Találat érte a kijevi tévétornyot, Zelenszkij üzent Európának, masszív orosz utánpótlás tart az ukrán főváros felé – percről percre

Találat érte a kijevi tévétornyot, Zelenszkij üzent Európának, masszív orosz utánpótlás tart az ukrán főváros felé – percről percre

Megtámadott kijevi tévétorony (Fotó: Ukraine NOW/Telegram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, frissítse a cikket az új bejegyzésekért!

• A hétfői nap történéseiről itt olvashat!
• Hosszú orosz katonai konvoj indult Kijev felé, brit elemzés szerint főleg utánpótlást vihet
• 70 ukrán katona halt meg egy légicsapásban
• A hágai Nemzetközi Bíróság március 7-én és 8-án tart meghallgatást az Ukrajnában zajló háború ügyében
• Magyarország kedden délelőtt bejelentette: támogatjuk Ukrajna uniós csatlakozását
• Törökország egyelőre nem tervez szankciókat Oroszországgal szemben
• Volodimir Zelenszkij felszólalt az Európai Parlamentben azt kérve a képviselőktől, ne hagyják magára Ukrajnát
• Megtámadtak egy kijevi tévétornyot
Budapesten tüntet az ellenzék a „kémbank” előtt

00:18: Végelszámolják a hazai Sberbankot – jelentette be az MNB. Részletek itt>>>

23:59: Bravúros érveléssel oldaná meg a Putyin díszdoktori címe okozta problémát a Debreceni Egyetem. Részletek itt>>>

23:49: Öt külvárosi lakónegyedet és a kijevi nemzetközi repülőtér környékét ért orosz rakéta- és tüzérségi támadás – jelentette az Ukrajinszka Pravda. Erről a kijevi állami különleges kommunikáció szolgálat tájékoztatott a Telegramon. Valószínűleg ezek lehettek azok az esti robbanások, amelyekről több helyszíni tudósítás is beszámolt. Az ukrán lap beszámolója szerint közben a fekete-tengeri Zaporizzsjai területen fekvő Melitopol városában 31 lakóházat ért ágyútalálat. A Krímtől keletre fekvő város polgármestere, Ivan Fedorov szerint az orosz tüzérségi támadás a város déli részére összpontosított.

23:42: Az oroszok kedd éjszaka újra ágyúzzák Harkovot – írta az Ukrajinszka Pravda nyomán a Telex. Az ukrán lap Anton Gerascsenko belügyminiszteri tanácsadót is idézte, aki azt írta Telegramján, hogy egy harckocsizó egység bázisát is rakétacsapás érte, és katonai raktárakat is célba vettek az oroszok. Gerascsenko azt állítja, hogy a fegyvereket már korábban kivitték a raktárakból. Ezzel együtt egy olyan videó is megjelent a támadásról, amin egy hatalmas robbanás azt sejteti, hogy még lehettek lőszerek a raktárban.

23:39: Csődöt jelentett az Északi Áramlat 2 mögött álló svájci cég, az összes munkavállalóját elbocsátotta – írja a Napi.hu. Két, a helyzetet jól ismerő forrás szerint az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat 2. gázvezetéket építő svájci székhelyű, az orosz állami gázipari óriásvállalat, a Gazprom tulajdonában lévő Nord Stream 2 AG vállalat fizetésképtelenség bejelentését fontolgatja. Felmerült, hogy csődvédelmet kérnek, mivel megpróbálja rendezni követeléseit az amerikai szankciókra vonatkozó határidő előtt. Guy Parmelin svájci gazdasági miniszter hétfőn a svájci RTS rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a Nord Stream összes alkalmazottját, több mint 140 dolgozóját elbocsátották, akik a svájci Zug városában működő cégnél dolgoztak.

23:35: Az amerikaiak elsöprő többsége támogatja az Oroszországgal szembeni szankciókat – derült ki a Reuters/Ipsos friss felméréséből. A közvélemény-kutatásban megkérdezettek 71 százaléka véli úgy, az Egyesült Államok kormányának fegyvereket kell biztosítania Ukrajna számára, míg 77 százalék azt mondta, Ukrajna lerohanása miatt további büntetőintézkedéseket kell foganatosítani Oroszországgal szemben. 

23:32: Nagy-Britannia újabb szankciókat jelentett be kedden Oroszországgal szemben. Az egyik értelmében semmilyen orosz kötődésű hajó sem köthet ki egyetlenegy brit kikötőben sem. (A nap folyamán hasonló intézkedésről döntöttek a kanadaiak.) A másik pedig az orosz központi bankkal és az állami pénzalappal történő tranzakciókat tiltja. „Az orosz hajóknak az Egyesült Királyság kikötőiből való kitiltása, valamint a kulcsfontosságú orosz pénzintézetekkel, köztük a központi bankkal szembeni új gazdasági szankciók, szoros együttműködésben szövetségeseinkkel, gyengítik Oroszország gazdaságát, és hozzájárulnak ahhoz, hogy Putyin veszítsen” – írta az új szankciókról Liz Truss brit külügyminiszter. Az Egyesült Királyság kedden ugyancsak szankciókat léptetett életbe Belarusszal szemben: négy magas rangú védelmi tisztviselőt és két katonai vállalatot azonnali hatállyal tiltólistára tettek.

23:18: A Ford is azonnali hatállyal felfüggeszti tevékenységét Oroszországban – jelentette be az amerikai autógyártó. Közleményük szerint erről értesítették az 50 százalékban a tulajdonukban lévő oroszországi leányvállalatukat, a Ford Sollerst. „A globális közösség tagjaként a Fordot is mélyen aggasztja Ukrajna inváziója, valamint az ebből fakadó, a békét és a stabilitást fenyegető veszélyek. A helyzet arra késztetett bennünket, hogy újraértékeljük oroszországi tevékenységünket” – írta a vállalat. A Ford Szentpétervárott, Jelabugában és Naberezsnije Cselniben üzemeltet gyártósort Oroszországban.

22:55: A párizsi múzeum, a Musée Grevin eltávolította Vlagyimir Putyin viaszfiguráját, miután a hétvégén a látogatók több alkalommal megrongálták azt. A Reuters hírügynökség által idézett múzeum azt közölte, további közlésig a szobrot raktárba helyezik, illetve azt tervezik, hogy Volodimir Zelenszkij viaszszobrával helyettesítik. A múzeum igazgatója a France Bleu rádiónak elmondta, történetük során először fordul elő, hogy az aktuális események hatására egy szobrot eltávolítanak. A Reuters cikke megjegyzi, nem ez az első alkalom, hogy Putyin szobrát megrongálják, hasonló esetre került sor 2014-ben, amikor Oroszország annektálta a Krím-félszigetet.

