Tárgyalás után: folytatódik Kijev és más nagyvárosok ostroma – Percről percre

Tárgyalás után: folytatódik Kijev és más nagyvárosok ostroma – Percről percre

Ukrán menekültek (Fotó: Nemes János / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A keddi közvetítést itt találja!

• A tárgyalások után az orosz csapatok folytatják Kijev és más nagyvárosok elleni offenzívát.
• Hétfőn tárgyalóasztalhoz ültek az ukrán és az orosz delegáció tagjai a fehérorosz határnál, magyar idő szerint 10-kor odaértek az ukránok. A tárgyalás végül dél körül kezdődött el.
• Zelenszkij korábban jelezte, nem igazán hisz a tárgyalások eredményességében, de azért megpróbálja.
• Vasárnap az EU döntött: fegyvereket küldenek Ukrajnába, Szijjártó szerint ez a közösségre vonatkozik, mi nemzeti alapon nem teszünk így – Orbán Viktor bejelentette, ha akarnánk – de nem akarunk –, mi akkor sem küldünk.
• Az ukránok szerint már 5300 orosz katona vesztette életét.
• Az ENSZ szerint 422 ezren már elmenekültek az országból.

Kövessék velünk percről percre az eseményeket:

00:05: Keddi közvetítésünket itt olvashatja

22:55 Az Egyesült Államok 12 orosz diplomatát utasított ki az országból, akik az orosz ENSZ-delegációban dolgoztak. Ezt amerikai és orosz diplomaták is megerősítették. A kiutasítás oka: nemzetbiztonsági kockázat. Az amerikaiak közlése szerint a kiutasított személyek nem diplomáciai tevékenységet végeztek – értsd: kémek. Március 7-ig kell elhagyniuk az Egyesült Államokat.

22:53 Telefonos konferenciát tartott Joe Biden amerikai elnök és a világ több vezetője az Ukrajnának nyújtott támogatásról és a további orosz szankciókról – közölte a CNN. A Fehér Ház közlése szerint az egyeztetés résztvevői „elismerték az ukrán nép bátorságát az orosz agresszióval szemben, és egyeztettek az Ukrajnának nyújtandó folyamatos támogatásokról, beleértve a védelmi, gazdasági és humanitárius segítségnyújtást”.

A tájékoztatás szerint az egyeztetésen részt vett Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Mario Draghi olasz miniszterelnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Andrzej Duda lengyel elnök, Klaus Johannis román elnök, valamint Boris Johnson brit miniszterelnök.
A Fehér Ház közölte, hogy a csoport az összehangolt erőfeszítéseiket tesznek azért, hogy Oroszországot „súlyos költségekkel és következményekkel járó” büntetésben részesítsék úgy, hogy eközben a globális gazdasági stabilitás fenntartását megőrizzék, beleértve az energiaárakat is.

22:43 A BBC szerint több tucat ember halt meg orosz rakétacsapásokban Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivben (Harkov). A csatorna bemutatta a közösségi médiában megosztott videókat is, amelyek alapján egyes elemzők úgy vélik, kazettás bombatámadás érhette a közel másfél milliós települést. A beszámoló szerint az észak-ukrajnai Csernyihiv városában egy bevásárlóközpont semmisült meg, a romok felett sűrű fekete füst gomolygott.

22:27 Milos Zeman cseh államfő a szóvivője szerint pozitívan viszonyul ahhoz a lehetőséghez, hogy cseh állampolgárok törvényes kivételt kaphassanak, és Ukrajnába utazhassanak harcolni. Erről bővebben ITT olvashat.

22:25 Ukrajna folyamatosan kéri Törökországot, hogy zárja le a Boszporuszt a Fekete-tengerre (és Ukrajna támadására) igyekvő orosz hadihajók előtt, de Erdogan eddig azzal hárította el a kérést, hogy a Boszporusz feletti fennhatóságot szabályozó montreux-i konvenció értelmében békeidőben nem korlátozhatja a hajók mozgását a szorosban.

Most azonban hivatalosan is háborúnak minősítették a konfliktust, és így Törökországnak már joga van feltartóztatni a hadihajókat a Boszporuszon (bár ez alól is van kivétel: nem akadályozhatják, hogy a hadihajók visszatérjenek honi kikötőikbe).

22:20 A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság a lehető leggyorsabban nyomozást indít Oroszország Ukrajna elleni inváziója ügyében – közölte Karim A. A. Khan, a Nemzetközi Törvényszék (International Criminal Court, ICC) ügyésze hétfői közleményében, amelyet a CNN idézett. Az előzetes vizsgálatok alapján Khan megerősítette, hogy észszerű alapja van annak hinni, hogy Ukrajnában állítólagos háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket is elkövettek.

21:53 Leszja Vaszilenko (Lesia Vasylenko) ukrán parlamenti képviselő az egyik leggyakrabban szereplő ukrán politikus a nyugati médiában, nyilván nem függetlenül attól, hogy jól beszél angolul. Legutóbb a BBC Radio 4-nek adott interjút, és ebben beszélt arról is, hogy milyen érzés nőként felvenni a harcot a megszálló ellenséggel. Vaszilenko elmondta, hogy néhány óra leforgása alatt kellett megtanulnia lőni. Két fegyvert utaltak ki neki: egy AK–47-es Kalasnyikovot és egy pisztolyt. Egyiket sem sütötte még el, mert spórolni kell a lőszerrel.

Állítása szerint több tízezer nő áll készen arra, hogy fegyverrel is szembeszálljon az ellenséggel, mert „a puszta létezésükért” küzdenek. Nem gondol arra, hogy milyen érzés lesz adott esetben lelőni egy másik embert, azt mondja, hogy ez csak elterelné a figyelmét a feladatról

21:37 Az ukrajnai háború mély hatást gyakorolhat az európai energiaellátó-rendszerre is – jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa hétfőn Brüsszelben, ám hozzátette, hogy a telet biztonságosan átvészeli a rendszer. Az MTI hírösszefoglalója szerint a biztos, az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek tárgyalást követő sajtótájékoztatón, felhívta a figyelmet: az EU képes lesz felülkerekedni a háború okozta esetleges ellátási zavarok hatásain. Mint mondta, meredeken nőtt az Európába irányuló cseppfolyósított földgáz behozatala, havi 10 milliárd köbméter körül mozog. Hozzátette azonban, hogy idén tél végére 18 százalékos lesz a gáztárolók töltöttsége, szemben a korábbi évek 30 százalékéval.

– Elengedhetetlen, hogy már most megkezdjük a megfelelő szintű gáztárolás tervezését a következő fűtési szezon előtt – emelte ki. Ennek érdekében a bizottság platformot és kapcsolattartó csoportokat hoz létre az érintett tagállamokkal és cseppfolyósítottgáz-szállítási rendszert üzemeltetőkkel.
Simson tájékoztatott arról is, hogy a miniszterek elfogadták az ukrán villamosenergia-hálózat az európai rendszerrel való összekapcsolásának meggyorsítását célzó bizottsági javaslatot.
– Az ukrán villamosenergia-hálózat szinkronizálása az európai kontinentális hálózattal Oroszország helyett már régóta prioritásunk. Ez egy stratégiai kezdeményezés Ukrajna energiafüggetlenségének növelésére – mondta, hozzátéve, hogy a terv nagy technikai kihívást jelent.

