Milos Zeman: Ha az oroszok is érintettek, akkor Moszkvának ezért felelnie kell

Milos Zeman: Ha az oroszok is érintettek, akkor Moszkvának ezért felelnie kell

Milos Zeman cseh államfő egy elnökjelölti vitán 2013-ban a cseh közrádióban (Fotó: Miloslav Hamřík/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először szólalt meg a cseh-orosz diplomáciai konfliktussal kapcsolatban az államfő. Szerint a vrbeticei robbanások ügyében két forgatókönyv létezik.

Milos Zeman cseh államfő szerint a 2014-es dél-morvaországi vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásokkal kapcsolatban az események két változata létezik, és a rendőrség feladata megállapítani, mi is történt valójában. „Amennyiben bebizonyosodik az orosz ügynökök részvétele a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásban, akkor Oroszországnak ezért a terrorista cselekményért meg kell fizetnie, például a Roszatom kizárásával a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírt pályázatból” – jelentette ki Zeman a Prima cseh kereskedelmi televízióban vasárnap sugárzott beszélgetésben.

Az MTI által is idézett államfő egy héttel a cseh-orosz diplomáciai konfliktus kirobbanása után szólalt meg az ügyben először nyilvánosan. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy előbb részletesen tájékozódni akart ebben a bonyolult ügyben. „Ha azonban megerősítést nyer az eset kivizsgálásának korábbi eredménye, miszerint a robbanást a lőszerrel történt szakszerűtlen manipuláció okozta, akkor annak széleskörű belpolitika következményei lesznek” – szögezte le az államfő a második változattal összefüggésben. Hogy mire gondolt, azt nem pontosította.

Andrej Babis cseh kormányfő és Jan Hamácek belügyminiszter nyolc napja jelentette be, hogy a vrbeticei robbanások mögött az orosz ügynökök állnak, s ezért Prága kiutasította a prágai orosz nagykövetség 18 diplomatáját, akik szerinte a titkosszolgálatoknak dolgoztak. Moszkva válaszul 20 cseh diplomatát küldött haza. Ezt követően további kölcsönös kiutasításokra, intézkedésekre került sor, ami gyakorlatilag a moszkvai cseh, illetve a prágai orosz diplomáciai képviselet munkájának a megbénításához vezetett.

Míg Babis és Hamácek egyértelműen Oroszországot tette felelőssé a két emberéletet és nagyjából egymilliárd koronás (14 milliárd forint) anyagi károkat okozó vrbeticei robbanásokért, addig Zeman óvatosabban fogalmazott és a hét évvel ezelőtti események két lehetséges változatáról beszélt. Ugyanakkor az elnök azt is elmondta, hogy támogatja a cseh kormány döntését az „orosz ügynökök” kiutasításáról.

Zeman úgy véli, hogy a cseh állampolgároknak joguk van a korrekt és részletes tájékoztatáshoz. Megjegyezte: a Biztonsági Információs Szolgálat (cseh elhárítás) jelentésében is az áll, hogy nincsenek bizonyítékok az orosz ügynökök behatolására a lőszerraktárba, bár ez nem jelenti azt, hogy ez nem történt meg. Szerinte a rendőrség azt az értesülést is vizsgálja, hogy a lőszerraktárat üzemeltető Imex cég egyik vezetője személyesen vezette be az ügynököket a raktárakba. „Sokatmondó tény, hogy az érintett nem akarta magát hazugságvizsgálatnak alávetni” – tette hozzá az elnök.

– Bár a korrekt kapcsolatok híve vagyok minden fontos országgal, szükséges, hogy az Orosz Föderáció megfizessen ezért az esetleges terorista cselekedetért, például a Dukovanyról szóló pályázaton való mellőzéssel. Ha azonban ezt a gyanút eloszlatják, akkor ebből kiderül, hogy hírszerzői játékról van szó, amelynek komoly következményei lehetnek belpolitikai életünk számára – fejtette ki ismételten az államfő. „Várjuk ki tehát hisztéria és spekulációk nélkül a vizsgálatok eredményét és csak azután hozzuk meg a döntést” – hangsúlyozta Milos Zeman.