22:42: Már több mint 100 millió forint érkezett a nemzeti adományvonalra és annak számlaszámára az ukrajnai háború miatt bajba jutottak megsegítésére – hangzott el kedden a közmédia Jónak lenni jó! Magyarország összefog című tematikus műsorában, írja az MTI. A közmédia rendkívüli adománygyűjtő műsorában egész héten naponta bemutatják azokat a felajánlásokat, amelyekkel Magyarországon segítik a háborús övezetből érkezőket. A nemzeti adományvonalra, a 1357-re és a 11711711-22222222-es számlaszámra érkezett összeg elérte a 100 millió forintot. A külföldi utaláshoz külön számlaszám – HU45 1171 1711 2222 2222 0000 0000 – érhető el, amelyen eddig 64 millió forint gyűlt össze. A nagyobb segélyszervezeteket külön is lehet támogatni, erről a szervezetek honlapján tájékozódhatnak az adakozni szándékozók és a szerveztek segélyvonalai is élnek. Mint elhangzott, a legnagyobb igény jelenleg szállásra és ellátásra mutatkozik. Azok, akik a háborús övezetből érkezők részére szállást és ellátást szeretnének felajánlani, a Máltai Szeretetszolgálat ukranvalsag [at] maltai [dot] hu, karpataljaert [at] maltai [dot] hu e-mail-címére küldjék el üzenetüket.

22:30: Az EU kitiltott két Kreml-közeli orosz állami médiumot – jelentette be az Európai Unió francia soros elnöksége. A szerdán életbe lépő döntés értelmében az angol nyelvű Russia Today (RT) hírtelevízió és a Sputnik News hírügynökség nem közvetíthet és nem vehet részt semmilyen hivatalos uniós rendezvényen. Az RT-t a Google is leszedte keresőjéből. Az új szankciós csomagban a hírek szerint hét orosz bankot is kizárnak a nemzetközi SWIFT utalási rendszerből. Az amerikai Bloomberg gazdasági hírügynökség szerint ezekről az intézmények lesznek azok: Rosszija Bank, Otkritie FC Bank, Novikombank, Promszvijazbank, Szovkombank, Vnyesekonombank és VTB Bank. 

22:12: Az Apple leállította minden termékének árusítását Oroszországban – jelentette az ITAR-TASZSZ. A beszámoló szerint az amerikai technológiai óriás oroszországi webshopjában minden Apple készülék „jelenleg nem elérhető”. A BBC ukrán szolgálatának részletesebb tájékoztatása szerint az iPhone mobiltelefonokat, iPad táblagépeket és MacBook laptopokat gyártó amerikai cég a digitális banki szolgáltatását, és az azon át lebonyolítható banki szolgáltatásokat is limitálja. A lépésre azt követően került sor, hogy egy nyilvánosságra hozott hivatalos levél szerint az ukrán miniszterelnök-helyettes, Mihajlko Fedorov ezzel a kéréssel fordult az Apple vállalat vezetőjéhez, Tim Cookhoz. „Biztosak vagyunk abban, hogy az ilyen akciók arra ösztönzik a fiatalokat és az aktív lakosságot Oroszországban, hogy proaktív módon állítsák le a gyalázatos katonai agressziót” – írta levelében Fedorov.

22:10: A CNN helyszíni tudósítása szerint robbanások sorozatát lehetett hallani Kijevtől nem olyan messzire. Hogy mi lehetett a helyi idő szerint 22:40 körül hallott robaj, azt egyelőre nem tudták megmondani.

22:08: Florence Parly francia védelmi miniszter szerint az ukrajnai háború olyan történelmi pillanat Európa számára, amelyben „vagy helytáll vagy megszűnik létezni”. „Az elmúlt napokban egységben meghozott erős intézkedésekkel helytállunk, és Franciaország továbbra is a motor szerepét játssza ebben az európai fellépésben” – mondta a tárcavezető kedden a nemzetgyűlésben az Ukrajna elleni orosz háborúról tartott vitában. A részleteket itt tudja olvasni >>>

22:06: Az amerikai nyersolaj 8 százalékkal emelkedett egy nap alatt, és hordónként 103,41 dolláros átlagon zárt – jelentette a CNN. Így 2014 júliusa óta először lépte át a hordónként ár a 100 dollárt. Ez volt egyébként az olajpiac legnagyobb egynapos nyeresége 2020 novembere óta. A nagy észak-európai olajreferencia-index, a Brent is nagyjából 8 százalékos nyereséggel és 105 dolláros hordónkénti árral zárta a napot.

21:59: Kanada minden orosz bejegyzésű hajó elől lezárja kikötőit – jelentette be a kanadai közlekedésügyi miniszter. Omar Alghabra szerint országa komolyan veszi a szankciókat. Az észak-amerikai ország korábban már lezárta a légterét minden orosz gép előtt, ahogy megtiltották a pénzintézeteknek, hogy bármilyen tranzakciót bonyolítsanak le az orosz központi bankkal.

21:55: A Formula–1 orosz pilótája, a Haas istálló kötelékében versenyző Nyikita Mazepin részt vehet a száguldó cirkusz 2022-es idényén, ám az orosz zászlót nem használhatja – áll a nemzetközi motorsport szövetség, a FIA közleményében. Az orosz autóversenyző más sportágakhoz képest sokkal jobban járt, a labdarúgó szövetségek például felfüggesztettek minden orosz klubot és a nemzeti válogatottat minden nemzetközi focitornán. A FIA azt is közölte, más hozzájuk tartozó szakágakban sem használhat egy versenyző sem orosz, sem belarusz zászlót.

21:43: Törökország egyelőre nem tervez szankciókat Oroszországgal szemben – jelentette a CNN Türk a török elnök szóvivőjére hivatkozva. Ibrahim Kalin ezt többek között azzal indokolta, hogy Ankara így akarja fenntartani egy csatornát a diplomáciai tárgyalásokra. „Hazánk prioritásai alapján kell cselekednünk. Kell lennie egy félnek, amely képes tárgyalásokat folytatni Oroszországgal. Ki fog beszélni Moszkvával, ha az összes hidat leégetik? Nem tervezünk szankciókat bevezetni, hogy nyitva tartsuk ezt a csatornát” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan szóvivője, akit az ITAR-TASZSZ is idézett.

21:34: Az amerikai CNN hírtelevízió friss helyszíni riportja szerint Kijevben erőteljes a készülődés egy nagyobb orosz támadásra. „Labirintusszerű formációkba rendezett betonpanelsorok, páncéltörő útlezárások, megannyi halom homokzsák, rögtönzött sorompók csipkézik az utcákat, amiket mindenféle fémdarabokból, fából, régi gumiabroncsokból hordtak össze, vagy bármiből, ami kéznél van” – olvasható a beszámolóban.

21:18: Elhallgattatták az orosz hatóságok az Eho Moszkvi rádióadót – áll az ITAR-TASZSZ hírében. Az orosz médiafelügyelet (Roszkomnadzor) lépéséről a 66 százalékban egyébként Gazprom tulajdonban lévő kereskedelmi adó főszerkesztője, Alekszej Venyediktov tájékoztatott. Az orosz államügyészi hivatal korábban már többször is azt követelte, hogy korlátozzák a rádiót, mivel az – az ellenzéki Dozsgy online televízióval együtt – szélsőségességre bújt, valamint az orosz polgárok ellen uszít, és korábban számtalan esetben szegte meg a köznyugalmat, és bujtotta a lakosságot államellenes tüntetésekre, és olyan erőszakos cselekményekre, amelyek meg akarták dönteni az alkotmányos rendet. Az Eho Moszkvi már a 2014-es ukrán események kapcsán is kapott hasonló figyelmeztetést: 2014. november elsején az orosz médiafelügyelet azt kifogásolta, hogy az állomás Ukrajnáról sugárzott műsora „háborús bűnöket igazoló információkat” tartalmaz. „Egy rádióállomás bezárható, ha egy éven belül két Roszkomnadzor figyelmeztetést kap” – állt az akkori figyelmeztetésben. Az elérhető adatok szerint a rádióadót mintegy 900 ezren hallgathatták Moszkvában, és további 1,8 millióan Oroszország szerte.

