Baljóslatú az új tálib vezetés arcképcsarnoka

Baljóslatú az új tálib vezetés arcképcsarnoka

Abdul Gáni Baradar tálib vezető kíséretével a moszkvai békekonferencián, 2021. március 18-án (Fotó: Reuters/Alexander Zemlianichenko)

Nem sok jót ígér a világnak az új tálib vezetés névsora. Pedig a szervezet tagjai az elmúlt évben mindent megtettek azért, hogy mozgalmukat mérsékelt erőként mutassák be. Néhány elemző ezért az augusztus 15-ei hatalomátvétel után azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy ez a tálib rezsim bizonyosan más lesz, mint amit korábban láthattunk. Sajnos azonban úgy tűnik, az elmúlt hetek történései nem sok jóval kecsegtetnek: egyes vidéki területeken máris kivégzéseket tartottak, betiltották a koedukált oktatást és a zenét, sőt bíróság elé állítanák az Európából visszatoloncolt afgán menedékkérőket is.

És hogy a mérsékelt rezsim reménye végképp elvesszen, múlt héten nyilvánosságra került, kik kapnak majd kulcsszerepet az új vezetésben. Lássuk, kik lettek Afganisztán új urai.

• Hibatulla Ahundzáda
• Abdul Gáni Baradar
• Mohammad Jakub
• Sziradzsuddin Hakkáni

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 3-án megjelent 2021/36. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!