21:28 Az orosz erők megpróbálnak közelíteni Kijevhez, de még mindig a városközponton kívül vannak – közölte a CNN tudósítása szerint a Pentagon szóvivője helyi idő szerint hétfő délután. John Kirby szavai szerint a támadó alakulatok célja, hogy a földről indulhassanak a városba. Mint megjegyezte, az ukránok „elég hatékonyan ellenállnak Kijev környékén”. Kirby nem tudta konkrétan megmondani, hogy a műholdfelvételeken látható orosz konvoj Kijev felé tart-e.
A Pentagon szóvivője kitért arra is, hogy az Egyesült Államok szerint az orosz nukleáris fegyverek fokozott készültségbe helyezése „ugyanannyira szükségtelen, mint amennyire fokozódik”.

21:25 Zágráb 124 millió kuna (6,07 milliárd forint) értékben gyalogsági fegyvereket és felszereléseket küld Ukrajnának – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet hétfői ülésén az MTI tájékoztatása szerint. A horvát hadsereg emelte a készültségi szintjét. – Az orosz hadsereg Ukrajna elleni, semmivel sem igazolható, szárazföldi, légi és tengeri brutális támadásának vagyunk tanúi – mondta a kormányfő, hozzátéve: miután hetekig hallgatták az orosz diplomácia bizonygatását, hogy nem készülnek támadásra, „most lehullottak az álarcok”.
Szavai szerint Oroszország el akarja foglalni az egyik legnagyobb európai államot. – Most láthatjuk, hogy ki az, aki joggal figyelmeztetett, és ki tévesztette meg a világ közvéleményét –fogalmazott Plenkovic. A fegyverszállításokról a kormányfő nem közölt részleteket, a segélynyújtásról szóló határozati javaslatok pedig Horvátországban bizalmas dokumentumnak számítanak.
Hétfőn a szomszédos Szlovénia védelmi minisztere is bejelentette, hogy fegyvereket, lőszert és sisakokat küldenek Ukrajnába. Matej Tonin tárcavezető elmondta: Szlovénia azokat a Kalasnyikov gépkarabélyokat küldi Ukrajnába, amelyeket azelőtt használt a szlovén hadsereg, hogy áttért az FN F2000-esek használatára. A Kalasnyikovokat stratégiai tartalékként tették félre, és egy részüket most Ukrajnába küldik.

21:20 Miután az Európai Unió, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália és sok más ország is gazdasági, illetve politikai szankciókat vetett ki Oroszországra, az ország nemzetközi együttműködései az élet szinte minden területén ellehetetlenültek. Ez alól nem kivétel az űrkutatás sem.

Néhány napja az orosz állami űrügynökség, a Roszkozmosz igazgatója nyilatkozott meglehetősen indulatosan arról, hogy a szankciók miatt lehet, hogy le fog zuhanni a Nemzetközi Űrállomás (azt ugyanis a Szojuz űrhajók hajtóművei tartják a pályán). Erre ugyanakkor nem fog sor kerülni, ugyanis immár az amerikaiaknak is van újra működőképes űrhajójuk, a SpaceX gyártotta Dragon, és annak hajtóműveivel is lehet az ISS pályáját módosítani.
Az oroszok számos egyéb projektben is együttműködnek más űrügynökségekkel, például az Európai Űrügynökséggel. Az ESA a mai nap folyamán közgyűlést tartott a tagországok képviselőivel, és az értekezleten levonták az Oroszországot sújtó szankciókból szükségszerűen következő – illetve az Ukrajna melletti nemzetközi szolidaritás diktálta következtetéseket.

20:46 Tudósítóink jelentése szerint a Nyugati pályaudvaron nagyjából kétszáz Ukrajnából menekült ember gyűlt össze. Jelentős rendőri készültség érzékelhető a helyszínen, de a hangulat teljesen nyugodt. Nemcsak ukránokról van szó, sokan harmadik országból érkeztek, és Ukrajnában tartózkodó külföldiként kellett elmenekülniük a háború elől. Számos nyelvet lehet hallani a jelenlévők beszélgetéseiben. 

20:32 Finnország fegyvereket és lőszert küld Ukrajnának, jelentette be hétfőn Sanna Marin finn miniszterelnök. A finnek ezzel változtattak az észak-európai ország semlegességi politikáján – írja az MTI. A fegyverszállítmány 2500 gépkarabélyt, 150 ezer lőszert, 1500 páncéltörő fegyvert és 70 ezer adagnyi élelmiszercsomagot tartalmaz. Helsinki már vasárnap döntött arról, hogy katonai sisakokat, golyóálló mellényeket és elsősegély-felszerelést küld Ukrajnának. Emellett engedélyezte Észtországnak, hogy átadja Ukrajna részére a Finnországtól vásárolt tábori tarackokat.

20:28 Az orosz hadsereg 1146 ukrán katonai létesítményre csaptak le a „különleges művelet” kezdete óta – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a CNN moszkvai tudósítása szerint. A célpontok között volt 31 parancsnoki állomás és kommunikációs központ, 81 S–300, Buk M–1 és Osa légvédelmi rakétarendszer, valamint 75 radarállomás. Az orosz légierő az ukrán fegyveres erők hat páncélozott járműoszlopát találta el.
Konasenkov beszámolt arról is, hogy 311 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, 42 repülőgép és helikopter (a földön is), 51 rakétarendszer, 147 tábori tüzérségi aknavető és 263 speciális katonai jármű semmisült meg. Az orosz csapatok továbbnyomultak mindkét kelet-ukrajnai Moszkva-barát régióban. A hivatalos orosz jelentések szerint az elmúlt 24 órában 110 ukrán katona tette le önként a fegyvert. A CNN beszámolójában megjegyzi, nem tudják ellenőrizni az orosz védelmi minisztérium közlésének valósságát.

20:21 Az ukrán határőrség jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint 120 ezren lépték át Ukrajna nyugati határait. Ez a szám több mint kétszerese annak, mint amit békeidőben lehetett tapasztalni.

20:04 Miután Volodimir Zelenszkij néhány órával ezelőtt aláírta Ukrajna európai uniós tagfelvételi kérelmét, és beszédében azt kérte, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel az EU azonnal, soron kívül vegye fel az országot tagjai közé, az Európai Parlament kész elindítani a folyamatot. Első lépésként az Európai Parlament tagjelölti státuszt tervez adni Ukrajnának.

19:52 A tagállamok elfogadtak két úgynevezett támogatási intézkedést az Európai Békekeret felhasználása érdekében. Ezen belül 500 millió eurót különítenek el Ukrajna számára, 450 millió euróból fegyvereket vásárolnak, 50 millió euró értékben pedig más eszközöket, például orvosi felszerelést küldenek. Ennek a programnak Magyarország is a részese, az Európai Békekeretről egy évvel ezelőtt állapodtak meg a kormányok.

A döntés értelmében hét év alatt 5 milliárd eurót különítenek el a program számára, amelynek most a tíz százalékát használják fel. Minden tagállam nemzeti jövedelmének arányában fizet be a közös költségvetésbe, így magyar pénzből is fognak fegyvereket vásárolni. Mindezt azért fontos megjegyezni, mert a magyar kormány és a miniszterelnök nyilatkozataiban az szerepel, hogy Magyarország semmiféle katonai támogatást nem ad Ukrajnának – ez a fejlemény ennek ellentmond.

