Megérkezett a 600 ezer Sinopharm-vakcina

Megérkezett a 600 ezer Sinopharm-vakcina

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) Csi Ta-jü kínai nagykövet (k) társaságában fogadja a Magyarországra eddig érkezett legnagyobb, hatszázezer adagnyi Sinopharm-vakcinaszállítmányt a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. április 24-én (Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett szombat délelőtt Kínából a 600 ezer Sinopharm-vakcina – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-videójában.

Amióta a járvánnyal szemben védekezünk, most jött a legnagyobb vakcinaszállítmány, gyakorlatilag tele volt a teherszállító repülő – mondta Szijjártó Péter, aki a reptéren várta a gépet, melynek a belsejéből jelentkezett be.

– Ez a 600 ezer oltóanyag lehetővé teszi, hogy tovább gyorsítsuk az oltást, mellyel már a jövő héten elérhetjük a 4 millió beoltottat. Ez egy hatalmas lépés a győzelem felé, hogy a magyar embereket biztonságban tudhassuk, hogy a gazdaságot újraindíthassuk – tette hozzá.

Azt is mondta a teherszállítóra utalva, hogy helyes volt levonni a következtetéseket a járvány első hullámából, hatalmas előny, hogy ilyen légi szállítási kapacitással rendelkezünk.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy a repülőgép jövő héten is úton lesz, kétszer Moszkvába, egyszer pedig Pekinge repül további vakcinaszállítmányokért. Még a hét elején jelentette be, hogy tíz nap alatt összesen 1 millió 480 ezer adag oltóanyag érkezik Magyarországra Oroszországból és Kínából. Utóbbiról szólva megjegyezte, Kínából akkor újabb 600 ezer dózis oltóanyagot hoznak, amiből 200 ezret – a saját szállítási kapacitással nem rendelkező – Grúziába visznek.

A miniszter videóüzenete végén úgy fogalmazott, korábban azt ígérték, az oltásoknak köszönhetően együtt sikerül legyőzni a járványt, és „most nagyon úgy tűnik, együtt sikerülni is fog”.

– Fontos állomáshoz érkezett az oltási program, pénteken megnyílt az online oltási időpontfoglaló-rendszer – mondta el György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki „tájékoztatóján”. – Április 26-tól 28-ig lehet időpontokat foglalni a kórházi oltópontokra, a Sinopharm kínai vakcinára, amelyből az előttünk álló hétvégén 600 ezer adag érkezik, ennek fele kerül a háziorvosokhoz, a fele pedig a kórházi oltópontra – tette hozzá. Az államtitkár kérte, senki ne foglaljon egyszerre a kórházban és a háziorvosnál is időpontot, mert azzal valaki más elől veszi el a helyet.

– A várandós kismamák ne foglaljanak időpontot a Sinopharm vakcinával való oltásra, ők a Pfizer oltóanyagát kaphatják csak – kérte Müller Cecília tiszti főorvos.