21:01: Lehet, hogy nem is 64 kilométeres volt az az orosz konvoj? A brit McKenzie Intelligence Services (MIS) szakértői tüzetesen megvizsgálták azokat a műholdas képeket, amelyek alapján az a hír járta be a sajtót – így lapunkat is írt róla –, hogy 64 kilométeres orosz hadoszlop tart Ukrajnában Kijev irányába – idézte a brit közszolgálati adó, a BBC hírét a Hvg.hu. A brit szakértők szerint nem 64 kilométer hosszúságú, hanem több logisztikai csoportból áll, amelyek a belarusz határtól igyekeznek elérni a már Kijev elővárosaiban járó orosz egységeket; haladását úgy tűnik, több ponton is lerobbant járművek akadály. Az orosz hadoszlop egyébként leginkább utánpótlást vihet, azaz inkább logisztikai céljai lehetnek, ugyanis még ha meg lehet figyelni harckocsikat is a menetben, többnyire teherautókból áll. Az elemzők szerint a fentiekből arra lehet következtetni, hogy a konvojjal nem konkrét csatára készülnek, hanem logisztikai támogatás a cél. A MIS az általa megvizsgált műholdas felvételen ezen felül talált egy teljes orosz ejtőernyős hadosztályt, amely beásta magát a Kijev melletti Hosztomel repülőtérnél. Tüzérségük viszont az elemzők szerint egyelőre túl messze van az ukrán fővárostól, amelynek nagyobb része kívül esik a fegyverek hatósugarán. Azt is megállapították, hogy az oroszok csak nagyon kismértékű előrelépést tudtak elérni az elmúlt 24 órában.

20:55: A hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) március 7-én és 8-án tart meghallgatást az Ukrajnában zajló háború ügyében – közölte a háborús bűnöket és népirtásokat kivizsgáló nemzetközi testület. Ezzel összefüggésben az ICJ egyik bírája, Karim Kán korábban már jelezte, vizsgálatot indít az ukrajnai orosz invázióval összefüggésben. 

20:39: Az orosz hadsereg belépett Krímhez közeli Herszon városába, de még az ukrán erők tartják magukat a városháza épületében – jelentette a kijevi belügyminisztérium egyik tanácsadója, Vadim Deniszenko. 

20:36: Andrej Kozirev volt orosz külügyminiszter arra szólította fel az orosz diplomatákat, úgy tiltakozzanak az ukrajnai háború ellen, hogy lemondanak tisztségükről. „Kedves orosz diplomaták, profik vagytok, nem olcsó propagandisták” – áll a volt külügyér Twitter-bejegyzésében. Kozirev Putyin hivatali elődje, Borisz Jelcin alatt igazgatta a moszkvai külügyet 1991 és 1996 között. „Amikor a külügyminisztériumban dolgoztam, büszke voltam a kollégáimra” – tette hozzá a CNN által is idézett Kozirev, aki szerint „most egyszerűen lehetetlen támogatni a véres testvérgyilkos háborút Ukrajnában.”

20:25: Az orosz hadsereg mintegy 2 millió rubelt – jelenlegi árfolyamon mintegy 20 ezer dollárt – fizet az ukrán invázióban eleső katonák hozzátartozóinak – jelentette az orosz Eho Moszkvi rádió. Erről állítólag Putyin elnök csecsen szövetségese, Ramzan Kadirov beszélt. Korábban hasonló összegről tett említést az orosz Krasznodari határterület kormányzója, Venyiamin Kondratyjev. Utóbbi mindezt úgy kommentálta: „Megértem, hogy semmi sem csillapíthatja a veszteség fájdalmát, de senkit nem hagyunk egyedül, és amennyire csak tudjuk, támogatjuk.”

20:00: Ugyan az oroszok közül néhányan megadták magukat, a helyzet továbbra is súlyos – így értékelik a helyzetet a Pentagonban egy magas rangú belső forrás szerint. A BBC-n megjelent taktikai összegző szerint az amerikai katonai hírszerzés szerint a korábban Ukrajna köré csoportosított orosz erők 80 százaléka már bent van Ukrajnában. Az amerikai jelentések szerint alacsony a benyomuló orosz erők harci kedve, a morált pedig többek között az sem javítja, hogy hat nap alatt sem sikerült elfoglalniuk a déli kikötővárost, Mariupolt. Igaz, a nem messze lévő Bergyanszk kikötőjét ugyanakkor bevették. Az amerikaiak szerint az orosz haderő mintegy 400 rakétatámadást hajtott eddig végre, az ukrán rakétavédelem azonban ennek ellenére még harcképes. Termobarikus (üzemanyag-levegő robbanóanyag) fegyverekhez használható hordozórakétákat láttak Ukrajnában, ám az amerikai hírszerzés nem tudja megerősíteni, hogy vannak-e ilyen fegyverek az országban. A jelentés legmeglepőbb megállapítása talán az, hogy noha mindössze 6 napja tart az orosz invázió, ám a jelek szerint egyes orosz egységeknél kifogyóba az élelem és az üzemanyag. A pentagoni forrás szerint az amerikai hadvezetés továbbra sem gondolkodik a repüléstilalmi zóna kialakításán Ukrajna felett.

19:44: Orbán Viktornak el kell döntenie, melyik oldalon áll. Ezt mondta az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője, Manfred Weber az Euronews kérdésére. A részletekért ide kattintson >>>

19:40: Stabilizálódott az áruellátás a kárpátaljai magyar falvakban – jelenti helyi tudósítónk, aki arról is beszámolt, hogy a bankok is működnek és a pénzfelvétel is lehetséges az automatákból. Benzint továbbra is lehet kapni a legtöbb kúton, az üzemanyagok ára is normalizálódik.

19:38: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a nap folyamán telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel – írja a BBC. Zelenszkij Twitter-bejegyzése szerint újabb oroszokkal szembeni szankciókról, valamint Ukrajnának küldendő védelmi támogatásról tárgyaltak. „Amilyen gyorsan csak lehet, meg kell állítanunk az agresszort” – fűzte hozzá mindehhez Zelenszkij. Biden elnök kedden évértékelő beszédet tart, amiben minden bizonnyal hangsúlyosan megjelenik majd a jelenlegi krízis. 

19:28: Az amerikai Paramount stúdió jelezte, leállítja Oroszországban az általa forgalmazott filmek premierjét – jelentette a Variety magazin. Hétfőn egyébként már így tett a Warner Brothers, és a szintén amerikai Walt Disney is.

19:23: A dán Maersk logisztikai-szállítmányozási vállalata az EU-szankciókkal összhangban ideiglenesen felfüggeszti az élelmiszerek, orvosi- és humanitárius termékek kivételével Oroszországba irányuló áruszállítást, illetve onnan sem szállít sehová semmilyen árut – írja az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökség. A Maersk egyébként még hétfőn arról tájékoztatott, hogy felfüggeszti az ukrajnai szállítást.

19:15: Amerikai és kanadai önkéntesek jelentkeztek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi nemzetközi felhívására, hogy a létrehozandó nemzetközi alakulatban az orosz katonai csapatok ellen harcoljanak Ukrajnában – jelentette az amerikai sajtó nyomán az MTI. A több ezer nemzetközi önkéntes között van több tucat amerikai és kanadai, köztük egy texasi programozó, egykori tengerészgyalogos és egy Brit Columbia-i szakács is. A washingtoni és az ottawai kormány döntése értelmében ezek az országok nem küldenek katonai csapatokat Ukrajnába – az esetleges világháború elkerülése érdekében –, ám az amerikai és a kanadai önkéntesek arról nyilatkoztak, az ukránok kitartó ellenállása indította őket arra, hogy jelentkezzenek. Sokan közülük úgy gondolják, hogy végső soron a demokratikus jogaik kerülhetnek veszélybe saját hazájukban, ha nem tesznek semmit Európa megvédése érdekében. Zelenszkij ukrán elnök vasárnap „Ukrajna területének védelmére létrehozott nemzetközi alakulat” megalakítására hívott fel, és néhány fiatal önkéntes egyenesen Ukrajnába utazott, hogy jelentkezzen – erősítette meg a Daily Mail című brit napilap is kedden. Sokan az ukrán nagykövetségeken és konzulátusokon adták be jelentkezésüket, mielőtt felmondtak a munkahelyükön vagy abbahagyták egyetemi tanulmányaikat.

19:11: A jelentős gáztartalékkal rendelkező Azerbajdzsán profitálhat a jelenlegi helyzetből. Részletek itt>>>

18:58: Hét nagy orosz bank SWIFT-rendszerből való kizárásáról tárgyal az EU – ez a The Guardian brüsszeli tudósítójának értesülése. Részletek itt>>>

18:40: Az „orosz kémbanknál” tüntet a magyar ellenzék. Kövesse élő közvetítésünket!

18:04: Volodimir Zelenszkij a Reutersnek nyilatkozva azt kérte az oroszoktól, hogy állítsák le a bombázásokat, mielőtt megkezdik a további tárgyalásokat a két ország között. „Legalább az emberek bombázását muszáj leállítani, először álljon le a bombázás, utána üljenek le az asztalhoz” – mondta. Az orosz–ukrán tárgyalások második körét holnapra, vagyis szerdára ütemezték a felek – írta korábban a Guardian az orosz állami hírügynökségre, a TASZSZ-ra hivatkozva. Részletek itt>>>

17:51: Ma erősebbek vagyunk, mint korábban, a szövetségeseinkkel közösen képesek vagyunk megőrizni a biztonságunkat – mondta legújabb, a Facebookra feltöltött videójában Orbán Viktor. Részletek itt>>>

17:26: Az ukrán védelmi minisztérium megerősítette: támadás érte a kijevi tévétornyot – írta a Guardian. Az ukrán közlésre hivatkozva a BBC öt halálos áldozatról tud, saját információik szerint további öt ember megsérült. Nem világos, hogy magát a 380 méter magas tornyot találták-e el, mert az állva maradt, de a robbanás néhány adást lekapcsolt. 

17:03: A fagyos Tiszán át menekültek Romániába ukrán hadköteles korú férfiak. Mint az MTI írta, kedd reggel óta 11 ukrajnai férfi gázolt át Máramarossziget térségében a Tisza fagyos vizén Romániába. Az első négytagú csoport hajnalban lépett be Romániába, a második, héttagú csoport a déli órákban. Mindkét csoportot katonaköteles ukrajnai férfiak alkották, akik az ukrajnai hadiállapot miatt törvényesen nem hagyhatták el az országot.
A határrendészet szóvivője szerint az ukrajnai férfiak menedéket kértek. A hatóságok kórházba szállították őket, majd segítettek nekik, hogy menedékért folyamodjanak Romániában.

16:50: A Kyiv Independent állítása szerint videófelvétel is készült a kijevi tévétorony megtámadásáról:

A támadásról a Nexta Twitter-oldala is közölt egy állítólagos felvételt:

16:44: – Ukrajnából menekült ghánai és bangladesi hallgatók folytathatják tanulmányaikat a Semmelweis Egyetem – jelentette be Merkely Béla, az intézmény rektora. További részletek itt. 

16:25: Megtámadhattak az oroszok egy kijevi tévétornyot – írta a Kyiv Independent. Emiatt néhány perccel ezelőtt leálltak az ukrán tévécsatornák közvetítései, de az ukrán belügy szerint néhány csatorna hamarosan újraindulhat. A BBC szerint egyelőre nem tiszta, direkt találták-e el a tévétornyot.

16:17: Újabb történelmi mélypontra gyengült a forint kedden, egy euró 379 forint felett is volt délután, majd 375,50 forintig erősödött az árfolyam 15 órára. A továbbiak itt. 

16:13: Változóban lehet az orosz stratégia, a polgári célpontok is előtérbe kerülhetnek. Ukrán szempontból a háború első napjaiban kifejtett ellenállás figyelemre méltó, de az nem látszik, hogy Oroszország katonai értelemben ne tudná fenntartani az eddigi nyomást, az orosz erőfölény ugyanis olyan jelentős – emelte ki Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársa egy konferencián. Jójárt Krisztián szerint láthatóan változóban az orosz stratégia, polgári célpontok is előtérbe kerülnek. Tálas Péter intézetigazgató pedig arról beszélt, hogy a háború utáni legfontosabb stratégiai kihívása az lesz, hogy az erőszak, az ezzel való fenyegetés és a háború visszatér-e a nemzetközi kapcsolatok nagyhatalmi eszköztárába. Ha igen, akkor annak leginkább Kelet-Európa issza majd meg a levét. Részletek itt >>>

16:10: Elítélték a magyar „taxis hiénákat”. – A Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a fővárosi taxitársaságok és érdekképviseletek a leghatározottabban elítélik a menekülteket kihasználó „taxis hiénákat” – közölte a vállalat kedden az MTI-vel. Ezt annak apropóján tették, hogy arról érkeztek hírek, hogy vannak olyan taxisok, akik a háborús menekültek helyzetét kihasználva 150 ezer forintért szállították az Ukrajnából gyalog érkezőket Budapestre. – Ezek a személyek sajnos kiérdemlik a hiéna elnevezést. A taxis hiénák viselkedése most különösen elítélendő, hiszen olyan családok, gyermekek helyzetéből akarnak hasznot húzni, akik életüket mentve hagyják hátra otthonaikat – fogalmaztak a közleményben.

16:00: Nagyszabású információs hadművelettel támadhatnak az oroszok – vélte az ukrán védelmi miniszter. Úgy tudja, hogy az oroszok hazugságokkal törnék meg az ukránok és az ukrán hadsereg ellenállását. Részletek itt.

15:51: Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba kedden telefonon felhívta kínai kollégáját és arra kérte, használja fel Peking a Moszkvával fennálló kapcsolatait arra, hogy megállítsa az Ukrajna elleni orosz inváziót – írta a Reuters. Az ukrán külügyminisztérium közleménye szerint Wand Yi, kínai külügyminiszter kész segíteni abban, hogy diplomáciai eszközökkel véget vessenek a háborúnak. Hangsúlyozta, továbbra is fontosnak tartja, hogy a krízist tárgyalás útján oldják meg.

