Megegyeztek a német kormánykoalícióról, Scholz a kancellárjelölt

Megegyeztek a német kormánykoalícióról, Scholz a kancellárjelölt

Olaf Scholz egy kampányeseményen (Fotó: SPD)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megegyeztek a baloldali, liberális és zöldpártok a német kormánykoalícióról, Olaf Scholz lesz a kancellárjelöltjük – írta meg a Politico. A szövetségben benne van a baloldali Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Német Szabaddemokrata Párt (FDP).

Viszont még heteket kell várni, hogy tisztázzák a koalíciós megállapodás részleteit. A Zöldpárt a teljes tagságot meg kívánja kérdezni az ügyben, a szociáldemokraták pedig december 4-ére, míg a liberálisok másnapra hívtak össze rendkívüli pártkongresszust. Ha elfogadják a koalícióállítással kapcsolatos feltételeket, akkor az új német kormány már decemberben megkezdheti a munkáját. Ezzel véget ér Angela Merkel tizenhat éves kormányzása, és egy új korszak kezdődik Németországban.

A potenciális koalíciós pártok öt hete egyezkedtek zárt ajtók mögött, nyilvánosan ezekről pedig nem sokat beszéltek. Belső konfliktusok bőven akadtak persze, az FDP és a Zöldek például nem számítanak épp természetes szövetségesnek, és ott volt a parlamentbe épp csak bejutó szélsőbaloldali Linke is, ahol szintén voltak ellenzői a Zöldekhez való közeledésnek. A Zöldeknek pedig nem tetszett, hogy szerintük a koalíció nem igazán ambicionálja a klímaváltozással kapcsolatos intézkedések minél előbbi és teljesebb körű kidolgozását.

Az új szövetséget a pártszínek miatt közlekedésilámpa-koalícióként is emlegetik. Nyugat-Németországban inkább az FDP és a Zöldek számítanak erősnek, keleten viszont egyértelműen a szociáldemokrata SPD. Az elmúlt hetekben, mint arról a Gemist is beszámolt, rendre a kibeszélő politikusokkal volt baja a pártoknak. A Linke például az oltással, az elitekkel és a Zöldekkel szemben is szkeptikus Sahra Wagenknechtet utasította rendre, míg a Zöldek Tübingen főpolgármesterét, Boris Palmert igyekeztek kizárni, csak mert ő a párt irányvonalából balra és jobbra is rendszeresen kibeszél.