 

19:39 Kijevben és más nagyvárosban is folytatódnak a harcok hétfő este – közölte a BBC. Az ukrán fővárostól 170 kilométerre északra található, közel háromszázezer lakost számláló Csernyihiv városát is nagy erőkkel bombázzák az oroszok. A helyszíni beszámoló szerint hosszú sorokban várják a helyiek, hogy lőfegyverhez jussanak és részt vegyenek a város védelmében.

19:19 A BCC arról értesült, hogy hogy Joe Biden amerikai elnök több nagyhatalom vezetőjével, a NATO és az Európai Uniós vezetőivel, valamint Lengyelország és Románia miniszterelnökével egyeztetett. A csatorna tájékoztatása szerint a tanácskozáson – amelyről eddig nem szivárogtak ki további részletek – Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Mario Draghi olasz miniszterelnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Boris Johnson brit miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mellett Andrzej Duda lengyel és Klaus Johannis román államfő is részt vett.

19:17 A FIFA és az UEFA is kizárta az orosz csapatokat a nemzetközi kupákból. Erről bővebben ITT olvashat.

18:55 Jen Psaki fehér házi szóvivő az MSNBC-nek nyilatkozva kifejtette, hogy Biden elnök szándéka most a a retorika erősségének csökkentése és helyzet de-eszkalálása. Indokként kifejtette, hogy az oroszok állítása szerint azért helyezték magasabb készültségi fokozatba a nukleáris csapásmérő erőiket, mert a nyugati politikusok túl harcias hangnemet ütöttek meg. Részletek a cikkünkben:

 

18:35 Mintegy 90 ezren lépték át csütörtök óta a magyar határt Ukrajna felől – nyilatkozta telefonon hétfőn az MTI-nek a kormányszóvivő, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is „tárt karokkal, segítséggel és segítő szándékkal” várja az ukrajnai háború elől menekülőket. Részletek cikkünkben:

 

18:31 Ukrán közlés szerint a fő téma a tárgyalásokon a tűzszünet volt.

 

18:24 Az ukrán belügyminiszter szerint a helyzet súlyos, de stabil. Denisz Monasztirszkij a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy „az elnök mindennap megkérdez engem arról, hogy mi történik, és mindennap összehangoljuk az erőfeszítéseinket. Mi mindennap azt válaszoljuk neki, hogy a helyzet súlyos, de stabil.

„Az ellenség valóban nap mint nap egyre több erőt küld harcba. de a dicsőséges haderőink gyakorlatilag mindent megsemmisítenek, ami eléri Kijevet. Továbbra is Kijev a fő csapás célpontja.”

„Mobil egységeket hozunk létre, amelyek megkeresik és elfogják a szabotőröket. Akár száz ilyen aktív csoportunk is lehet Kijevben. Benne vannak helyi véderők, a katonaság, a nemzeti gárda, a rendőrség, a biztonsági szolgálatok, és a honvédelmi minisztérium katonai hírszerzése is.”

 

18:12 Az orosz külügyi szóvivő, Maria Zakharova szerint ezt a háborút nem ők kezdték, hanem ők fogják befejezni. A politikus alig két hete még azon ironizált, hogy közöljék velük az idei orosz inváziók dátumait, hogy megtervezhesse a szabadságát.

Most a Telegram-csatornáján magyarázta Ukrajna lerohanásának okait, hétfői posztja elején feltéve a kérdést: hol volt a többi ország és a közvélemény az elmúlt nyolc évben, amíg a háború zajlott? Szerinte ez idő alatt legalább tizenhárom ezer embert mészároltak le, viszont azt nem ítélték el, akik most Oroszországot kritizálják.

Zakharova szerint ezekben az években folyamatosan pusztítottak a Donbasz és Luhanszk területén, de hiába kérték a nemzetközi közösség segítségét, csak hallgattak, sőt, támogatták is a kijevi vezetést. Szerinte a NATO és a nyugati közvélemény „fülsüketítő csendje” az okai az európai politikai és humanitárius katasztrófának. Az orosz vezetés múlt héten is kifejtette már, hogy a támadás a donbaszi „népirtás” miatt szükséges, de beszéltek már nácitlanításról, demilitarizálásról, sőt, Putyin pénteken még drogosnak és neonácinak is nevezte az ukrán kormányt.

A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki vasárnap úgy értékelt, az orosz hadviselés része, hogy mindig konstruálnak egy okot, és arra hivatkozva támadnak. Így értékelte Psaki azt is, hogy Putyin az Oroszországgal szembeni agresszív megszólalásokra hivatkozva a nukleáris erőkkel fenyegetőzött.

 

18:07 Megérkezett az első információ a nemrég befejeződött első tárgyalási kör tapasztalatairól. Az orosz és az ukrán tárgyalódelegáció talált olyan pontokat, amelyekben haladás érhető el – jelentette ki Leonyid Szluckij, az orosz küldöttség tagja, az orosz alsóház külügyi bizottságának tagja a Fehéroroszországban folytatott hétfői kétoldalú tárgyalások után. 

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Szluckij közölte, hogy az ukrán fél hajlandó volt az aktuális kérdések részletes megvitatására és az orosz fél meghallgatására. Közölte, hogy hamarosan újabb kétoldalú tárgyalás várható.

 

17:58 A kevés megmaradt függetlennek tekinthető orosz újság egyike, a Novaja Gazeta levélben fordult olvasóihoz, és azt kérdezi tőlük, hogy hogyan kezeljék az ukrajnai agresszióról szóló tudósításokat.

A levélben beszámolnak azokról a fenyegetésekről, amelyeket a hétvége folyamán kaptak az orosz állami médiafelügyelettől, a Roszkomnadzortól. Ebben az állami cenzúráért felelős hivatal azt követelte a független sajtótól, hogy töröljenek minden olyan cikket, amelyben az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban a „háború” szót említették. A hivatalos és kötelezően követendő kifejezés a „hadművelet”.

Az invázió, pláne az agresszió szó elfogadhatatlan, és megtorlás jár érte.

A Novaja Gazeta most azt kérdezi az olvasóitól, hogy hajtsanak fejet a cenzúrának, és csak a kormány által engedélyezett hangnemben tudósítsanak a „hadműveletről, vagy a háború végéig teljesen függesszék fel a működésüket.

 

17:49 Az Egyesült Államok hírszerzői egyelőre nem látják nyomát annak, hogy belarusz csapatok is részt vennének az ukrajnai harcokban, illetve annak sem, hogy készülődnének a határ átlépésére.

Az Ukrajnát támadó csapatok tehát jelenleg teljes mértékben oroszok. A becslések szerint az Ukrajna határai mentén felhalmozott haderőnek eddig nagyjából 75 százalékát vetették be az ország elleni támadásra.

Korábban az ukrán hírszerzés ezzel ellentétesen azt jelentette, hogy a belarusz csapatok készülnek az ukrajnai háborúba való közvetlen beavatkozásra (a területük orosz támadóknak való átengedése mellett). Az ukrán fél azt állította, hogy az amerikai kormánytól is ilyen hírszerzési jelzéseket kaptak.

 

17:23 Véget ért az orosz–ukrán tárgyalás – erről a Guardian is írt az orosz állami hírügynökségre, a TASZSZ-ra hivatkozva. A Ria hírügynökségnek pedig egy ukrán tisztviselő azt mondta, hogy mindkét fél hazatér országa fővárosába további egyeztetés céljából, mielőtt ismét tárgyalnának.

17:22 Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz–ukrán konfliktus kezdete óta 139 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált – közölte a főigazgatóság hétfőn az MTI-vel. Közleményükben jelezték: a kérelmet benyújtók száma napról napra nő, jellemzően a gyűjtőpontokon kezdeményezik azt. A menedékeskénti elismerés iránti kérelmet benyújthatja a Magyarországra belépő, magyar állampolgársággal nem rendelkező harmadik országbeli állampolgár – írták.

17:18 A Nexta Twitter-oldala szerint véget értek az orosz–ukrán tárgyalások. Ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni az ezzel kapcsolatos híreket, ugyanis korábban már a Sky News is beszámolt hasonlóról, ám kiderült, valójában csak szünetet tartottak a felek, majd folytatták a megbeszélést.

17:17 Folyamatosan érkeznek menekültekkel teli vonatok a budapesti Nyugati pályaudvarra, a helyszínen étellel, itallal és útmutatóval segítik őket – jelentette a közmédia tudósítója az M1 hétfő délutáni műsorában.

17:09 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta Ukrajna EU-csatlakozási kérvényét – vette észre a NEXTA Twitter-oldala.

17:02 – Rendkívüli, egynapos plenáris ülést tart és állásfoglalást fogad el az Európai Parlament (EP) kedden Brüsszelben az Ukrajna ellen orosz hadműveletről – közölte az uniós parlament. Az Európai Parlament képviselői Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel vitatják meg Ukrajna orosz megtámadását – derül ki a hétfői közleményből. (MTI)

17:00 Páncélos járműveket indított a honvédség a keleti határhoz. Részletek cikkünkben

16:56 Pánik még nincs, de a feszültség már érezhető a valutaváltóknál. Veszik az euró mellett a dollárt, a svájci frankot és a fontot is a magyarok. A részletek itt olvashatók.

16:35 Az EU információkat biztosít Ukrajnának az orosz csapatok mozgásáról. – Az Európai Unió felkérte madridi műholdközpontját, hogy szolgáltasson adatokat Ukrajnának az orosz csapatok mozgásáról, az uniós tagországok pedig elkötelezettek amellett, hogy tovább növeljék kétoldalú katonai támogatásukat Kijevnek – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn. Josep Borrell a tagországok védelmi minisztereinek egynapos, rendkívüli, videókapcsolaton keresztül tartott tanácskozását követően kijelentette: az EU kész további szankciók bevezetésére Fehéroroszországgal és mindazokkal szemben, akik segítik Oroszország Ukrajnával szembeni agresszióját. (MTI)

16:21 – Nem lehet halált okozó fegyvereket Magyarországon keresztül szállítani – ismertette a döntést Szijjártó Péter külügyminiszter. Cikkünk a témában itt érhető el.

16:18 Légvédelmi riadó gyakorlat lesz ma este Ungváron és Munkácson, részletek itt.

16:15 Az amerikai pénzügyminisztérium újabb szankciókkal sújtotta Oroszországot, miután megtiltották az amerikaiaknak, hogy részt vegyenek olyan pénzügyi tranzakciókban, amelyekben az orosz központi bank, az oroszországi központi vagyonalap vagy az orosz pénzügyminisztérium is részt vesz – számolt be hétfőn az amerikai sajtó.

16:07 Emmanuel Macron francia elnök hétfőn telefonon beszélt mind Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mind pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A Putyinnal folytatott hívás másfél órán át tartott, a francia elnök az azonnali tűzszünet szükségességét hangsúlyozta.

Macron egyébként más lépéseket is tett hétfőn, kezdeményezte a a szankciós listán szereplő orosz jachtok és luxusautók teljes leltárának elkészítését további kivonásuk érdekében. Ezt Bruno Le Maire gazdasági és pénzügyminiszter jelentette be. „Folytatjuk az oroszok tulajdonában lévő betétek és ingatlanok, jachtok, luxusautók teljes leltárát” – biztosította az illetékes. „Azonosítani fogjuk azokat az oroszokat is, akiknek vagyonuk van Franciaországban, és az orosz hatóságokhoz való közelségük miatt felkerülhetnek az európai szankciós listára” – tette hozzá a miniszter, hangsúlyozva, hogy jogi mechanizmusokat hoznak létre a tulajdonok lefoglalására.

15:45 Az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet hétfőn a kelet-ukrajnai Harkiv lakóövezeteire, a támadásban többtucatnyi polgári személy meghalt és százak szenvedtek sebesüléseket – közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon. A támadásról filmfelvétel is kikerült a Youtube videomegosztó portálra. A beszámolót megerősítette Ihor Terehov, Harkiv polgármestere is. Az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert – mondta, hozzátéve, hogy eddig egy elhunyt nőről, 15 megsebesült katonáról és 16 sebesült civilről tudnak.

15:39 A Sky News az ukrán parlament közlésére hivatkozva azt állította, véget érhetett az orosz ukrán tárgyalás, később viszont kiderült, hogy ez nem igaz, csak szünetet tartottak, a megbeszélés még tart. 

15:35 A Ukrán Ortodox Egyház vezetője arra kérte az Orosz Ortodox Egyház prímását, Kirill pátriárkát, hogy szólítsa fel az orosz vezetést az ellenségeskedések leállítására, mert az „már azzal fenyeget, hogy harmadik világháborúvá válik” – értesült a Novaja Gazeta független orosz lap. A zsinat Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz is fordult azzal a kéréssel, hogy fejezzék be az ellenségeskedést és kezdjék meg a tárgyalásokat.

15:28 Putyin ötödik offenzívája folyik Ukrajnában. Az orosz hadsereg újraindította az offenzívát Kijev ellen, és ismét robbanások hallatszanak Ukrajna fővárosában és Harkivben – írja a Novaja Gazeta. Mindez annak fényében lehet rossz előjel, hogy jelenleg is zajlanak az orosz–ukrán tárgyalások.

15:26 Az ukrán–magyar határra szervezné a honvédelmi bizottságot az ellenzék, ezt a DK, a Jobbik és az MSZP kezdeményezte. Az erről szóló cikkünk itt olvasható.

15:25 Veszélyesen fogy a covidban és más kritikus betegségekben, valamint háborús sérülésekben szenvedő betegek ellátásához szükséges létfontosságú oxigén Ukrajnában – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Részletek itt.

15:13 „Nem értik, miért kell itt meghalniuk” – erről is beszélt a Magyar Hangnak egy kijevi forrásunk, aki szerint megtörtek, fáradtak az orosz katonák. Teljes cikkünk itt olvasható.

15:10 Zágráb 124 millió kuna értékben (1 kuna jelenlegi árfolyamon közel 49 forint) gyalogsági fegyvereket és felszereléseket küld Ukrajnának – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet hétfői ülésén. – Az orosz hadsereg Ukrajna elleni, semmivel sem igazolható, szárazföldi, légi és tengeri brutális támadásának vagyunk tanúi – mondta a kormányfő, hozzátéve: miután hetekig hallgatták az orosz diplomácia bizonygatását, hogy nem készülnek támadásra, „most lehullottak az álarcok”.

14:54 – A cseh jegybank hétfőn bejelentette, hogy elindította a Sberbank CZ (a Sberbank leányvállalata) engedélyének visszavonását. A cseh Sberbank jelentős forráskiáramlással szembesült a geopolitikai események hatására. A bank likviditási helyzetének romlása miatt a cseh jegybank megtiltotta eszközeinek és forrásainak kezelését, beleértve az új hitelek kibocsátását és a betétek elfogadását. (MTI)

14:41 Oroszország megtiltotta 36 ország számára a légtere használatát – írta a CNN. A kitiltott országok közt van többek között az Egyesült Királyság, Németország, Spanyolország, Olaszország és Kanada. Az oroszok azt követően döntöttek erről, hogy az EU kitiltotta az uniós légtérből az összes orosz tulajdonú, lajstromozású repülőgépet. Ez minden olyan légi járműre vonatkozik, amelyet orosz állampolgárságú személy bérel, tehát a rendelkezés érvényes az oligarchák magángépeire is.

 

14:28 Gyurcsány Ferenc szerint Vlagyimir Putyin elvesztette a történelmet, ahogy „magyar barátja is” el fogja veszíteni. Részletek itt

14:18 Jaír Lapid izraeli külügyminiszter közölte, hogy Izrael megszavazza Oroszország elítélését az ENSZ-ben – jelentette a katonai rádió hétfőn. Lapid a rádióban is közvetített beszédében kijelentette: várhatóan hétfőn vagy kedden tartják a szavazást az ENSZ-ben, ahol „Izrael a világ népeinek nagy többségével együtt támogatni fogja az orosz lépést elítélő határozatot”. A külügyi tárca vezetője elmondta, hétfőn és kedden három repülőgépet indítanak Izraelből Ukrajnába a vészhelyzet idején szükséges humanitárius segéllyel. Több ezer kabát, takaró, hálózsák, orvosi felszerelés, sátrak és víztisztító berendezések találhatóak a küldeményben. A tíz izraeli víztisztító rendszer óránként 5000 liter vizet képes ihatóvá tenni, s ez 200 000 ember számára lehet elegendő. Emellett küldenek vízellátó rendszert is, amely 100 000 ember számára képes biztosítani a víz tárolását és elosztását.

A rakomány személyes felszerelést is tartalmaz: 3000 téli sátrat családoknak, 15 000 takarót, 3000 hálózsákot, és 2700 meleg, jól szigetelő kabátot. Emellett Jeruzsálem 17 tonna gyógyszert és orvosi felszerelést, valamint 100 tonna humanitárius felszerelést is küld Ukrajnába. (MTI)

14:08 Hétfőn nyitáskor jelentősen emelkedett az európai gázárjegyzés, de a drágulás mértéke mérséklődött az orosz–ukrán tárgyalások megkezdésének hírére. A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésében 127 eurón dolláron jegyeztek 1 megawattórát a kereskedés kezdetekor, ez mintegy 25 százalékos áremelkedés a szerdai záróértékhez képest. Röviddel 12 óra után a jegyzés 103,3 euróra csökkent, ami 11 százalék körüli drágulásnak felel meg. (MTI)

14:04 Az EU 90 millió euró – mintegy 33 milliárd forintnyi – humanitárius gyorssegélyt jelentett be Ukrajnának. A finanszírozás az Ukrajnában és Moldovában élő embereket segíti, főként élelem, víz, egészségügyi termékek, téli szálláslehetőség és egyéb alapvető szükségletek biztosítását teszi lehetővé.

Az Európai Bizottság továbbá az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül koordinálja az Ukrajnát támogató tagállami segítségnyújtást is. Ez idáig Ausztria, Belgium, Horvátország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Írország, Lettország és Litvánia ajánlott anyagi támogatást. Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Hollandia pedig alapvető orvosi ellátást, valamint polgári védelmi eszközöket biztosít az országnak – közölték. (MTI)

14:02 Majd hatezer embert vettek őrizetbe a háborúellenes tüntetések miatt Oroszországban – állított az OVD-Info. A legfrissebb adatok szerint Oroszország 57 városában csak vasárnap 2802 embert vettek őrizetbe. Az erről szóló cikkünk itt olvasható

13:26 Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) minden ágazata felkészült az Ukrajnából érkező menekültek fogadására, a helyzetnek megfelelő rendelkezéseket, intézkedéseket megteszik – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós hétfőn Budapesten. Arra is kitért, hogy a határ menti kórházak felkészültek, a menekültek egészségügyi ellátásának finanszírozása – nem érintve a magyar ellátási költségeket rendelkezésre áll. (MTI)

13:18 Duplájára emelte az alapkamatot az orosz jegybank hétfőn, így az 9,5 százalék helyett 20 százalék már. 

13:13 A Roszatom nem változtat a Paks II. beruházás ütemtervén – közölte a cég. További részletek itt

13:09 Több tucatnyi halottja és több száz sérültje van a harkivi rakétatámadásnak az ukrán belügyminisztérium szerint – írta a Guardian. Az orosz erők hétfőn reggel mértek csapást a városra. Harkiv bombázásról videó is készült, amit a Telex vett észre: 

13:05 A Reuters szerint az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ oldalát feltörték hétfőn. Olyan üzenetek árasztották el a weboldalt, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hazugságra kényszeríti őket. 

12:57 A fővárosi önkormányzat folyamatosan segít az Ukrajnából érkezett menekültek elszállásolásában – jelentették be közleményükben. Mint írták, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) már megnyitott egyik szállásán jelenleg 120 menekültvendéget helyeztek el. Többnyire teljes családok érkeztek, gyerekekkel. Az itt elszállásoltak 40 százaléka gyermek. A legidősebb gyerek 13 éves, de van közöttük egy 2 éves és egy kéthetes csecsemő is. Részletek itt.

12:46 Az ukrajnai háború kezdete óta már 281 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak vasárnap közel százezren lépték át a határt – közölte a lengyel határőrség a Twitter közösségi honlapján hétfőn. Beszámoltak arról is, hogy a háború ötödik napján, hétfő éjféltől hajnali 7 óráig 28 ezren estek át a határellenőrzésen.

Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak hétfőn adott interjúban közölte: Varsó a határátlépési eljárás lehető legnagyobb leegyszerűsítéséről tárgyal az ukrán hatóságokkal. Hangsúlyozta: a lengyel határőrök gyakorlatilag mindenkit beengednek, beleértve a személyi iratokkal nem rendelkező menekülteket is. Rámutatott: a határon várakozók többsége nő és gyermek, mivel az ukrajnai általános mozgósítás meghirdetése után a 18 és 60 év közötti férfiakat nem engedik ki Ukrajnából. (MTI)

12:43 Videó jelent meg a NEXTA Twitter-csatornáján arról, ahogy elkezdődnek az orosz–ukránt tárgyalások. A belarusz külügyminiszter, Vlagyimir Makej üdvözölte a résztvevőket, és arról is biztosította őket arról, hogy „teljes mértékben biztonságban” vannak, majd az látható, amint az újságírókat kiküldik a teremből.

12:28: Az Airbnb ingyenes, rövid távú szállást kínál akár 100 ezer Ukrajnából menekülő ember számára – jelentette be az Airbnb.org nonprofit szervezet és az Airbnb szálláshely-szolgáltató portál. Részletek itt>>>

12:06: Elkezdődött az orosz–ukrán tárgyalás a belarusz határ közelében – írja a BBC. Az ukránok azonnali tűzszünetet és az orosz erők visszavonását akarják. Az orosz tárgyaló, Vlagyimir Megyinszkij azt közölte, olyan egyezményt szeretne, ami mindkét félnek jó.

11:58: Kiengedik a harci tapasztalattal rendelkező elítélteket, hogy segítsenek az ország védelmében – jelentette be Zelenszkij, aki újfent arra szólította fel az orosz katonákat, hogy tegyék le a fegyvert és menjenek haza. Részletek itt>>>

11:42: A Kreml az Oroszországgal szembeni ellenséges magatartással vádolja az Európai Uniót, mondván, hogy az Ukrajnába szállított fegyverek veszélyesek és destabilizálóak, és bebizonyították, hogy Oroszországnak igaza volt szomszédja demilitarizálására tett erőfeszítéseiben.

11:38: Nem fogadja az orosz vezérkari főnök amerikai partnerének hívását, pedig most, amikor Vlagyimir Putyin az atomfegyverek élesítésével fenyegetőzik, fontos lenne a két katonai vezető élő kapcsolata – írja a Politico. Részletek itt>>> 

11:36: Az orosz Arkagyij Dvorkovics elnökölte Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) fegyelmi eljárást indított Szergej Karjakin orosz nemzetközi nagymester ellen, aki nyílt levélben támogatta Oroszország ukrajnai hadműveletét. Bejelentésében a FIDE elítélte Karjakin politikai álláspontjának nyilvános közlését. Az ügyet a világszövetség etikai és fegyelmi bizottsága vizsgálja. A 32 éves Karjakin a 2004-es sakkolimpián még ukrán színekben szerepelt, 2009 óta orosz állampolgár, s mindkét ország képviseletében szerzett olimpiai bajnoki címet. A FIDE pénteki bejelentése értelmében nem Oroszországban rendezik idén a sportági olimpiát, illetve a szervezet kongresszusát. (MTI)

11:27: Peking mérsékletre int

Kína mindig is a béke és az igazság pártján fog állni Ukrajna kérdését illetően – mondta sajtótájékoztatóján Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő. Hangsúlyozta: Kína támogat és bátorít minden olyan diplomáciai erőfeszítést, amely elősegítheti az Oroszország és Ukrajna közötti feszült helyzet enyhítését. Peking a válság hathatós megoldását sürgeti – tette hozzá, leszögezve, hogy Peking továbbra is mérsékletre inti a feleket a helyzet további elmérgesedésének elkerülése érdekében. Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette Peking állásfoglalását, miszerint ellenzi „az egyoldalú szankciókat”. Elmondta: Kína és Oroszország a továbbiakban is folytatja megszokott kereskedelmi együttműködését a kölcsönös tisztelet és egyenlőség elvei alapján. Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Kína tervezi-e növelni behozatalát Oroszországból a nyugati gazdasági szankciók hatásának ellensúlyozására. (MTI)

11:17: Zelenszkij arra kérte az Európai Uniót, hogy egy speciális eljárással haladéktalanul vegye fel Ukrajnát tagállamként. „Az a célunk, hogy minden európaival együtt legyünk, és ami a legfontosabb, egyenlőek legyünk. Biztos vagyok benne, hogy ez igazságos és megérdemeljük” – mondta a közösségi médiában megosztott videóbeszédében. Részletek itt!

11:15: Spanyol védelmi eszközök – Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a Twitter-oldalán közölte, hogy telefonon egyeztetett az ukrán államfővel, akinek tolmácsolta Spanyolország támogatását és szolidaritását „Putyin tűrhetetlen inváziója” miatt. Emellett beszámolt arról, hogy két repülőgéppel 20 tonnányi egészségügyi felszerelést és gyógyszert, valamint védelmi eszközöket (ötezer golyóálló mellényt, sisakot, aknakeresőt) indítottak útnak Ukrajna felé.

Spanyolországban számos civil adománygyűjtő akció, vagy más segítő kezdeményezés vette kezdetét: például az „Együtt az életért” nevű alapítvány a valenciai ukrán konzulátussal együttműködve azon dolgozik, hogy 560 gyereket kimenekítsenek a konfliktuszónából, és eljuttassák őket a kelet-spanyolországi tartományba.

11:14: VI. Fülöp spanyol király szuverén és független állam elleni „elfogadhatatlan agressziónak” nevezte Ukrajna orosz megtámadását a barcelonai Mobil Világkongresszust (Mobile World Congress – MWC) megnyitó beszédében – idézte az uralkodót a spanyol sajtó. Hangsúlyozta: a háború fenyegetést jelent Európára és a fennálló világrendre is. A helyzet rendezése érdekében Spanyolország elkötelezett a segítségnyújtásban. „Európai partnereinkkel fáradhatatlanul dolgozunk a béke mielőbbi helyreállításán” – jelentette ki az uralkodó, aki vasárnap esti beszédében nyilvánított először véleményt az orosz ukrajnai háborúról. VI. Fülöp hangsúlyozta: a béke alapjának a nemzetközi jog tiszteletének kell lennie, kivétel nélkül, minden állam részéről.

11:10: Elindították az orosz invázió ellen harcoló ukrán hadsereg támogatását szolgáló német fegyverszállítmányt – nyilatkozta a német védelmi miniszter. A fegyverek úton vannak, és megérkezésük „nem napok, hanem órák kérdése”. Részletek itt!

10:59: Putyin figyelemelterelésként szólt arról, hogy „különleges készültséget” rendelt el az orosz elrettentő erőknél, mert kijelentéséhez nem kapcsolható semmiféle tényleges, konkrét intézkedés – jelentette ki hétfőn Ben Wallace brit védelmi miniszter. Ben Wallace azt mondta: Putyin kijelentése nagyszabású figyelemelterelési kísérlet az ukrajnai orosz hadműveletek problémáiról, és a brit hadvezetés helyzetértékelése szerint az orosz elnöknek nincs szándékában nukleáris fegyverek bevetése. Putyin előző nap jelentette be, hogy a Nyugat Oroszországgal szembeni „barátságtalan lépései” miatt különleges készültségi állapotot rendelt el az elrettentő erők parancsnokságánál. (MTI)

10:53: A Szentszék rendelkezésre áll a felek közötti párbeszéd elősegítésében – jelentette ki Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár, aki a háború azonnali leállítását sürgette az olasz sajtónak adott interjújában. A vatikáni miniszterelnökként ismert Pietro Parolin kifejtette: el kell kerülni a helyzet „fokozódását, meg kell állítani a háborút, és tárgyalni kell”. Nyomasztónak nevezte „új hidegháború esetleges visszatérését két szemben álló blokkal”. Ez – tette hozzá – teljesen ellentétes a Ferenc pápa hirdette testvériség kultúrájával, amely az egyetlen járható út igazságos, szolidáris és békés világ megépítéséhez. A bíboros azon meggyőződésének adott hangot, hogy „mindig és még most is adott a tér a tárgyaláshoz. Soha nem késő”. (MTI)

10:47: Ukrajnából már mintegy 422 000 ember menekült el az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint, további 100 ezren pedig az országon belül voltak kénytelen elhagyni otthonukat.

10:39: Megvan a viszonylag gyorsan lezavart vasárnapi belarusz népszavazás végeredménye. A hivatalos állami közlemény szerint a referendumon a résztvevők 65,2 százaléka bólintott rá, hogy az ország területén atomfegyvereket tartsanak. Részletek itt

10:32: Az ukrán védelmi minisztérium állítása szerint több mint 5000 orosz katona vesztette életét az ukrajnai harcok első négy napjában. A Facebookon közzétett közleményben azt közölték, hogy körülbelül 5300 orosz katona vesztette életét, és azt állították, hogy az ukrán erők 191 harckocsit, 29 vadászgépet, 29 helikoptert és 816 páncélozott szállítójárművet semmisítettek meg. A hírt közlő BBC hangsúlyozta, hogy az állítást független forrásból nem lehet ellenőrizni, mindössze az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának véleményével, amely szerint Oroszország „súlyos” veszteségeket szenvedett a konfliktus kezdeti szakaszában. Részletek itt!

10:28: „Nyitott és biztonságos” folyosót hoz létre bejelentése szerint az orosz katonaság, hogy a kijevi civilek elhagyhassák a fővárost – írta a CNN. Részletek itt!

10:15: A találkozó helyszínére érkezett az ukrán delegáció, melynek tagja mások mellett Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó és Olekszij Reznyikov védelmi miniszter – közölte az ukrán elnöki hivatal. „A tárgyalások kulcskérdése az azonnali tűzszünet és a csapatok kivonása Ukrajnából” – tették hozzá. A tárgyalások várhatóan hamarosan megkezdődnek – írta az Al-Dzsazíra magyar idő szerint 10 óra előtt pár perccel. Megerősítették, hogy Zelenszkij nem tagja a tárgyaló küldöttségnek.

10:07: Ukrán tisztviselők cáfolták azokat az orosz állításokat, amelyek szerint elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét, a zaporizzsjait – írja a BBC. Az ukrán állami nukleáris vállalat, az Energoatom azt közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy Moszkva ilyen állítása „abszolút hazugság”.

10:00: Az SOS Gyermekfalvak megkezdte az ukrajnai intézményeikben lévő gyermekek evakuálását a megtámadott településekről – közölte a szervezet magyarországi alapítványa az MTI-vel. Mint írták, 177 „SOS-es gyermek” és nevelőszüleik érintettek, de ennél jóval több gyermek él a bombázott területeken állami gondoskodásban. Az első családok már úton vannak Lengyelországba – tették hozzá. Kifejtették: Ukrajnában 64 ezer gyermek él nevelőszülőknél, az SOS előrejelzései szerint egy totális katonai támadás legalább 16 ezret veszélyeztetne közülük. Az országban jelenleg körülbelül 98 ezer gyermek él különböző típusú állami, bentlakásos intézményben – jelezték.

9:57: Ma éjszaka megérkezett az első háborús menekült család Csepelre – számolt be a kerület polgármestere, Borbély Lénárd. Mint írta, egy édesanya és az 5 éves kisfia érkezett, míg az apuka Ukrajnában maradt. A család elszállásolásáról és ellátásukról a csepeli önkormányzat gondoskodik.

9:55: Az orosz kémbank és Putyin ellen tüntet az Egységben Magyarországért kedden este hattól, Budapesten, a Clark Ádám térnél – jelentette be az ellenzéki összefogás. Ott, ahol a bank 2020-ban megvásárolta a Lánchíd Palotát. Az eseményen felszólal Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt is. Részletek itt!

9:28 Lemondott az Európai Cselgáncs-szövetség orosz elnöke.

A Judoinfo.hu szaklap híradása szerint a sportdiplomata – aki 2007 óta töltötte be az EJU vezetői posztját – a szervezet végrehajtó bizottságának vasárnapi rendkívüli ülésén nyújtotta be lemondását, miután Oroszország múlt csütörtökön hadműveletet indított Ukrajna ellen. – Ma Európa minden népe, beleértve az Európai Judo-szövetség családját is, olyan helyzettel néz szembe, amely tragédiájában példátlan. Szívfájdalommal látjuk a testvéri országokban élőket meghalni. És imádkozunk Istenhez, hogy legyen vége az emberi szenvedésnek – áll Szergej Szolovejcsik közleményében. – A dzsúdó mindig is nemzetközi erő volt a béke támogatásában. Ebben a hihetetlenül nehéz politikai helyzetben erősebbnek és egységesebbnek kell lennünk, mint valaha. Úgy gondolom, hogy a sorainkon belüli egység megtartásához le kell mondanom az EJU elnöki posztjáról – tette hozzá a távozó elnök. Érdekesség, hogy maga Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nemzetközi Cselgáncs-szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke volt, ám Ukrajna lerohanása miatt vasárnap felfüggesztették őt tisztségéből. 

9:23 Ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs 

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfő reggel 8 órakor ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. – Az operatív törzs hétfői ülésén áttekintik az elmúlt napok történéseit, és meghozzák a Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében szükséges további döntéseket – mondta Havasi Bertalan. A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs a kormányzati döntéshozatal úgynevezett különös hatáskörű szakmai döntés-előkészítő fóruma, feladata az ukrán háborús helyzet fokozott figyelemmel kísérése, és a rendelkezésre álló információk elemzése.

8:55 Az Egyesült Királyság megtiltja az orosz központi bankkal indított tranzakciókat

Az orosz pénzügyi szervezetek nyugati piacoktól való elvágására irányuló szankciós lépések újabb elemeként az Egyesült Királyság bejelentette, hogy megtiltja az orosz központi bank és a brit felek közötti tranzakciókat. Emellett a brit pénzügyi szervezeteknek a moszkvai pénzügyminisztériummal és a hozzá kapcsolódó pénzügyi alapokkal sem szabad mostantól tranzakciókat indítaniuk. Az intézkedés célja az, hogy megakadályozzák, hogy az orosz vállalatok pénzeszközökhöz jussanak és azokat használhassák a brit piacon. A brit Miniszterelnökség bejelentése szerint a héten további pénzügyi szankciók várhatók. Mint mondták, az intézkedések „azt demonstrálják, hogy [az Egyesült Királyság] eltökélt a komoly gazdasági szankciók alkalmazása iránt, Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt.” 

8:50 A brit védelmi hírszerző szolgálat (Defence Intelligence) szerint a logisztikai hibák és az ukrán ellenállás késleltethetik az orosz előrenyomulást

A brit hírszerzés naponta készít összefoglalókat az ukrajnai háború aktuális helyzetéről. A mai összefoglaló szerint az orosz szárazföldi erők nagy része továbbra is Kijevtől több mint 30 kilométerre tartózkodik, és a haladásukat lelassította a Hosztomel repülőteret védő ukrán védők ellenállása. Ennek a repülőtérnek az elfoglalása a brit hírszerzés értékelése szerint már az invázió első napjának kulcsfontosságú célja lett volna.

Továbbra is heves harcok zajlanak Csernyihiv és Harkiv térségében, de mindkét város ukrán ellenőrzés alatt maradt. Az értékelés szerint az előrehaladást az orosz logisztikai hiányosságok és a kemény ukrán ellenállás is hátráltatja. Megjegyzik, hogy a folyamatos erőfeszítések dacára, hogy az invázió részleteit eltitkolják az orosz lakosság elől, az orosz fegyveres erők kénytelen voltak először elismerni, hogy voltak veszteségeik a harcok során.

8:43: Megszólalt a rakétatámadás kárpátaljai áldozatának özvegye

A feleség úgy nyilatkozott, hogy Sándor a gyermekei békéjéért áldozta életét. Részletek a cikkünkben:

 

8:41: A belarusz hatóságok bejelentették, hogy előkészítették a helyszínt az ukrán és az orosz tárgyalódelegációk fogadására. A részletek a cikkünkben!

8:14 Az Aeroflot törölte az összes Európába induló járatát

Korábban az összes európai uniós tagország úgy határozott, hogy kitiltja légteréből az orosz repülőgépeket, szankcióként Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára. A részletek cikkünkben!

8:00 A magyar Sberbank zárva marad hétfő-kedden, miután az uniós szanálási hatóság bejelentette az európai Sberbank (valószínű) fizetésképtelenségi helyzetét. A részletek cikkünkben!

7:48 A Magyar Távirati Iroda ma 7 óra 50 percig kiadott híreinek címei (vastaggal kiemeltük az „orosz hadműveletről” – értsd: a független Ukrajna ellen elkövetett orosz agresszióról – szóló hírt)

  • Élő tv-sportközvetítések – Hétfő, kedd
  • Vívó vk – Nyolcadik a női tőrcsapat Mexikóban
  • Illegális bevándorlás – Több mint hétszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén
  • Hivatalos totónyeremények
  • Kamion és személyautó ütközött Szigetvárnál, lezárták a 6-os főút érintett szakaszát
  • Koronavírus – A fertőzöttek száma 435,2 millió, a halálos áldozatoké több mint 5,948 millió a világon
  • Több mint ötvenéves mélypontra esett a születések száma Hongkongban
  • Jelentősen, a várakozások felett nőtt a Richter nyeresége és árbevétele 2021-ben
  • Két bankszünnap a magyar Sberbanknál, az MNB áttekinti a hitelintézet helyzetét
  • RÖVIDHÍR – Jelentősen, a várakozások felett nőtt a Richter nyeresége és árbevétele 2021-ben
  • Felmérés: a munkaerőpiac a rugalmas munkavégzés irányába tart
  • Orosz hadművelet – Zelenszkij Johnsonnak: a következő 24 óra kritikus lesz
  • GKI: februárban enyhén csökkent a konjunktúraindex

7:40 Számos ukrán városban légi riadót rendeltek el

A BBC jelentése szerint több ukrán nagyvárosban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Így Cherkeszijben, Dnyipróban, Harkivban, Luhanszkban, Zsitomirban és Vinnicjában is. Csernyihivet eközben hevesen ágyúzza az orosz tüzérség. Kijevben szabotőr csoportokkal csapott össze éjszaka a katonaság.

7:38 Kijevben feloldották a kijárási tilalmat, de a harcok tovább folynak. A részletek cikkünkben

7:19 Több dél-ukrajnai város került orosz ellenőrzés alá. Az orosz csapatok elfoglalták Bergyanszk és Herszon városát. A részletek cikkünkben!

7:10 A kijevi amerikai nagykövetség arra szólítja fel az amerikaiakat, hogy magánúton hagyják el az országot mihamarabb

Mint írják, a helyzet kiszámíthatatlan, ezért jól át kell gondolni, hogy merre indulnak, ugyanis sok út zsúfolt vagy el van zárva. A nagykövetség szerint a lengyel és a moldáv határ nagyon nehezen járható, akár 30 órát is várakozni kell, míg átjuthatnak, ezért inkább a szlovák, a magyar és a román határt javasolják a távozásra. Megjegyzik, hogy a határ túloldalán már kiépült a menekülteket segítő infrastruktúra, élelemmel, vízzel és más szükséges szolgáltatásokkal.

 

7:07 Az orosz központi bank megtiltotta a brókereknek, hogy végrehajtsák a külföldi befektetők rubel alapú részvényeinek eladását

Arról még nem döntöttek, hogy kinyit-e ma a moszkvai tőzsde, a pénzpiacot kivéve. A nyitás időpontját már így is többször későbbre halasztották.

6:48 Bolsonaro sajtótájékoztatóján Zelenszkijt gúnyolta

Brazília szélsőjobboldali elnöke, a nemrégiben Orbán Viktorral és Vlagyimir Putyinnal is eredményes tárgyalásokat folytató Jair Bolsonaro vasárnapi sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről szólva kijelentette, hogy az ukrán nép egy komédiás kezébe helyezte a sorsát. Bolsonaro visszautasította, hogy elítélje Oroszország agresszióját, és állítása szerint Brazília „semleges” marad a konfliktusban, amit rögtön zárójelbe is tett azzal a kijelentésével, miszerint Brazília és Oroszország „gyakorlatilag testvér nemzetek.”

Hozzátette azt is, hogy az ukrán nép jelentős része oroszul beszél. Bolsonaro azt állította, hogy tegnap (vasárnap) két órán keresztül beszélt Putyinnal, de ezt sokan kétkedve fogadták, hiszen kétséges, hogy az orosz elnöknek jut manapság két teljes órája Bolsonaróra. Később a brazil külügyminisztérium „pontosított”: Bolsonaro a moszkvai tárgyalásaira gondolt.

6:46 352 civil és 14 gyermek haláláról tud az ukrán belügy

A részletek cikkünkben: 

 

6:29 Tovább zuhan a rubel értéke. Hétfőn nyitottak ki először a nemzetközi pénzpiacok azóta, hogy a világ megannyi állama és az Európai Unió is soha nem látott keménységű gazdasási szankciókat vetett ki Oroszországra, egy független állam elleni nyílt és provokálatlan agressziója miatt. Emiatt a rubel hétfőre 30 százalékot veszített értékéből, és minden idők legmélyebb szintjére esett. Míg a pénteki záráskor 83,64 rubelt adtak egy dollárért, ma már 118-at ér (cikkünk írásakor). Miután több orosz bankot is leválasztottak a nemzetközi átutalásokat bonyolító SWIFT rendszerről, az elemzők arra számítanak, hogy roham indul meg a rubel dollárra váltásáért, amíg még lehetséges.

6:26 Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint eddig 352 civil halt meg az orosz invázió következtében, közülük 14 gyermek. További 1684 ember, közöttük 116 gyermek megsérült. A minisztérium katonai veszteségekről nem számolt be

6:05: Köszöntjük olvasóinkat, megkezdjük hétfői tudósításfolyamunkat az Ukrajnát ért orosz agresszióról. Kövesse velünk a honvédő háború eseményeit percről percre. Összefoglaljuk a jelenlegi helyzetet:

Hétfő hajnalban nagy robbanásokat hallottak Kijevben és Harkivban, az azt megelőző órákban viszonylag csendes volt az ukrán főváros.

Kijevtől 150 kilométerre északra egy rakéta a jelentések szerint eltalált egy lakóépületet a városközpontban, tűz ütött ki. A sérültek, halottak száma egyelőre nem ismeretes.

A rubel dollárhoz viszonyított értéke 30 százalékkal esett a pénzpiacok hétfői nyitásakor. Az Európai Központi Bank szerint az orosz állam tulajdonában lévő Sberbank Europe nagyon meggyengült, nem kizárható a csőd sem.

Belaruszban egy népszavazáson állítólag arról „döntöttek az emberek”, hogy visszavonják az ország atomfegyver mentes státuszát.

Ukrajna elnöke beleegyezett, hogy a belarusz–ukrán határon tárgyalásokat kezdjenek az oroszokkal. Bár Zelenszkij nem hisz ezek sikerében, mint mondta, nem ő lesz az az ukrán elnök, aki nem próbál meg mindent az országban zajló háború megállítása érdekében.

Már több mint 368 ezer ember menekült el Ukrajnából, főképpen Lengyelországba, Romániába és Magyarországra. Az ENSZ szerint akár 4 millió menekültre is számítani lehet, ha a helyzet rosszabbodik.

Ferenc pápa „szíve szakad” a háború láttán, és számos elemző szerint is közvetlenül Putyint vádolta, amikor azokat az embereket ítélte el, akik „a fegyverek ördögi és perverz logikájában bíznak”.