Baljóslatú az új tálib vezetés arcképcsarnoka

Baljóslatú az új tálib vezetés arcképcsarnoka

Abdul Gáni Baradar tálib vezető kíséretével a moszkvai békekonferencián, 2021. március 18-án (Fotó: Reuters/Alexander Zemlianichenko)

Nem sok jót ígér a világnak az új tálib vezetés névsora. Pedig a szervezet tagjai az elmúlt évben mindent megtettek azért, hogy mozgalmukat mérsékelt erőként mutassák be. Néhány elemző ezért az augusztus 15-ei hatalomátvétel után azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy ez a tálib rezsim bizonyosan más lesz, mint amit korábban láthattunk. Sajnos azonban úgy tűnik, az elmúlt hetek történései nem sok jóval kecsegtetnek: egyes vidéki területeken máris kivégzéseket tartottak, betiltották a koedukált oktatást és a zenét, sőt bíróság elé állítanák az Európából visszatoloncolt afgán menedékkérőket is.

És hogy a mérsékelt rezsim reménye végképp elvesszen, múlt héten nyilvánosságra került, kik kapnak majd kulcsszerepet az új vezetésben. Lássuk, kik lettek Afganisztán új urai.

• Hibatulla Ahundzáda
• Abdul Gáni Baradar
• Mohammad Jakub
• Sziradzsuddin Hakkáni

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 3-án megjelent 2021/36. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.