15:41: Márki-Zay Péter a délután 6 órára szervezett ellenzéki tüntetés, majd egy televíziós szereplés után Záhonyba megy. A miniszterelnök-jelölt ezt a Facebook oldalán jelentette be. A demonstráción gyűjtött adományokat viszi a határhoz, hogy segíthessenek azoknak a kárpátaljai és ukrán menekülteknek, akik az orosz agresszor miatt kénytelenek voltak hátrahagyni otthonukat.

15:38: Szerdán folytatódhatnak a tárgyalások az oroszok és az ukránok között, ám ezt eddig még az ukrán fél nem erősítette meg. Részletek itt.

15:33: Robbanást hallottak Kijevben kedden délután – írta a Kyiv Independent. Erre rá egy perccel a légvédelmi szirénák is megszólaltak jelezve a lakosoknak, hogy menjenek a legközelebbi óvóhelyre. 

15:19: Felszólították az oroszok Kijev lakosait, hagyják el az ukrán fővárost. Vitalij Klicskó, Kijev polgármestere szerint az ellenség a főváros szélén van. Részletek itt.

15:04 A német kancellár szerint „nagyon-nagyon drámai” időszak kezdődhet Ukrajnában. – Az eddigi vérengzés valószínűleg csak a kezdete mindannak, ami a „szó szerint a túlélésért küzdő” Ukrajnára vár – mondta Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben, kiemelve, hogy az orosz invázió miatt "nagyon-nagyon drámai” helyzetbe kerülhet a kelet-európai ország.

14:48: Több mint hétszeresére emelkedett az Ukrajnából Szlovákiába érkezők száma. Mintegy 54 ezren léptek be Szlovákiába Ukrajnából az Oroszországgal vívott háborús konfliktus kezdete, azaz múlt csütörtök óta, hét-nyolcszor annyian, mint a konfliktust megelőző időkben – közölte az MTI-vel a szlovák országos rendőr-főkapitányság sajtóosztálya kedden.

14:36: Gérard Depardieu francia színész, akit barátság fűz Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, az AFP francia hírügynökségen keresztül azt üzente az Ukrajnában harcoló feleknek, hogy hagyják abba a háborúskodást és tárgyaljanak. – Oroszország és Ukrajna mindig is testvérnemzetek voltak. Én a testvérháború ellen vagyok. Azt mondom: tegyétek le a fegyvereket és tárgyaljatok! – idézte kedden a hírügynökség Depardieu-t, aki telefonon hívta fel az AFP-t és tette meg nyilatkozatát.

14:23: – Brutális ostrom készül Kijev ellen – erről Rácz András, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének elemzője beszélt a Magyar Hangnak, aki szerint az oroszok a háború első napjaiban nagyon súlyos veszteségeket szenvedtek el. Részletek itt.

14:11: – Már nem férnek hozzá az ukrán katonaság az Azovi-tengerhez – jelentette be az orosz védelmi minisztérium a Sky News szerint. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója korábban azt mondta, hogy Mariupol stratégiai kikötőváros még „kitart”, amely lehetővé teszi az Azovi-tengerhez való hozzáférést, „kitart”.

14:06: A háború tovább súlyosbíthatja az energiaellátási válságot Európában. Az energiaellátás biztonsága rendkívül komoly kihívásokkal nézett szembe már eddig is Európában, és a helyzetet az ukrajnai háború tovább súlyosbíthatja – jelentette ki kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Rámutatott, hogy Európa a gázfogyasztásának több mint 80 százalékát importból fedezi, amelynek a fele Oroszországból érkezik, ráadásul a kontinens gáztározóinak feltöltöttségi szintje nem éri el a 30 százalékot, miközben a gáz ára jelenleg hatszorosa a másfél évvel ezelőttinek.

13:39: Már legalább 10 halottról és 35 sérültről tudni a Harkiv központjában történt bombázás után – írta a CNN az ukrán belügyi tárca egyik tanácsadójára, Anton Gerascsenkóra hivatkozva. Szerinte két találat is érte Harkivot, a Szabadság teret eltalálta egy cirkálórakéta, majd 5-7 perccel később egy másik is becsapódott. 

13:27: Újraindította segítségnyújtó pontjait a UNICEF. Újraindította az Ukrajnával szomszédos Moldovában, Romániában, Fehéroroszországban és Lengyelországban az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) az úgynevezett Kék Pont szolgáltatását, amellyel kulcsfontosságú segítséget nyújt az úton lévő családoknak – közölte a szervezet magyarországi képviselete kedden az MTI-vel. A menekülők útvonalán elhelyezett létesítmények biztonságos pihenőhelyet jelentenek az érintetteknek.

13:14: „Bizonyítsák be, hogy velünk vannak!” – ezt kérte az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén felszólaló Volodmir Zelenszkij Ukrán elnök a képviselőktől. – Hiszünk abban, hogy meg tudjuk mutatni, hogy mi ide tartozunk. Viszont önök nélkül Ukrajna magányos lesz. Mi megmutattuk, hogy erősek vagyunk, bizonyítsák be, hogy velünk vannak, hogy nem fognak magunkra hagyni, hogy valóban európaiak, és akkor az élet győzedelmeskedik a halál felett, a fény győzedelmeskedik a sötétség felett – mondta. További részletek itt

13:06: Visszatért a csernobili sugárzás mértéke a korábbi szintre. Mint a Telex észrevette, Aszódi Attila, volt paksi kormánybiztos a blogján írta, hogy február 25. és 28. közötti négy napos szünet után, hétfő délután óta újra vannak adatok egyes mérési pontokban a csernobili atomerőmű telephelyén. Az eredmények szerint a környezeti sugárzási szint a mérési pontokban visszatért a korábbi szintre. Hangsúlyozta: annak okát továbbra sem ismerjük, hogy miért ugrottak meg az értékek, és azt sem, hogy mi okozta a mérések kiesését. Arra is emlékeztetett, az ukrán nukleáris biztonsági hatóság korábban azt közölte, hogy az orosz harci járművek mozgása keverte fel a radioaktivitást is tartalmazó port, ez okozhatta a megnövekedett értékeket

12:59: A DK is adományokat gyűjt. A Demokratikus Koalíció is segíti az Ukrajnából menekülőket: adományokat gyújt és szolgáltatásokat nyújt számukra – jelentette be Varga Zoltán, a párt frakciójának szóvivője keddi online sajtótájékoztatóján. A DK az ország több pontján is gyűjt adományokat, valamint útbaigazítással, véradással, gyermekfelügyelettel és tolmácsolással is segít – mondta. (MTI)

12:45: Legalább 136 civil halt meg – köztük 13 gyermek – és 400-an sérültek meg eddig az oroszok inváziója miatt Ukrajnában múlt héten az ENSZ adatai szerint – közölte a Guardian.

12:31: A NATO nem küld harci repülőgépeket Ukrajnába. A NATO, ezen belül Lengyelország sem küld repülőgépeket Ukrajnába, mert ez katonai beavatkozást jelentene a konfliktusba, melynek az észak-atlanti szövetség nem részese – jelentette ki egybehangzóan Andrzej Duda lengyel elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden közös lengyelországi sajtóértekezletükön.

A harci repülőgépek esetleges ukrajnai szállítását tudakoló újságírói kérdésre reagálva Stoltenberg elmondta: a NATO szolidárisan kiáll Ukrajna mellett, humanitárius és fegyverszállítmányokat is küld neki. Hangsúlyozta azonban, hogy a szövetség nem akar a konfliktus részese lenni. – Ezért nem áll szándékunkban bármilyen fegyveres erő küldése Ukrajnába, és repülőket sem küldünk az ukrán légtérbe – jelentette ki. Stoltenberg nyilatkozatát Duda is megerősítette, hozzátéve: a harci repülőgépek küldése a NATO beavatkozását jelentené az Ukrajnában zajló konfliktusba, amelynek az észak-atlanti szövetség nem részese.

12:16: Harkiv bombázásában meghalt egy indiai diák – közölte az indiai külügyminisztérium, vette észre a The Kyiv Independent. A bombázásnak egyébként legalább 20 sérültje van az ukrán hatóságok szerint, erről a CNN írt.

12:05: Folyamatosan érkeznek a menekültek Budapestre is, Mint a fővárosi önkormányzat közleményben írta, csak a hétfőről keddre virradó éjszaka során 200 embert szállásoltak el. Részletek itt.

11:55: Kijev után Lembergben is betiltották az alkohol árusítását – számolt be róla a NEXTA Twitter-oldala

11:52: – Elfogadhatatlan Oroszország számára, hogy több európai ország területén amerikai nukleáris fegyver van – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden videóüzenetében. Lavrov sürgette az atomfegyverek visszaszállítását az Egyesült Államokba. Azzal vádolta Kijevet, hogy atomfegyver beszerzésére törekszik. Mint mondta: Moszkva nem tud nem reagálni erre a „valós veszélyre”, és lépéseket tesz a megakadályozására.

11:48: Az ukrajnai orosz „különleges művelet” számára a legfontosabb Oroszország megvédése a Nyugat katonai fenyegetésétől – jelentette ki Szergej Sojgu, az orosz védelmi minisztérium vezetője egy keddi parancsnoki videokonferencián. – A legfontosabb számunkra az, hogy megvédjük az Oroszországi Föderációt a katonai fenyegetéstől. Ezt a fenyegetést a nyugati országok teremtették, amelyek megpróbálják felhasználni az ukrán népet az országunk elleni küzdelemhez – mondta. Közölte, hogy az orosz haderő addig folytatja a Moszkva által „különleges hadműveletként” emlegetett háborút, amíg el nem éri céljait. Ezeket a Donyec-medence lakosságának megvédésében, valamint Ukrajna demilitarizálásában és „nácitlanításában” nevezte meg.

11:47: Az orosz lapok továbbra sem nevezhetik háborúnak azt, ami Ukrajnában történik. A hatóságok arra kényszerítik a médiát, hogy „különleges hadműveletként” hivatkozzanak rá. Ezt a tilalmat a Novaja Gazeta független lap úgy kerüli meg, hogy valahányszor leírja az elvárt eufemizmust, utána teszi zárólejben: az orosz hatóságok ezt „különleges hadműveletnek” nevezik, a Roszkomnadzor pedig arra kényszeríti a médiát, hogy távolítsa el azokat az anyagokat, amelyekben a konfliktust „háborúnak” nevezik.

11:40: Nőhetnek az élelmiszerárak Magyarországon is az orosz–ukrán háború miatt. – Az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta bizonytalanság miatt visszaesett a kínálat és a kereslet az ingatlanpiacon februárban éves összevetésben – közölte az Ingatlan.com saját adatai alapján kedden az MTI-vel. Az év második hónapjában csaknem 400 ezer érdeklődés érkezett eladó lakásokra és házakra, de érezhető volt a visszaesés február utolsó napjaiban. A katonai konfliktus kirobbanását követően a napi érdeklődések száma 22 százalékkal csökkent – tudatták.

11:36: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ukrajna orosz megtámadásáról szóló vitában várhatóan ma felszólal az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén kedden. Az Európai Parlament délelőtti közleménye szerint többek közt Charles Michel tanácsi elnököt, Ursula von der Leyen bizottsági elnököt és Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselőt is meghallgatják majd.

11:30: Háromnyelvű táblákat és útirányjelzőket helyez el a magyar–ukrán határ közelében a Magyar Közút Zrt. A Magyarországra érkező ukrán menekülők tájékozódásának megkönnyítésére háromnyelvű táblákat és útirányjelzőket helyez el a magyar–ukrán határ közelében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

11:28: Emmi: a színészház befogadja a beregszászi színház Budapesten rekedt művészeit. A Jászai Mari Színészház szállást biztosít a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Magyarországon rekedt színészeinek – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-t. A beregszászi színészek mindaddig maradhatnak, amíg szükségük van rá. (MTI)

11:12: Szijjártó Péter bejelentette, támogatjuk, hogy Ukrajna EU-tagjelölt lehessen. A külügyminiszter szerint azt várjuk el Brüsszeltől, hogy kezelje kellő komolysággal ezt a kezdeményezést. Részletek itt.

11:10 Mégis beszáll a háborúba a fehérorosz haderő? Ugyan Lukasenka szerint Fehéroroszország kimarad az ukránok elleni harcokból, a Kyiv Independent szerint az ukrán parlament hivatalos csatornája arról írt, hogy belarusz csapatok átlépték Ukrajna határát, hogy támogassák az orosz haderőt. 

10:54 Lukasenka szerint Fehéroroszország nem csatlakozik az oroszokhoz – írta a BBCAljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország vezetője – és Vlagyimir Putyin közeli szövetségese – arról nyilatkozott az állami médiának, hogy országa hadereje nem fog csatlakozni Ukrajna inváziójához. – A belarusz hadsereg nem vesz részt katonai akcióban, és soha nem is tette – mondta. Lukasenka szerint az orosz vezetés sosem vetette fel Fehéroroszországnak, hogy csatlakozzanak hozzájuk a fegyveres konfliktusban. – Nem szándékozunk részt venni ebben a különleges ukrajnai hadműveletben a jövőben. Erre semmi szükség – mondta.

10:44: A brit miniszterelnök-helyettes szerint Putyin barbár módszerekkel reagálhat a szankciókra Ukrajnában. – Vlagyimir Putyin orosz elnök az eddigieknél is barbárabb módszerekhez folyamodhat az Ukrajna elleni háborúban, válaszul az orosz támadás miatt Moszkva ellen érvénybe léptetett súlyos nyugati szankciókra – mondta kedden Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes. (MTI)

10:40: A béke mellett emelt szót az orosz Danyiil Medvegyev, a férfi teniszezők új világelsője. – Ma a világ minden gyermeke nevében szeretnék beszélni. Mindannyiuknak vannak álmai, az életük csak most kezdődik, megannyi szép élmény vár rájuk, első barátok, érzelmek. (...) Ők a világba vetett bizalommal születnek, hisznek az emberekben, a szeretetben, a biztonságban és az igazságosságban, az életben való esélyeikben. Legyünk együtt és mutassuk meg nekik, hogy ez igaz, mert egy gyereknek sem szabadna abbahagynia az álmodozást – osztotta meg gondolatait Instagram-oldalán a 26 éves játékos, aki hétfőn került a világranglista élére.

