„Nem értik, miért kell itt meghalniuk”: megtört orosz katonákról beszélt kijevi forrásunk

„Nem értik, miért kell itt meghalniuk”: megtört orosz katonákról beszélt kijevi forrásunk

Ukrán katonák ukrán páncélozott járművek mellett Kijevben 2022. február 26-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az előzőekhez képest csendes éjszakánk volt, a családom és én is biztonságban vagyunk, mindenki egészséges – mondta a Magyar Hangnak Petneházy Gyula, a Kijevi Magyarok Egyesületének elnöke. A férfi jelenleg Kijevtől 15 kilométere tartózkodik; bejutni nem is tudna a fővárosba, hiszen az ukrán erők felrobbantották az összes bevezető hidat, hogy lassítsák az orosz offenzívát. Így telefonon és mobilneten tartja a kapcsolatot szeretteivel – a közműszolgáltatás és a mobilhálózatok, ha akadozva is, de üzemelnek, az ostrom előtt felhalmozott élelmiszerkészlet még kitart.

Petneházy Gyula elszántnak és bizakodónak látja a hazájukért küzdő ukránokat. Nem mondható el szerinte ugyanez az ostromló erőkről: „Tizennyolc-tizenkilenc éves sorkötelezett kiskatonák érkeznek, nemcsak Oroszországból, hanem Ázsiából is. Sokukat a belarusz hadgyakorlatról vezényelték át – nem tudják, hova mennek, hiszen a feletteseik elveszik tőlük a mobilt, és csak központi utasításokat kapnak. Az ukránok meg, ugye, leszerelték az utcatáblákat, így nálunk sem tudnak tájékozódni”.

Petneházy szerint az ostromlók demoralizáltnak, megtörtnek tűnnek, „ők sem értik, miért kell itt meghalniuk, de kénytelenek lesznek”. Tud olyan orosz harckocsizó alakulatról, amelynek tagjai a tankokból szívták le a gázolajat, és ételre próbálták cserélni egy Kijev melletti faluban (más esetben pedig nem is próbáltak csencselni, egyszerűen kifosztották az útjukba kerülő üzleteket). Mindez az ostromlók akadozó ellátására, szervezetlenségére utal.

Nyilatkozónk ugyanakkor az ukránok elszántsága miatt is aggódik. Szerinte az ország védői még nem értették meg, hogy ha Oroszország kudarcot vall az offenzívával, akkor sokkal brutálisabb eszközökhöz nyúlhat; talán nem az atomcsapás a következő lépés, de az oda vezető út is pokoli lesz – a reaktív fegyverzet, a Szíriában is bevetett vákuumbomba egyaránt az orosz arzenál része.

– Abban bízunk, hogy a tárgyalások eredményesek lesznek, és békét hoznak. Minden más megoldás csak ront a helyzeten, és az egész világra fenyegetést jelent” – mondta Petneházy, kérdésünkre, hogy milyen eredményt várnak az ukrán és az orosz kormány hétfői, háborús egyeztetéstől. „Én már hónapok óta úgy érzem, hogy egyszerre vagyunk keleti és nyugati manipuláció áldozatai. Egy sakkjátszmába keveredtünk, amiben az országunk lett a tábla.”

A CNN korábban egyébként azt közölte, hogy „nyitott és biztonságos” folyosót hoz létre az orosz katonaság, hogy a kijevi civilek elhagyhassák a fővárost. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője pedig hangsúlyozta, hogy minden civil szabadon távozhat a Kijev-Vaszilkiv autópályán keresztül, és az Orosz Föderáció fegyveres erői csak katonai célpontokra csapnak le, vagyis a civil lakosság nincs veszélyben.

A háború eseményeit percről percre követő hétfői cikkünk itt érhető el.