HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az orvosok engedélyezték Navalnij Németországba szállítását

Szerző: | 2020. augusztus 21., 19:03 | Külföld

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Engedélyezték Alekszej Navalnij kómába esett ellenzéki orosz politikus Németországba szállítását az omszki első mentőkórház orvosai, írja az MTI. Anataolij Kalinyicsenko, a kórház helyettes főorvosa pénteken arról tájékoztatott, hogy a páciens állapota stabil és Navalnij hozzátartozóinak kérésére az orvosok megadták az engedélyt a berlini kórházba való átszállítására. Kalinyicsenko ismételten kizárta a mérgezés lehetőségét.

Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára a Twitteren szintén azt közölte, hogy a tárgyalások elmozdultak a holtpontról és esély nyílt a politikus elszállítására.

A szibériai város első mentőkórházának főorvosa, Alekszandr Murahovszkij a nap folyamán korábban még arról tájékoztatott, hogy Németországból érkezett orvosok részvételével megtartott konzílium úgy döntött, hogy a kómába esett Alekszej Navalnij Berlinbe szállítása kockázatos lenne, ezért az orosz ellenzéki politikus Omszkban marad, amíg az állapota stabilizálódik. Kira Jarmis és Leonyid Volkov, Navalnij kabinetfőnöke ezzel szemben már akkor is azt írta a Twitteren, hogy a német orvosok a pácienst biztonságosan szállíthatónak minősítették.

Murahovszkij döntésében egyebek között arra hivatkozott, hogy a politikus azután lett rosszul, hogy az őt szállító repülőgép felszállt a tomszki repülőtérről. Mint mondta, ennek alapján feltételezhető, hogy állapota ismét súlyosbodhat nyomásváltozás esetén. Kalinyicsenko erről később azt mondta, hogy a német orvosok Navalnij szállíthatósága, az oroszok pedig az állapota stabilizálásig való omszki ápolása mellett érveltek.

A Meduza ellenzéki hírportál szerint a Navalnij hozzátartozóit nem engedték a német orvosok közelébe és sem Jarmis, sem Volkov nem közölte, hogy honnan számazik az elszállítási alkalmasságra vonatkozó értesülése. Navalnij felesége, Julija Navalnaja szintén pénteken a Twitteren is megosztott levelében személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordult azzal a „hivatalos követeléssel”, hogy engedélyezze súlyos állapotban lévő férje haladéktalan átszállítását Németországba.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, Anasztaszija Vasziljeva, Navalnij kezelőorvosa a Twitteren kétségbe vonta az Omszkban megállapított diagnózist – így többek között azt, hogy nem történt mérgezés. „Anyagcsere-zavar rengeteg betegség esetén lehet. Ez egy állapot, nem pedig diagnózis. A cukorszint esése sem diagnózis. Mellesleg a cukra tegnap normális volt” – írta doktornő. Vasziljeva ragaszkodott korábbi álláspontjához, amely szerint mérgezés történt.

Navalnij augusztus 20-án, csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették. Munkatársai és hozzátartozói szerint az ellenzéki politikust megmérgezték, és az orvosok csak azért tartják a kórházban, hogy a méreg kiürüljön a szervezetéből.

Címkék: Alekszej Navalnij, kórház, mérgezés, Németország, Omszk, Oroszország


HIRDETÉS
Az ellenzéki „fenyegetés”

Az ellenzéki „fenyegetés”

Mi lehet, illetve mi kell, hogy legyen a kormányváltással szükségszerűen összekapcsolódó rendszerváltás tartalma, kivitelezésének technikája, és milyen személyi következményekkel kell óhatatlanul együtt járnia?

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest