Egy vizsgálat szerint Putyinék eltervezték a kínzóközpontok létrehozását

Egy vizsgálat szerint Putyinék eltervezték a kínzóközpontok létrehozását

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a Moszkva központjában lévő Gosztyin Dvor konferenciaközpontban 2023. február 21-én (Fotó: AFP via Europress/Sergei Karpukhin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy brit ügyvéd által vezetett, ukrajnai és nemzetközi jogászokból álló csapat szerint az orosz állam finanszírozhatta a herszoni kínzóközpontok létrehozását – derült ki a The Guardian cikkéből. A lap azt írja, ezek a létesítmények nem véletlenszerűen jöttek létre, az orosz állam eltervezte a létrehozásukat, hogy ott tudják aztán terrorizálni a helyi lakosságot. A Mobile Justice Team húsz herszoni kínzókamrát vizsgált, és arra jutott, hogy ezek részei voltak annak a tervnek, hogyan terrorizálják és igázzák le az ukrán ellenállást, illetve igyekezzenek elpusztítani az ukrán nemzeti identitást. Az ügyvédek szerint több mint ezer túlélő szolgáltatott számukra bizonyítékokat, a városból pedig több mint négyszázan tűntek el.

A Mobile Justice Team tagjai arra jutottak, hogy ezekbe a kamrákba azok kerültek be, akik kapcsolatban álltak az ukrán állammal vagy valamilyen ukrán civil szervezettel. Közöttük találhatóak aktivisták, újságírók, köztisztviselők és tanárok. Többen arról számoltak be, hogy véletlenszerűen állították meg őket az utcán, majd arra hivatkozva lettek őrizetbe véve, hogy „ukránbarát anyagok” vannak a mobiltelefonjaikon. A foglyokat verésnek, áramütésnek és vízben fojtogatásnak tették ki, illetve arra kényszerítették őket, hogy oroszpárti szlogeneket, verseket és dalokat tanuljanak meg. A központokat az orosz biztonsági szolgálatok, az FSZB tagjai, valamint az orosz börtönszolgálat és helyi kollaboránsok működtették.

Herszon nyolc hónapig volt orosz ellenőrzés alatt, tavaly március 2-ától egészen az ukrán erők november 11-ei benyomulásáig.