Meghalt Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter

Meghalt Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a kínai államfővel, Hszi Csin-pinggel tartott találkozóján a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. november 8-án. (Fotó: MTI/EPA/Thomas Peter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Száz éves korában elhunyt Henry Kissinger, aki nemzetbiztonsági tanácsadóként és külügyminiszterként két elnök alatt is kitörölhetetlen nyomot hagyott az amerikai külpolitikán – írja a Reuters. Kissinger a geopolitikai tanácsadó cégének, a Kissinger Associatesnek a közleménye szerint a saját connecticuti otthonában hunyt el. A temetést zárt körű családi szertartás keretében tartják, amelyet egy későbbi időpontban nyilvános gyászszertartás követ New Yorkban.

Halálával „Amerika elvesztette az egyik legtekintélyesebb és leghallgatottabb hangját a külpolitikában” – fogalmazott George W. Bush volt amerikai elnök. Henry Kissinger, aki az 1970-es években kezdeményezte a Moszkvához és Pekinghez való közeledést, látta, hogy az amerikai történelem sötét oldalai – például az 1973-as chilei puccs támogatása, Kelet-Timor 1975-ös lerohanása és természetesen a vietnami háború – beárnyékolják a róla kialakult képet. A „reálpolitika”, a hatalom által védett nemzeti érdekek hideg számítása tette őt világszerte sokat bírált személyiséggé.

A századik születésnapja után is aktív volt: a Fehér Házban tartott megbeszéléseken vett részt, könyvet adott ki a vezetői stílusokról, és tanúskodott egy szenátusi bizottság előtt az Észak-Korea jelentette nukleáris fenyegetésről. 2023 júliusában meglepetésszerű látogatást tett Pekingben, hogy találkozzon Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A Nobel-díjas politikust az amerikai külpolitika meghatározó személyiségének, de háborús bűnösnek is nevezték már – emlékeztetett a Hvg.hu.

Címkék: USA, Kissinger