Navalnij már Németországban van

Navalnij már Németországban van

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett Berlinbe, fedélzetén a kómába esett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikussal az érte küldött német repülőgép szombat reggel. A gép hajnalban indult el a szibériai Omszkból.

Navalnijt Európa egyik legnagyobb egyetemi kórházában, a berlini Charité kórházban kezelik majd. 2020-ban a Newsweek ezt az intézményt választotta a kontinens legjobb kórházának.

A gép már péntek reggel megérkezett Omszkba, ám a helyi orvosok akkor még nem engedélyezték a szállítását, mondván, nincs olyan állapotban. Péntek este jelentették be, hogy megadták az engedélyt. Navalnij környezetében úgy vélik, hogy az orvosok azért húzták az időt, hogy a mérgező anyag már ne legyen kimutatható.

Alastair Hay a Leeds Orvostudományi Egyetem professzora azt mondta, hogy eltart egy ideig, amíg biztosan ki lehet zárni a mérgezés lehetőségét. Különösen akkor, ha nagyon mérgező anyagról van szó. Az ilyan toxin alacsony koncentrációban van jelen a szervezetben. Sok szűrőviszgálatra van szükség, mert vannak olyanok, amik ezt a kis mennyiséget nem mutatják ki.

Navalnij augusztus 20-án, csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették.