Már nem fogadja az orosz fél az amerikai vezérkari főnök hívásait

Már nem fogadja az orosz fél az amerikai vezérkari főnök hívásait

Vlagyimir Putyin videóüzenetet intéz a nemzethez, miután aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület – a Luhanszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság – függetlenségének elismeréséről szóló dokumentumot a moszkvai Kremlben, 2022. február 21-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem fogadja az orosz vezérkari főnök amerikai partnerének hívását, pedig most, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök az atomfegyverek élesítésével fenyegetőzik, fontos lenne a két katonai vezető élő kapcsolata – írja a Politico.

A portál emlékeztet, hogy tavaly szeptemberben Valerij Geraszimov tábornok, az Orosz Fegyveres Erők vezérkarának főnöke és Mark Milley tábornok hat órán keresztül egyeztettek Helsinkiben.

Milley az öt hónappal ezelőtti eseményre utalva kijelentette, „amikor a nagyhatalmak katonai vezetői kommunikálnak, a világ biztonságosabb hellyé válik.” Annál is inkább fontos lenne a két tábornok közvetlen kapcsolata, mert a nukleáris fegyverek magas készültségi fokozatba helyezése miatt minden korábbinál sürgetőbbé vált a két katonai vezető közötti közvetlen kapcsolat.

Finnországi találkozásuk óta a két férfi többször beszélt, többek között a kezdeti orosz felzárkózás idején novemberben, és ismét ebben a hónapban.