Még több katonát küld a Gázai övezetbe Izrael

Még több katonát küld a Gázai övezetbe Izrael

Az izraeli hadsereg katonái Merkava harckocsikkal a Gázai övezet határának közelében, Izrael déli részén 2023. október 9-én (Fotó: AFP via Europress/Jack Guez)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat éjszaka megnöveltük az izraeli haderő (IDF) további egységeinek belépését a Gázai övezetbe, az újabb egységek csatlakoztak a már ott harcoló erőkhöz – közölte az IDF szóvivője. Az ellentengernagyi rangban szolgáló Daniel Hagari arról beszélt, hogy Izrael fokozatosan bővíti a szárazföldi tevékenységet és erőinek kiterjedését a Gázai övezetben.

– A szárazföldi művelet összetett és kockázatokat rejt magában erőink számára is. Minden tőlünk telhetőt megteszünk – a levegőből, a tengerről és a földről –, hogy biztosítsuk erőink biztonságát és elérjük a háború céljait – közölte a BBC által is idézett Hagari. E célnak Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban a Gázai övezetet 2007 óta uralma alatt tartó radikális iszlamista szervezet, a Hamász „végleges elpusztítását” nevezte meg.

Hagari megerősítette, az IDF egyik stratégiai célja a Hamász által az október 7-i támadássorozata során Izraelben túszul ejtett személyek kiszabadítása. Közlése szerint a palesztin radikálisok még 230 személyt tartanak fogva; ez eggyel több, mint arról korábban tájékoztattak.

Közben a Vöröskereszt palesztin tagozata arról tájékoztatott, hogy figyelmeztetést kaptak az izraeli hatóságoktól, hogy a légi műveletek miatt ürítsék ki a gázavárosi Al-Kudsz kórházat. Mint a korábban Twitterként ismert X közösségi csatornán írták, az izraeliek azért figyelmeztették őket, mert a jövőben légicsapás érheti az épületet. A kórház tájékoztatása szerint az utcai harcok mintegy 50-100 méterre zajlanak a létesítménytől. A kórházban több szűz beteg van, emellett több ezren húzták ott meg magukat. A személyzet egyelőre úgy döntött, hogy nem evakuálják az embereket.

Az izraeli haderő nem kommentálta a figyelmeztetés tényét, amiről a Reuters hírügynökség számolt be. Korábban azonban az IDF-nél azt állították, hogy a Hamász a gázavárosi kórházból végez háborús manővereket, illetve bázisként használja terrorcselekményeihez.

Izrael azóta bombázza újra intenzívan a Gázai övezetet, hogy október 7-én a Hamász támadásai 1400 ember életét oltották ki Izraelben. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 8 ezer ember halt meg az izraeli megtorló támadásokban.