősen kisebb, mint a nyugati katonai és hírszerzési tisztviselők becslései – azok százezer fölötti elesett vagy megsebesült orosz katonáról beszélnek. És hasonló lehet a szám az ukrán oldalon is. Mykhailo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök egyik főtanácsadója decemberben arról beszélt egy ukrán hírcsatornának, hogy akár 13 000 ukrán katona is meghalhatott a konfliktusban.

A Mediazona összesítése természetesen nem tartalmazza az összes áldozatot. Munkamódszerük az, hogy a nyílt forrásokból származó összes információt beraknak egy hatalmas táblázatba. Az újságírók gyorsan dolgoznak, hogy ellenőrizzék a linkeket és mindent alátámasszanak, mert a személyes posztok gyakran eltűnnek. Összevetik a neveket egy kormányzati weboldallal, amely az Oroszország-szerte elhunytakat listázza, de a katonai haláleseteket külön nem tünteti fel.

Az eredmények régiónként drasztikusan eltérőek lehetnek. Az oroszországi Dagesztánban például, ahol az orosz hadseregben való szolgálat és a hősi halál megtiszteltetésnek számít, a tisztviselők büszkén nyilatkoznak az elesettekről. Egyes régiókban, például Krasznodarban önkéntesek több száz háborús halottat számoltak össze a temetőkben tett látogatások során. Az orosz temetőkben még az ideiglenes sírkövek is jellemzően tartalmazzák az elhunyt képét, valamint a nevet, a katonai egységet, a születési és a halálozási dátumot.

Az adatok a külföldi szakértőknek is sokat mondanak. Az invázió elején a háborús halálesetek mintegy húsz százaléka tiszt volt, ez sokat elárult arról, hogyan működik az orosz hadsereg. Kiderült ugyanis, hogy a rangidős orosz tiszteket kezdetben a frontvonal közelében vetették be, mert a fiatalabb tisztek nem tudtak parancsot adni.

A mozgósítás során behívottak közül kiemelték a 28 éves Alekszandr A. Dementov és a 38 éves Alekszandr Trokhov esetét. Mindketten az Uralban található Szerov városában, a Nadezsdinski Metallurgiai Üzemben dolgoztak. Aztán egy helyi újság december 7-én jelentette, hogy az 55. motorizált lövészdandárban szolgáló két férfi egyszerre halt meg egy rakétacsapásban november 23-án. A 10 000. regisztrált áldozat Vszevolod Matvejev volt – őt december 9-én temették el Zarecsnij városában. A fényképéről csak annyit tudtak megállapítani, hogy ő is egy motorizált gyalogsági egységnél szolgált.