Merkel: Természetesen beszélni kell a tálibokkal

Merkel: Természetesen beszélni kell a tálibokkal

Angela Merkel német kancellár (b) és Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfője (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

Fotó: Markus Schreiber

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Természetesen beszélni kell a tálibokkal”, mert csak náluk lehet bármit is elérni Afganisztánban – erről beszélt Angela Merkel, miután az országot elfoglaló iszlamisták egy német lapon keresztül követeltek diplomáciai elismerést, pénzügyi támogatást és gazdasági együttműködést.

Lapunk is beszámolt róla, hogy a tálibok szóvivője a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak arról beszélt, hogy „erős és hivatalos diplomáciai kapcsolatot” akarnak kiépíteni a németekkel, akik mindig is szívesen látott vendégek voltak Afganisztánban, és már a monarchia idején is sokat tettek az országért. Zabihullah Mudzsáhid felidézte, hogy később „sajnos csatlakoztak az amerikaiakhoz, de ez most már meg van bocsátva”.

Arról is beszélt, hogy a hatalom megszerzése után a megbékélésre és a lakosság jóllétére kell törekedni. Ezért be kell indítani a gazdaságot és munkahelyeket kell teremteni, amihez a nemzetközi közösség és benne Németország segítsége is szükséges.

Angela Merkel kancellár az augusztusi tálib hatalomátvétel óta rendre azt az álláspontot képviseli, hogy a német szervezetek – hadsereg, segélyszervezetek, társadalmi szervezetek – egykori helyi munkatársainak védelme és az afgán lakosság támogatása érdekében tárgyalni kell a tálib vezetéssel, de ez nem jelenthet diplomáciai elismerést. Ezt megerősítette egy más ügyben tartott vasárnapi tájékoztatóján is, amelyen kiemelte, hogy „természetesen beszélni kell a tálibokkal”, mert csak náluk lehet bármit is elérni Afganisztánban”.

Elmondása szerint a megbeszéléseknek két témájuk lehet. Az egyik a németekkel folytatott együttműködés miatt veszélybe kerülő emberek kimentése, a másik pedig a lakosság egészét szolgáló humanitárius segítségnyújtás feltételeinek biztosítása.

Armin Laschet, az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfője is elengedhetetlennek nevezte a párbeszédet a tálibokkal. Mint mondta, a nemzetközi közösségnek ebben a párbeszédben egyértelműen meg kell határoznia, hogy az új afgán vezetésnek milyen feltételeket kell teljesítenie az együttműködés beindításához.

(MTI)