10:31: Terrorriasztást adtak ki a lengyelek. A négyfokos skálán másodfokú, megelőző jellegű terrorriasztást hirdetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Ukrajnával határos két vajdaságban – közölte keddre virradóan a lengyel kormány biztonsági központja (RCB). A délkelet-lengyelországi Kárpátaljai és Lublini vajdaságban hétfő éjféltől március 15-ig érvényes riasztást a jelenlegi ukrajnai „dinamikus geopolitikai helyzettel”, valamint a lengyel–ukrán határon megerősödött forgalommal indokolták az RCB Twitter-oldalán. (MTI)

10:28: Négyezer menekült érkezett hétfőn a fővárosi pályaudvarokra. A menekültek között volt 308 gyermek is. Részletek itt.

10:08: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint szándékosan bombázzák az oroszok az ukrán városokat – köztük a lakott területeket – írta a Guardian. – Oroszország célja világos, tömegpánik, civil veszteségek és sérült infrastruktúra. Ukrajna tiszteletreméltóan harcol – mondta Mihajlo Podoljak.

09:58: Alkatrészhiány miatt korlátozza gyártását a Skoda. Nagymértékű alkatrészhiány miatt korlátozni kényszerült a hét elejétől az új személygépkocsik gyártását a cseh Skoda Auto autógyár. A hiányzó alkatrészeket néhány ukrajnai üzemben gyártották, amelyek az orosz hadművelet következtében most leálltak – közölte a Skoda Auto kedden. A közlemény szerint egyebek között korlátozni kellett az Enyaq iV elektromos autó gyártását. (MTI)

09:40: Az orosz erők fokozzák a nagyvárosok elleni támadások ütemét – jelenti az Al-Dzsazíra tudósítója.

09:34: Harkiv központját ért bombázás utáni kép. A bombázásban hat ember – köztük egy gyerek – megsérült az ukrán hatóságok szerint.

09:32: Orbán Viktor reggel rendkívüli nagyköveti értekezletet tartott. Hangsúlyozta: most mindenkinek, így a magyar diplomáciai karnak is az a legfontosabb feladata, hogy megakadályozza Magyarország belesodródását a háborúba. Részletek itt>>>

09:27: Véletlenül élesítették az orosz állami hírportálok azt a győzelmi jelentést, amit Ukrajna sikeres megszállása esetére szántak. Az írást a Bellingcat oknyomozó csoport igazgatója, Christo Grozev vette észre és archiválta. A cikk alapján – szemben azzal, amit az orosz diplomácia később állított – Putyin célja a támadással egész Ukrajna megszállása volt, az ukránokat „kis oroszoknak” nevezi és visszaoroszosításukról beszél. A cikket nemcsak a Ria.ru, hanem más állami csatornák, például a Sputniknews.ru is megjelentette, ami miatt az abban leírtak hivatalos álláspontnak tekinthetők. Az ukrajnai invázió sikere „az orosz világ” egyesülését, „Oroszország történelmi egyesítésének helyreállítását” jelenti a cikk szerint, melyet az Átlátszó ismertet részletesen.

09:23: Videó arról, ahogy lebombázzák a regionális államigazgatási központ épületének jobb oldalát Harkiv központjában.

09:14: A korábban Elon Musk magánrepülős útjait követő Twitter-oldalt létrehozó 19 éves férfi most egy új fiókot csinált Russian Oligarch Jets néven, ami az orosz oligarchák légi útjait követi nyomon – írja a Telex. Jack Sweeney, a fiókok mögött álló egyetemista arra azonban figyelmeztetett, hogy ne számítsunk túl nagy pontosságra, mert sok VIP-gép van, és Oroszországban nem áll rendelkezésre annyi elérhető repülési adat, mint Európában vagy Amerikában.

09:05: Kína megkezdte állampolgárai evakuálását Ukrajnából – számolt be internetes kiadásában a Global Times című kínai lap. A kijevi kínai nagykövetség szervezésében hétfőn mintegy 600 kínai diákot szállítottak közúton Moldovába Kijevből és Odesszából. Kedden további ezer kínai állampolgárt evakuálnak majd, őket is Ukrajnával szomszédos országokba utaztatják. Részletek itt>>>

08:53: Oroszország haderejének körülbelül 75 százalékát irányította Ukrajnába, korábban ez a szám 40 százalék volt – véli a BBC 4 rádiónak nyilatkozó Jack Watling, a szárazföldi hadviselés és hadtudományok kutatója. Hozzátette: orosz katonák nagy tömege nyomul délre Fehéroroszországból, és elkezdi megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy támadást hajthassanak végre Kijevben.

08:49: Sorra alakítanak polgárőrséget a Beregszász járási magyar falvak, hogy éjszaka figyeljék a településüket és jelentsék, ha gyanús személyeket látnak – jelenti a Magyar Hang tudósítója. A helyi magyarok körében nincs pánik, ugyanakkor attól tartanak, hogy akik most fegyvert kaptak, fosztogatásra használhatják azokat.

08:42: Hétmilliós betétkifizetési korlát és felügyeleti biztos a magyar Sberbanknál. Részletek itt>>>

08:30: A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) lemondta a fehérorosz válogatott elleni felkészülési mérkőzéseket azt követően, hogy a nemzetközi szövetség (IIHF) szankciókat léptetett életbe az orosz és a fehérorosz szövetség ellen. „A Magyar Jégkorong Szövetség együttérzését és szolidaritását fejezi ki a megtámadott Ukrajna és az ukrán nép felé, határozottan elítéli Oroszország – és az inváziót támogató Fehéroroszország – agresszióját egy szuverén állam ellen. Támogatjuk a nemzetközi jégkorong-társadalom minden olyan közös fellépését, amely szembesíti az elkövetőket cselekményük súlyos következményeivel. Az MJSZ úgy döntött, hogy magyar csapat nem áll ki a két ország válogatottja ellen semmilyen korosztályban. A fehéroroszok ellen korábban lekötött felkészülési mérkőzéseket lemondjuk” – áll az MJSZ közleményében. Az IIHF hétfőn kizárta a májusi világbajnokságról az olimpiai ezüstérmes orosz és a fehérorosz válogatottat, és ezáltal módosulhat a magyar érdekeltségű divízió I/A-torna programja is. (MTI)

08:17 Az oroszok lemaradtak az idővonalról – jelentette ki a Twitteren Chris Murphy demokrata szenátor, amelyet az Al-Dzsazíra idézett. A politikus elmondása szerint egy titkos eligazításon vett részt, ahol azt közölték vele, hogy Oroszország lemaradt az ütemtervtől Ukrajna megszállása során a heves ellenállás, valamint a felszerelési és logisztikai hibák miatt. – Oroszország megpróbálja bekeríteni és elvágni Kijevet a következő hetekben – mondta Murphy, hozzátéve, hogy a fővárosért folytatott csata hosszú és véres lesz.

07:55: Harkivban tanuló afrikai egyetemisták is Budapestre menekültek, egyikükkel beszélgettünk. Részletek itt>>>

07:34: A BBC ukrán szolgálata szerint Kijev mellett a nyugati Ternopil, Vinnicja, Rivne városokban, valamint a központi Cserkasziban és Kropivnickijben is megszólalnak a légvédelmi szirénák reggel.

07:22: A BBC friss térképe arról, hogy milyen területeket tartanak ellenőrzésük alatt az oroszok:

07:18: Ukrán illetékesek megerősítették, hogy legalább 70 katonájuk életét vesztette egy katonai bázisukat ért orosz tüzérségi csapásban még vasárnap. A támadás a Szumszka (Sumy) régióban található Ohtirkánál történt, amelyet jelenleg orosz erők ostromolnak. Hétfőn a katasztrófavédelem dolgozói még mindig a romokat rostálták, hogy túlélőket találjanak. Az ukrán parlament szerint Grad rakéták ölték meg őket.

07:16: Megszólalt Zelenszkij ukrán elnök is. Mint fogalmazott, elemzik az Oroszországgal folytatott tárgyalások eredményeit, de csak akkor lehet tisztességes a tárgyalás, ha „az egyik fél nem lövi rakétákkal a másikat a tárgyalások idején”. Mint mondta, egyelőre nincs meg az az eredmény, amit Ukrajna szeretne. Oroszország kifejtette az álláspontját, és Ukrajna is közölte a saját feltételeit, a háború befejezése érdekében. Zelenszkij tájékoztatása szerint a háború első öt napjában Oroszország 56 rakétát és 113 robotrepülőgépet lőtt ki ukrán területre. „Meg kell fontolnunk az égbolt teljes lezárását az orosz rakéták, repülőgépek és helikopterek előtt” – mondta, bár nem igazán érthető, ez hogyan lenne kivitelezhető.

07:10: Ez történt az éjjel

Kedd hajnalban tovább folytatódott az orosz offenzíva Ukrajnában. A BBC ukrán hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, támadás indult a dél-ukrajnai Herszon ellen. A közel 300 ezres kikötőváros a Krím félszigettől nyugatra, Nova Kahovka és Mikolajiv között fekszik – és míg Mikolajivet tartják az ukránok, Nova Kahovkát már bevették az oroszok. A BBC, a Sky News és a Guardian tájékoztatása szerint Ukrajna washingtoni nagykövete arról beszélt, hogy az oroszok vákuumbombát vetettek be az ukránok ellen hétfőn. Okszana Markarovát hétfőn a washingtoni kongresszusban hallgatták meg, ezután nyilatkozott riportereknek. Mint megjegyezte, a termobarikus fegyverek használatát tiltja a genfi egyezmény. A fegyver használatát független források nem erősítették meg. Mint a BBC írja, a termobarikus fegyvereket nagy nyomású robbanóanyaggal töltik meg, amely oxigént szív be a környezetéből, hogy rendkívül erős robbanást és nyomáshullámot okozzon. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint a fegyvert használták már korábban az oroszországi Csecsenföldön.

06:50: „Szedd az útleveled, s eriggy elfelé a gyermekkel!” – Riportunk az Erdélyi Gyülekezetből, ahol menekülteket fogadnak be

06:40: Emmanuel Macron a hadseregnek szóló üzenetében azt írta: számít a testület „fokozott óvatosságára” és „kellő visszafogottságára”, ha esetleg belekeveredne az orosz–ukrán konfliktusba. „Tudom, hogy számíthatok arra: feladataik végrehajtása során fokozott óvatosságot és az esetleges beavatkozásokkor kellő visszafogottságot tanúsítanak” – írta a levélben, amelynek részleteit az elnöki hivatal tette közzé. Az orosz inváziót „a Szovjetunió vége óta az orosz rezsim legsúlyosabb és leggátlástalanabb hatalmi megnyilvánulásának” nevezte, emlékeztetve arra, hogy a francia erőknek „rendszeresen voltak súrlódásai az orosz reguláris és irreguláris erőkkel” az Atlanti-óceánon, a Közel-Keleten, a Földközi-tengeren és Afrikában. Arra is emlékeztetett, hogy az orosz államfő a minap különleges készültséget rendelt el az orosz elrettentő erőknél. „Az orosz rezsim az erőt vállaltan a véleménynyilvánítás módjaként használja a nemzetközi kapcsolataiban, akkor is ha senki nem fenyegette vagy támadta meg. Most ismét a katonai agresszióhoz nyúlt Ukrajnával szemben, és Ukrajnán keresztül a szabadság, a szuverenitás, a jog, az adott szó és a demokrácia elvei ellen, amelyeket Európa és szövetségesei képviselnek” – fogalmazott a közlemény szerint Emmanuel Macron. „Ebben a nagyon feszült helyzetben Franciaország ismét számíthat a hadseregére” – fogalmazott az államfő, aki kifejezte „bizalmát és háláját” a francia katonák elkötelezettsége iránt.

06:24: A Mastercard bejelentette, hogy több tranzakciót letiltott az Oroszországgal szemben Ukrajna megszállása miatt bevezetett szankciók következtében. (BBC)

06:20: Körülbelül 64 kilométer hosszú orosz katonai konvoj tart Kijev felé a Maxar cég műholdképe szerint – írja a BBC. Hétfő este még csak egy 27 kilométeres hadoszlopról érkeztek hírek. A Maxar CNN-nek adott tájékoztatása szerint a konvoj tankokból, páncélozott járművekből, vontatott tüzérségi eszközökből és egyéb logisztikai járművekből áll. A hadoszlop eleje a hétfői felvételek szerint az ukrán fővárostól 27 kilométerre, az antonovi katonai bázisnál volt, míg a vége 90 kilométerrel távolabb, Pribirszknél. A cég arról is beszámolt, hogy az ukrán határhoz közel, a fehérorosz oldalán további szárazföldi alakulatok, illetve harci helikopterek érkeztek.

06:00: Lengyelországba és Észtországba látogat kedden Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson utazását a Downing Street tájékoztatása szerint az indokolja, hogy e két országot heveny módon érinti a jelenlegi ukrajnai válság. Nagy-Britannia és a két kelet-európai ország egyaránt „olyan értékeket vall, amelyek védelme most fontosabb, mint eddig bármikor, a humanitárius helyzet ugyanakkor romlik” – idézte a kormányfő nyilatkozatát a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője. Johnson hozzátette: Nagy-Britannia külföldi szövetségeseivel együtt továbbra is maximális nyomást fejt ki Vlagyimir Putyin rezsimjére, annak érdekében, hogy Putyin érezze ukrajnai cselekedeteinek következményeit. (MTI)

05:58: A brit belügyminiszter szerint százezer ukrán állampolgár telepedhet le Nagy-Britanniában családegyesítés révén. Priti Patel a londoni alsóháznak küldött tájékoztatásában közölte: a brit kormány minden brit állampolgárnak, és mindenki másnak is, aki törvényesen telepedett le Nagy-Britanniában, lehetőséget nyújt arra, hogy Ukrajnában élő közvetlen hozzátartozóit Nagy-Britanniába hozassa. Patel szerint ez az intézkedés önmagában százezer ukrán állampolgárnak teszi lehetővé, hogy menedékre leljen, munkát vállalhasson és igénybe vehesse a közszolgáltatásokat Nagy-Britanniában.

A brit belügyminiszter közölte: a kormány lehetővé tette azt is, hogy a brit állampolgárok Ukrajnában élő közvetlen rokonai, akiknek vízumra van szükségük a nagy-britanniai beutazáshoz, az ukrajnai Lvivben kialakított ideiglenes elfogadóhelyen, illetve a Magyarországon, Lengyelországban, Moldovában és Romániában működő brit vízumosztályokon is beadhatják Nagy-Britanniába szóló vízumkérelmüket. Priti Patel tájékoztatása szerint a brit kormány az elmúlt hetekben feldolgozó stábok „özönét” irányította át ezekre a helyszínekre, és a vízumkérelmek elbírálása néhány óra alatt megtörténik. (MTI)